Είναι γνωστό πως όσο καλή επίθεση και να έχεις, αν δεν έχεις καλή άμυνα, δύσκολα θα κατακτήσεις τίτλους. Αν όμως οι αμυντικοί σου πέρα από τα ανασταλτικά τους καθήκοντα προσφέρουν τα ίδια και ακόμα περισσότερα επιθετικά, τότε η ομάδα σου αυτόματα ανεβαίνει επίπεδο.

Ο λόγος για την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο, που πριν από λίγες μέρες κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο, νικώντας 2-0 την Τότεναμ στο Γουέμπλεϊ στον τελικό του League Cup. Το πρώτο γκολ προήλθε από τον Τζον Τέρι και ήταν το γκολ νούμερο 30 (!) της Τσέλσι σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, στο οποίο είτε ο σκόρερ είτε ο τροφοδότης, ήταν αμυντικοί.

 

Συγκεκριμένα, στο πρωτάθλημα, οι αμυντικοί της Τσέλσι έχουν συμμετοχή σε 14 τέρματα! Αναλυτικότερα:

Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς: 4 γκολ – 3 ασίστ

Τζόν Τέρι: 3 γκολ

Θέσαρ Αθπιλικουέτα: 3 ασίστ

Γκάρι Κέιχιλ: 1 γκολ

Με τον Ντιέγκο Κόστα να κάνει και αυτός τη δουλειά του έχοντας προσθέσει άλλα 17, πώς να μην είναι πρώτη η Τσέλσι και με διαφορά μάλιστα (+5 με παιχνίδι λιγότερο) από την δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι;

Ο Σέρχιο Αγκουέρο μπορεί να κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ζωντανή, αλλά δεν αρκεί, όταν στην ομάδα του Μουρίνιο σκοράρει με συχνότητα που θα ζήλευαν οι επιθετικοί της Σίτι, ο Τζον Τέρι; Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους αντίστοιχους αριθμούς της Σίτι, τότε θα καταλάβει ότι η διαφορά είναι εκεί.

Πάμπλο Ζαμπαλέτα: 1 γκολ – 3 ασίστ

Γκαέλ Κλισί: 1 γκολ – 3 ασίστ

Μάρτιν Ντεμικέλις: 1 γκολ – 0 ασίστ

Αλεξάντρ Κολάροφ: 0 γκολ – 2 ασίστ

Ελοκίμ Μανγκαλά: 0 γκολ – 1 ασίστ

Σύνολο: 3 γκολ – 9 ασίστ

Μπορεί η διαφορά να μοιάζει μικρή στο σύνολο των γκολ, καθώς είναι 14 της Τσέλσι και 12 της Σίτι στα οποία έχουν συμμετοχή οι αμυντικοί, αλλά αν το δούμε πιο αναλυτικά, τα 8 γκολ αμυντικών, είναι σχεδόν τριπλάσια, από τα 3 της Σίτι. Προφανώς και μία από τις δουλειές των πλάγιων μπακ είναι να βγάζουν ασίστ και οι μπακ της Σίτι δεν υστερούν σε τίποτα από αυτούς της Τσέλσι, αλλά όταν ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς έχει τα διπλάσια γκολ από τους Ζαμπαλέτα, Κλισί, Κολάροφ μαζί, τότε η διαφορά γίνεται τεράστια υπέρ της Τσέλσι.

Πέρα από το πρωτάθλημα όμως, οι αμυντικοί της Τσέλσι έχουν πετύχει κι άλλα σημαντικά τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Για να φτάσει στην κατάκτηση του League Cup, βοήθησε το γκολ του Ζουμά με την Μπόλτον, του Φιλίπε Λουίς με την Ντέρμπι Κάουντι και του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς στον επαναληπτικό ημιτελικό με την Λίβερπουλ στην παράταση, το οποίο την έστειλε στον τελικό.

Όσο για το Champions League, η μέχρι τώρα συνεισφορά των αμυντικών της Τσέλσι, είναι τουλάχιστον γενναιόδωρη και εκεί. Τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ είναι ο μέχρι τώρα επιθετικός απολογισμός των αμυντικών της Τσέλσι, με ένα από αυτά τα γκολ να είναι παράλληλα το σημαντικότερο. Αυτό του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, μέσα στο Παρίσι, απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, το οποίο έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του για την πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης.

Με μια δόση υπερβολής, θα μπορούσε να πει κανείς: «Τι να την κάνεις την επίθεση αν έχεις την άμυνα της Τσέλσι». Η οποία παρά τις αξιοζήλευτες επιθετικές τις αποδόσεις, δεν αμελεί σε καμία περίπτωση την κύρια δουλειά της που είναι η άμυνα. Στο Champions League έχει την 3η καλύτερη (4) πίσω μόνο από Μονακό και Ρεάλ Μαδρίτης (2) ενώ στο πρωτάθλημα έχει την 2η καλύτερη (22) μετά την Σαουθάμπτον (20). Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]