Δωρεάν θερινός κινηματογράφος

Το καλοκαίρι και τα θερινά σινεμαδάκια είναι αξίες ομοούσιες και αδιαίρετες. Μια καλή προβολή, λίγο τ’ αστέρια, λίγο η μουσική και η καλή παρέα, κανείς ξεχνά τις ομολογουμένως άβολες καρέκλες και παρασύρεται από τα συνεχόμενα καρέ. Όταν, δε, κανείς περνά τους θερμούς μήνες εντός της πόλεως, οι καλοκαιρινοί κινηματογράφοι αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Ακόμη καλύτερη επιλογή αποτελεί το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας [Athens Open Air Film Festival]. Πλατείες, πάρκα, πολιτιστικοί χώροι μεταμορφώνονται σε θερινά σινεμά. Οι ταινίες ποικίλλουν ως προς το είδος και τις υφολογικές-καλλιτεχνικές επιλογές, καλύπτουν διαφορετικά κοινά, προβάλλονται σε πολλά σημεία και –το σπουδαιότερο- είναι δωρεάν.

Μέσω της διοργάνωσης, κανείς ανακαλύπτει σημεία της πόλης, που ίσως να μην είχε βρεθεί [όπως για παράδειγμα η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο], βλέπει ταινίες με παρελθόν –και μέλλον- στην κινηματογραφική ιστορία, διασκεδάζει. Ο κινηματογράφος γίνεται προσιτός σε κάθε γειτονιά του κέντρου, σε ανέργους, σε εργαζόμενους, νέους, φοιτητές, οικογένειες. Αυτό είναι και το ουσιώδες. Η πρόσβαση στην κινηματογραφική παραγωγή και στον πολιτισμό εν γένει πρέπει να είναι ελεύθερη, στην υπηρεσία του λαού. Φυσικά, η δωρεάν είσοδος μπορεί να μην αρκεί. Η παιδεία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει ότι όλοι έχουν το πολιτιστικό φορτίο για την πραγματική τους πρόσβαση στον πολιτισμό.

epidauros2

Με το φεστιβάλ, η διαχρονική σημασία του θερινού σινεμά για τη ζωή της Αθήνας επιβεβαιώνεται και το μέσο αναδεικνύεται εκ νέου [όπως έχει πει ο Godard] ως «η πιο όμορφη απάτη του κόσμου». Μέσα στο υπόλοιπο του Ιουλίου θα προβληθούν οι ταινίες: οι Απέναντι, Ένα Τρελό Θηριοτροφείο, Η Ζαζί στο Μετρό, Η Φωτογραφία, Ζέλινγκ. Οι προβολές θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Μίνα Κωστοπούλου

————————————————————————-

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013

Ο Κιμούλης ενσαρκώνει τη Μήδεια. Η Μήδεια παίζεται από άντρες μόνο ηθοποιούς. Οι προσδοκίες μας χαμηλές, γιατί θεωρούμε αμφιλεγόμενη την απόδοση του αρχαίου δράματος. Στο τέλος διαψευδόμαστε…

Η παράσταση ήταν καταπληκτική. Ήμασταν παρέα δεκαπέντε ατόμων, αλλά όλοι βρήκαμε κάτι ενδιαφέρον, ο καθένας κάτι διαφορετικό. Το επιβλητικό θέατρο της Επιδαύρου και ένα απλό, μα ευφυές σκηνικό ήταν αρκετά για να μπορέσουμε να νιώσουμε αυτό το απερίγραπτο συναίσθημα ολοκλήρωσης που μόνο η τέχνη προσφέρει, ως ψευδαίσθηση υπερνίκησης του θανάτου.

epidauros3

Μετά την παράσταση, βολτάραμε στην πανέμορφη αρχαία Επίδαυρο και μετά επισκεφτήκαμε “το καπάκι”, την disco της περιοχής, φτιαγμένη μέσα σε ένα κτήμα με λεμονιές και παντού μύριζε άρωμα λεμόνι.  Την επόμενη μέρα κάναμε το μπάνιο μας στην παραλία “Καλαμάκι”, με την υπέροχη θέα, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και τα ωραία νερά. Έπειτα φάγαμε όμορφα σε ένα από τα ταβερνάκια που βρίσκονται πάνω στο λιμάνι της αρχαίας Επιδαύρου.

Η Επίδαυρος μαγευτική. Το αρχαίο θέατρο το ίδιο. Και ο συνδυασμός των δυο είναι που όταν τον δοκιμάσεις σε προκαλεί να την γευτείς ξανά. Ο πολιτισμός, το πνεύμα, η καλλιέργεια του εαυτού κουμπώνουν με τις καλοκαιρινές διακοπές σε ένα όμορφο, ήσυχο ευτυχώς -ακόμη- μέρος και παράγουν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που κάνει το φεστιβάλ της Επιδαύρου τόσο πετυχημένο, περίφημο και αγαπητό.

Μαρία Δελαγραμμάτικα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]