Η μουσική από τη φύση της θέλει να καταρρίπτει κάθε στερεότυπο και κάθε ταμπού της κοινωνίας. Χωρίς αμφιβολία ένα από τα ισχυρότερα και περισσότερο ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου, είναι αυτό  που θέλει τη γυναίκα ως το “αδύναμο” και “ασθενές” φύλο. Πέντε κομμάτια, από πέντε διαφορετικές αλλά εξίσου δυναμικές γυναίκες δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα περί φεμινισμού και ισότητας, διαλύοντας κάθε ίχνος σεξισμού!

Nina Simone – Four women

H υπέροχη χροιά της Nina Simone, περιγράφει με στίχους  τις, γεμάτες με στερεότυπα, ζωές τεσσάρων διαφορετικών μαύρων γυναικών. Σε κάθε κουπλέ ο χαρακτήρας αλλάζει και η ίδια ενσωματώνεται πλήρως στο διαφορετικό κάθε φορά ρόλο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ταυτίζεται με κάποια από αυτές τις γυναίκες. Αυτό που τονίζει  η ίδια εξάλλου είναι ότι είναι ελεύθερη να διαλέξει ποια είναι, όπως ακριβώς και όλες οι γυναίκες.  Το κομμάτι αντιπροσωπεύει τη διαρκή πάλη της γυναίκας να βρει τον εαυτό της και να ορίσει ποια πραγματικά είναι σε μία κοινωνία, η οποία της προσδίδει ταυτόχρονα πολλούς διαφορετικούς και απαιτητικούς ρόλους.

Patti Smith -Piss Factory

Στο πρώτο single της Patti Smith, περιλαμβάνεται το τραγούδι Piss Factory, το οποίο διηγείται την ιστορία μίας γυναίκας, η οποία παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες έχει τεράστια όνειρα για το μέλλον. Όνειρα που ο περίγυρος δεν πιστεύει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν! Μάλλον σαν αυτοβιογραφία είναι οι στίχοι, καθώς το τραγούδι έχει βασιστεί στην εποχή που η ίδια δούλευε σε ένα εργοστάσιο, πριν μετακομίσει στην Νέα Υόρκη. Από μία δυσάρεστη και καταπιεστική εργασία, η ιστορία του τραγουδιού κλείνει όταν η ώριμη πια γυναίκα, έχει ξεπεράσει τα εμπόδια και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό της.

 Peaches – Boys wanna be her

Γνωστή εξάλλου η Merrill Beth Nisker ,ή κατά κόσμον Peaches,  για τους στίχους της που καταργούν κάθε παραδοσιακή έννοια και νόρμα των δύο φύλων, με σκληρό λεξιλόγιο και έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο, δεν θα μπορούσε και το συγκεκριμένο τραγούδι να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, που η ίδια άλλωστε έχει δημιουργήσει.

Οι στίχοι κάνουν λόγο για μία γυναίκα, που δεν χωράει σε στερεότυπα και καλούπια, δυναμική και ανεξάρτητη και τόσο ξεχωριστή που το υποτιθέμενο δυνατό φύλο, θέλει να την μιμηθεί και να γίνει ακριβώς όπως αυτή. Δεν είναι λίγοι οι στίχοι άλλωστε που μιλούν αρκετά υποτιμητικά για τους άντρες, και τα στερεότυπα που τους θέλουν πιο δυνατούς από τις γυναίκες

Joan Jett- Bad Reputation

Το  Bad Reputation, αποτελεί πρώτο της single, από το παρθενικό και ομώνυμο άλμπουμ από τη σόλο πλέον της καριέρα.  H Joan Jett, αποτελεί μία από τις δυναμικότερες, αυτόνομες και πιο επιτυχημένες γυναίκες στην ιστορία της μουσικής, και μόνο οι παραπάνω λόγοι φτάνουν και περισσεύουν για να κατέχει μία περίοπτη θέση στη σημερινή λίστα. Οι στίχοι του κομματιού εξάλλου, δείχνουν με τον πιο εμφανή τρόπο, την πεποίθηση της ότι μία γυναίκα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μη λογαριάζοντας την άποψη της “κοινωνίας”.

(Α girl can do what she wants to do and that’s what I’m gonna do)

 Queen Latifah- U.N.I.T.Y

Μια γυναίκα με πολλούς ρόλους και ιδιότητες, κατέλυε κάθε στερεότυπο που ήθελε μόνο τους άντρες να μπορούν να ραπάρουν. Το βραβευμένο με Grammy U.N.I.T.Y. , δεν διστάζει να κάνει ξεκάθαρη αναφορά και να κατακρίνει τη παρενόχληση που δέχονται στο δρόμο οι γυναίκες, την ενδο-οικογενειακή βία, και τη δυσφήμηση σε βάρος των γυναικών στην κουλτούρα της hip-hop μουσικής. Μάλιστα λόγω του μηνύματος που ήθελε να περάσει το τραγούδι, δεν ήταν λίγοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν λογόκριναν τους στίχους και άφηναν ξεκάθαρα να ακουστούν λέξεις όπως  bitch” ή “hoes, οι οποίες κοσμούσαν ουκ ολίγες φορές το συγκεκριμένο κομμάτι!


Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]