Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα αναρωτιέστε τους λόγους για τους οποίους το 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσης θα σας παρότρυνα να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από τη βαριά καθημερινότητά σας  για να γυμναστείτε. Πολύ σωστή η απορία σας, αλλά έλα που υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως σε καιρούς κρίσης τα ποσοστά των ανθρώπων που παθαίνουν κατάθλιψη και ψυχολογικές  διαταραχές  δυστυχώς είναι πολλά!

Κι όμως η άσκηση έχει αρχίσει να λαμβάνει θέση ιατρικής θεραπευτικής αγωγής στην αντιμετώπιση της κλινικής κατάθλιψης . Πολλές αμερικανικές επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική αποτελεί το καλύτερο ‘’χάπι’’ που δρα αποτελεσματικά τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό  επίπεδο στους ασθενείς . Η πιο πρόσφατη μελέτη διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ντάρχαμ  της  Β.Καρολίνας, σε 156 πάσχοντες από κατάθλιψη. Οι ερευνητές χώρισαν κατ’ αρχήν τους ασθενείς σε 3 ομάδες, ορίζοντας σε κάθε μία διαφορετικό πρόγραμμα θεραπείας .

Η 1η ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή , η 2η ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής και η 3η συνδυασμό φαρμακευτικής και σωματικής άσκησης . Δέκα μήνες αργότερα η εικόνα μιλούσε από μόνη της-οι ασθενείς  που ανήκαν στην ομάδα της θεραπείας με άσκηση είχαν παρουσιάσει τις μισές υποτροπές σε σχέση με τους εθελοντές των άλλων δύο ομάδων. Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής συμφωνούν με αντίστοιχα ευρήματα ανάλογων μελετών , μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Ίλινοϊ και τη σχολή Δημόσιας Υγείας Μπέρκλευ, στην Καλιφόρνια.

Η μελαγχολική διάθεση είναι το βασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης , αλλά η κατάθλιψη μπορεί να είναι είτε φυσιολογική αντίδραση σ’ ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός, (πένθος) , είτε παθολογική διαταραχή. Η διαφορά ανάμεσα στη θλίψη και την ασθένεια έγκειται στο γεγονός  ότι άτομα που νοσούν δε μπορούν να βγουν από μόνα τους από την  καταθλιπτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Η κατάθλιψη δηλαδή είναι ενδογενής πάθηση, συχνά κληρονομική.

Όλα αυτά που προανέφερα δεν είναι καθόλου άσχετα με τη σωματική άσκηση .Η τελευταία συμβάλλει κατά πολύ στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Θα απαριθμήσω ορισμένα μόνο από τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση στη ζωή μας, και πιστέψετε είναι πολλά…

-Ωθεί τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες, τις γνωστές και ως «ορμόνες της ευφορίας» που φυσιολογικά παράγει ο εγκέφαλος.

-βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

-βοηθάει να χάσετε λίπος, εάν βέβαια προσέχετε και τη διατροφή σας

-μειώνει   τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

-βελτιώνει την πιθανότητα να ξεπεράσετε μία καρδιακή προσβολή

-βοηθάει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους

-μειώνει τις πιθανότητες ν αποκτήσετε υπέρταση

-σας εξασφαλίζει προστασία από τραυματισμούς, γιατί το σώμα σας  είναι πλέον ικανό ν αντιμετωπίσει διάφορες απρόσμενες καταστάσεις.

-αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για την κατάθλιψη ή τη μοναξιά

-βοηθάει στο να διατηρείτε νεανικότερη την εμφάνισή σας και να νιώθετε δυνατότεροι , χάρη στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και του μυϊκού τόνου, αλλά και χάρη στην ταχύτερη αναπαραγωγή κυττάρων

-αυξάνει το βασικό μεταβολισμό σας, αποτέλεσμα της αύξησης του ποσοστού της μυϊκής μάζας.

-Αποτελεί ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για την οικογένεια  ή τους φίλους σας, όταν ασκείστε μαζί!

Αυτά είναι ορισμένα από τα οφέλη που μπορεί να δώσει η άσκηση στη ζωή μας.

Ξέρω και καταλαβαίνω απόλυτα πόσο δύσκολο και ακατόρθωτο φαντάζει να βάλει κάποιος άνθρωπος την άσκηση στη ζωή  του, όταν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας , το άγχος , τα οικονομικά προβλήματα μας καταβάλλουν και μας κάνουν να χαλαρώνουμε τις προσπάθειές μας, να παραμελούμε το σώμα μας, να τρώμε ανθυγιεινά γρήγορα γεύματα ή να τρώμε για να καλύψουμε συναισθηματικές μας  ανάγκες. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε τον εαυτό μας σ’ έναν τέτοιο τρόπο ζωής, περνώντας ατελείωτες ώρες μπροστά σ’ ένα γραφείο, σε έναν υπολογιστή και σε μία τηλεόραση.

Πάρτε τον έλεγχο της ζωή σας και βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Πάρτε την απόφαση να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ένα πρόγραμμα άσκησης. Η άσκηση δε σας περιορίζει επιβάλλοντάς σας ως μοναδικό χώρο άθλησης ένα κλειστό γυμναστήριο. Μπορείτε να ασκηθείτε όποτε και όπου θέλετε. Στο βουνό ή στη θάλασσα, σ’ ένα γήπεδο, στον ιδιαίτερο χώρο σας , ακόμα και πηγαίνοντας με  τα πόδια στο σούπερ μάρκετ (αρκεί βέβαια να μην είναι ένα τετράγωνο μακριά).

Κάντε γυμναστική, υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και θα δείτε τη διαφορά. Θα μπορέσετε να καταφέρετε πολλά! Είναι θέμα πειθαρχίας! Η άσκηση είναι σαν την ιατρική, θεραπεύει πολλά προβλήματα αν εφαρμόζεται σωστά, όπως σωματικούς πόνους και κακή διάθεση. Σας παρέχει σωματική και ψυχική δύναμη. Σας χαρίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά! Σας δίνει περισσότερη ζωή! Και είναι 100-100 φυσική και ανέξοδη. Ό,τι πρέπει για αυτή τη δύσκολη περίοδο!

Μάρια Μπονοβόλια (γυμνάστρια)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

To 3pointmagazine.gr είναι αυτοδιαχειριζόμενο μέσο που δεν έχει εκδότες και διευθυντές σύνταξης, ούτε κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Ένα μικρό πείραμα που μεγαλώνει διαρκώς, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Related Posts