Η πρόσφατη συνέντευξη του Τόλη Παπαγεωργίου στην ΕΡΤ, ενεργού μέλους του κινήματος των κατοίκων που εναντιώνεται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, επανέφερε στο προσκήνιο ένα πολύ σοβαρό θέμα. Στις Σκουριές, ένα από τα ομορφότερα και σπανιότερα σε χλωρίδα και πανίδα δάση, επιτελείται σταθερά μια μεγάλη καταστροφή, με τα χειρότερα να βρίσκονται ακόμη μπροστά.  Η εικόνα που αντικρίζεις πια στο βουνό δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη που είχε πριν τα έργα, ακόμη και σε σχέση με πριν ένα μήνα. Η εταιρεία βιάζεται να τελειώσει τα έργα και να δημιουργήσει τετελεσμένα χάρη στα οποία θα μπορέσει να επιβάλλει με το “έτσι θέλω” την λειτουργία των μεταλλείων.

Βοηθούμενη από τις ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις συνεχίζει σταθερά την καταστροφή στο βουνό, αλλά και τις ανεμικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης, φτάνει κοντά στον στόχο της. Ίσως η αποκάλυψη για την ύπαρξη αρχαιοτήτων εκεί όπου γίνεται βασικός μέρος των εργασιών της εταιρείας, να αλλάξουν τα δεδομένα. Αν και υπάρχουν ήδη αρκετοί ακόμη λόγοι και παρανομίες για να σταματήσει το έργο από την πλευρά της εταιρείας, , όπως προκύπτουν σταθερά από στοιχεία, μέρος των οποίων περιέγραψε ο Τ. Παπαγεωργίου στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν χωρίς να έχουν οι προηγηθεί οι απαιτούμενες άδειες.

Εκκρεμεί επίσης απόφαση του ΣτΕ  που συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, αλλά ελάχιστοι αισιοδοξούν για απόφαση κατά της Eldorado Gold. Σε μια τέτοια περίπτωση προκύπτει επίσης το ερώτημα, τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει πει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη νομιμότητα, όποια κι αν είναι αυτή, ωστόσο ανάμεσα στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος ήταν το κλείσιμο του μεταλλείου, όπου δεν υπήρχε κανένας αστερίσκος με αναφορά στο ΣτΕ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Η συνέντευξη στην ΕΡΤ που συνοδεύτηκε από βίντεο που αποτυπώνει την καταστροφή, είναι μόνο ένα κομμάτι της ακόμη ενεργής αντίστασης. Χάρη σε αυτή την αντίσταση που άλλοτε εκφράζεται μέσα από μεγάλες διαδηλώσεις, άλλοτε μέσα από τη δημοσιογραφικού επιπέδου καταγραφή των συνεπειών από τα έργα που γίνονται, έχουν επιτευχθεί νίκες μέχρι σήμερα.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αλληλεγγύη του κόσμου στους αγωνιστές κατοίκους από άκρη σε άκρη στη χώρα, η ανατροπή του τέως δημάρχου της περιοχής Χρήστου Πάχτα, όπως και η πρόσφατη δικαίωση με την υποχρέωση της εταιρείας να επιστρέψει 15,3 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο γιατί πήρε τα μεταλλεία Κασσάνδρας έναντι πινακίου φακής σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Ενδεικτική του αντίκτυπου των κινητοποιήσεων, είναι φυσικά η δίχως προηγούμενο καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα, με περισσότερους από 350 διωκόμενους κατοίκους, όπως και το όργιο προπαγάνδας υπέρ της εταιρείας και κατά των αγώνων. Το κίνημα κατάφερε να ενοχλήσει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και να πλήξει καίρια την εικόνα του, το σημείο που το πονά περισσότερο για να κάνει αθόρυβα τη δουλειά του.

Το 3pointmagazine.gr παρακολουθεί το κίνημα στις Σκουριές από τις πρώτες μεγάλες στιγμές του.

Παρουσιάζουμε επιλεγμένα άρθρα σχετικά με τον αγώνα για “μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ” μέσα από τις διαδηλώσεις στο βουνό, συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων, καλλιτεχνών και των ίδιων των ανθρώπων του κινήματος.

Όταν μάθαμε για τις Σκουριές

skouries4

 

– Ρεπορτάζ από τις πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις, την καταστολή, τα σχέδια της εταιρείας, τη στάση της κυβέρνηση και του δημάρχου. Συνέντευξη με τον Έλληνα φοιτητή στη Φινλανδία που είχε ζήσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από το ορυχείο Talvivaara.

– Βήμα – βήμα η καταστροφή μερικούς μήνες αργότερα.

Η δική μας άποψη τότε.

Πάνω στο βουνό

xyla

 

– Οδοιπορικό στον πληγωμένο τόπο.

– Ο ακτιβισμός με δεκαήμερο κάμπινγκ στο βουνό ήταν μία από τις πολλές ευρηματικές δράσεις των κατοίκων.

Η γιαγιά που αγαπήσαμε και ενέπνευσε τους Υπεραστικούς.

 

Η αστυνομία

matsk

 

– ΜΑΤ και μεταλλωρύχοι σε συνεργασία

Η εταιρεία

metallwruhoi

 

Ρεπορτάζ για την εκμετάλλευση των εργαζομένων από την Eldorado Gold.

Οι καλλιτέχνες για τις Σκουριές

manuchao

 

– Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνηδες)

– Social Waste (αφιέρωσαν στον αγώνα τραγούδι τους)

– Μanu Chao

Παύλος Παυλίδης (περάσαμε μια μέρα στο στιχουργείο του στην Ιερισσό)

Αλληλεγγύη από όλους

travers

 

Η ιστορία του Βρετανού Ged Travers που στηρίζει τον αγώνα.

– Όπως κατέγραψε ο G. Travers μία από τις πολλές δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τί λένε οι πολιτικοί

igglezi

– Συνέντευξη με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη

– Συνέντευξη με τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη Γιάννη Μίχο

Οι μεγάλες συναυλίες

balourdos

 

Όταν συνάντησε ο Μπαλούρδος τον Αγγελάκα

– Σχόλιο της Αναστασίας Γιάμαλη για την προπαγάνδα των ΜΜΕ

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]