Ύστερα από έντονη κριτική και πιέσεις κομμάτων, οργανώσεων, σωματείων και συλλογικοτήτων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση για την τροπολογία που βάζει εμπόδια στην πραγματοποίηση απεργίας. Η σχετική τροπολογία προέβλεπε ότι για την συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Πρόκειται για μια τροπολογία που παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε ως αντεργατική, ωστόσο, όπως και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις τώρα εφαρμόζει.

Οι πιέσεις φαίνεται πάντως πως προσωρινά έπιασαν τόπο και με τελευταία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι η τροπολογία θα ψηφιστεί, βελτιωμένη, σε επόμενο νομοσχέδιο.

Η ανακοίνωσή του υπουργείου Εργασίας

Οι τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με:

–          το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων,

–          την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη,

–          τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ,

θα αποσυρθούν αύριο από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι ανακοινώσεις κατά της τροπολογίας

ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσπασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας, φέρνοντας σαν τον κλέφτη στη Βουλή -και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί άρον  – άρον- τροπολογία για να ξεκινήσει το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία.

Πρόκειται για μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πάγια επιδίωξη του οποίου είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Για αυτόν το λόγο, η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των “εταίρων” της στην ΕΕ, γι’ αυτόν το λόγο κλείνει γρήγορα τις αντεργατικές – αντιλαϊκές “αξιολογήσεις”. Το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες, είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να τ’ αγγίξει θα βρει απέναντί του τους εργαζόμενους και το ταξικό κίνημά τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να είναι από αύριο και κάθε μέρα στους δρόμους, να πυκνώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχωράει αιφνιδιαστικά στο αντεργατικό έγκλημα για το οποίο τα ντόπια και ξένα αφεντικά της θα την ευγνωμονούν. Φέρνει με τροπολογία ντροπής την αλλαγή των όρων προκήρυξης της απεργίας για τα πρωτοβάθμια σωματεία, βάζοντας ως προϋπόθεση το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Υπηρέτες του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, αδίσταχτοι υπερασπιστές των μνημονίων, επιδιώκουν να καταφέρουν ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στην εργατική τάξη και τους αγώνες της, χτυπώντας τον πρωτοβάθμιο συνδικαλισμό που αποτελεί την καρδιά της αντίστασης στη μνημονιακή βαρβαρότητα.

Παράλληλα  αλλάζουν τους όρους των εργατικών αποζημιώσεων σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος απαιτώντας να αποδεικνύεται δικαστικά η ύπαρξη “δόλου” από την μεριά του εργοδότη. Κι αυτό την στιγμή που η εργοδοτική ασυδοσία έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα.

Γελιέται η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι μνημονιακοί της σύμμαχοι (ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη) ότι θα σταματήσουν το δικαίωμα στην απεργία. Οι εργάτες με τους αγώνες τους πέταξαν στα σκουπίδια το νόμο 330 του Λάσκαρη υπουργού του Καραμανλή το ‘76, το άρθρο 4 του ΠΑΣΟΚ το ’83 και τόσες άλλες αντίστοιχες επιθέσεις. Έτσι θα πετάξουν κι αυτό το τερατούργημα μαζί με την βάρβαρη αντεργατική μνημονιακή πολιτική, το μαύρο μέτωπο ΕΕ ΔΝΤ  και τις κυβερνήσεις τους!

–          ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

–          ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 14.12

–          ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ

–          ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ!

Ροσινάντε

Όπως είχε δεσμευτεί, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα αλλάζει όλα στη χώρα «με ένα νόμο με ένα άρθρο». Όσοι δυσπιστούσαμε εξαρχής απέναντι στην υπόσχεσή της, οφείλουμε να ανακαλέσουμε. Με μόνη διαφορά ότι αντί να «καταργήσει τα μνημόνια», καταργεί την απεργία.

Με μια τροπολογία την οποία κατέθεσε στο πρώτο διαθέσιμο άσχετο νομοσχέδιο και μετά την απέσυρε για να την ξαναφέρει σε λίγες μέρες μετά από «κοινοβουλευτική διαβούλευση» (sic), περιστέλει το δικαίωμα στην απεργία, αλλάζοντας τα όρια της «απαρτίας» για τα πρωτοβάθμια σωματεία στο «50%+1» των οικονομικά ενεργών μελών.

Είναι προφανές ότι το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η «τρόικα», αφού διέλυσαν κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα και φόρτωσαν όλο το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, επιχειρούν τώρα να δυσκολέψουν όσο πιο πολύ μπορούν τις δυνατότητες του εργατικού κινήματος να ανασυγκροτηθεί σε αγωνιστική κατεύθυνση .

Οφείλουμε να τους εμποδίσουμε.

Οι απαρτίες των συνελεύσεων, η οργάνωση των απεργιών, η επιλογή των μεθόδων πάλης τους εργατικού κινήματος, είναι ζήτημα αποκλειστικά των συνδικαλιστικών του οργανώσεων και όχι του Κράτους και της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι/ες θα απεργούμε όταν το επιλέγουμε εμείς και όχι όταν το επιτρέπει ο νόμος.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί όλους/ες τους/τις εργαζόμενες σε αντίσταση σε αυτή τη νέα πραξικοματική επέμβαση του Κράτους στη ζωή των συνδικάτων, ξεκινώντας από τη σημερινή συγκέντρωση στις 12 στην πλ. Κλαθμώνος.

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

-ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων

Θέλουν να κάνουν την απεργία παράνομη. Όλοι στην στάση εργασίας και στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος- Κοραή στις 12.00!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ φέρνει άρον άρον τροπολογία ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία. Η αλητεία της κυβέρνησης είναι τέτοια που η τροπολογία θα συζητηθεί σε μία και μόνο συνεδρίαση την Τρίτη 5 Δεκέμβρη στις 12.00 μμ.

Η τροπολογία αφορά στα πρωτοβάθμια σωματεία και ορίζει ότι για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΣΕΒ και οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες. Γι αυτό και η τροπολογία αφήνει στο απυρόβλητο τον γραφειοκρατικό υποταγμένο συνδικαλισμό.

Φοβούνται τους «σεισμούς που μέλλονται για να ‘ρθουν». Την οργή και την αγανάκτηση που προκαλεί η εφαρμογή των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης πάνω στα συσσωρευμένα αντιλαϊκά μέτρα μιας εφταετίας μνημονίων.

Τεράστιες οι ευθύνες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που επέλεξαν για μια ακόμα φορά θέση αναμονής και ήττας κι όχι μάχης. Χωρίς καμία προετοιμασία και κήρυξη αγώνα για όλα τα ζητήματα που θέτει η γ’ αξιολόγηση, έδωσαν το περιθώριο στην κυβέρνηση να κάνει ότι θέλει, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο και στους δανειστές… Περίμεναν πότε θα κατατεθούν τα μέτρα για να καλέσουν σε κινητοποίηση και όρισαν απεργία κατόπιν εορτής. Είναι μια χιλιοπαιγμένη τακτική που οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην ήττα και στον εκφυλισμό.

Να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας! Για μια νικηφόρα αναμέτρηση που θα φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες, τα δικαιώματα και την αγωνία του κόσμου της δουλειάς.

Κάτω τα χέρια από την απεργία!

Συνδικάτα ταξικά όχι εργοδοτικά

ΟΛΟΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Την Τρίτη 5/12 στις 12.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος- Κοραή και στην στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]