Τραγούδια, που στίχους τους θα βρούμε γραμμένους σε κάποιο τοίχο σε ένα στενάκι των Εξαρχείων. Στίχοι που έδιναν και θα δίνουν κουράγιο στους ανθρώπους να συνεχίσουν να παλεύουν παρόλο το γεγονός ότι όλα δείχνουν να είναι εναντίον τους. Δύο παλιότεροι, ο Νικόλας Άσιμος και ο Πάνος Τζαβέλλας και ένα νεότερο συγκρότημα, τα Μεθυσμένα Ξωτικά τραγουδούν για ένα αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ!

Οργή- Μεθυσμένα Ξωτικά

Έχουν περάσει ήδη παραπάνω από τέσσερα χρόνια από τότε που ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος “πέφτει” νεκρός έπειτα από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια. Το επόμενο πρωί στο κέντρο της Αθήνας, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο, ο κόσμος αντιδράει κ πραγματοποιεί μαζικές πορείες και ολόκληρη η Αθήνα καίγεται!

Για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι γραμμένη λοιπόν η “οργή” των Μεθυσμένων Ξωτικών, διασκευή του γαλλικού “La Rage”, της Keny Arkana. Tο τραγούδι ηχογραφήθηκε στο στούντιο  του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου “Πικροδάφνη” στο Μπραχάμι ενώ σχεδόν ποτέ  το συγκρότημα δεν το αφήνει εκτός από μία live εμφάνιση του.

 Δεν παν να μας χτυπάν- Νικόλας Άσιμος

Το σκοπό του τραγουδιού αυτού, ο Νικόλα Άσιμος το πρωτομουρμούρησε παρέα με τον ο Κυριάκο  Βασιλειάδη το 1977, μέσα σε μία κλούβα που τους οδηγούσε στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Όπως γράφει στο βιβλίο του “Αναζητώντας  Κροκανθρώπους” :” Όσον αφορά αυτά τα κομμάτια, τα κομμάτια σαν αυτό, γράφτηκαν σε μια περίοδο δικών και μαζικών κινητοποιήσεων και συγκρούσεων στους δρόμους και είχανε σκοπό να σπρώξουνε τα πράγματα πιο μπροστά απ’ ότι είτανε.”  Οι στίχοι του βέβαια παραμένουν επίκαιροι μέχρι και σήμερα.
Οι στίχοι που παρεμβάλλονται και απαγγέλλονται από μία γυναικεία φωνή, είναι γραμμένοι από τον Τάσο Λειβαδίτη. Το κομμάτι ηχογραφείται τελικά το 1978 στην παράνομη κασέτα Νο.000001 “Κασέτα με το βαρέλι που για να βγει το σπάει”.

 Πάνος Τζαβέλλας- Ξυπνήστε

Ο ίδιος από μόνος του αποτέλεσε σύμβολο της ελευθερίας, και του αγώνα κατά κάθε τι καταπιεστικού. Άλλωστε είχε φυλακισθεί, αδίκως, τόσες πολλές φορές που δεν άντεχε να κοιμάται σε εσωτερικό χώρο, παρά μόνο έξω για να αντικρίζει τον ουρανό.

Το “Ξυπνήστε” περιλαμβάνεται στο δίσκο “Τραγούδια Ψυχής”, μαζί με το “Κυρ Παντελή”, και όποτε το τραγουδούσε σε κάποια μπουάτ ο κόσμος ξεσηκωνόταν. Τους στίχους και την μουσική, αλλά και την ενορχήστρωση, την έχει επιμεληθεί ο ίδιος, όπως και στην πλειοψηφία των κομματιών του άλλωστε.

” Γράφω αυθόρμητα για να ξεφύγω απο τους εφιάλτες που έζησα στη φυλακή και στα βασανιστήρια. Δεν είναι, λοιπόν, τίποτε άλλο τα τραγούδια μου παρά το αποτέλεσμα της πάλης με αυτούς τους εφιάλτες, ο καημός μου, θα έλεγα” , είχε δηλώσει σε μία συνέντευξη του πριν πολλά χρόνια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]