Λένε ότι μερικές πόλεις πρέπει να τις επισκέφτεσαι μοναχά συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, γιατί τότε είναι που αναδεικνύουν όλη την ομορφιά τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, την Λισαβόνα καθώς η πολυμορφία της την καθιστά μαγική από το φθινόπωρο μέχρι και το κατακαλόκαιρο.

Μιας και διανύουμε τους μήνες του φθινοπώρου όμως, το 3pointmagazine.gr σας δίνει πέντε λόγους να επισκεφτείτε την «πόλη των εφτά λόφων», αν και μόλις φτάσετε εκεί θα ανακαλύψετε πολλούς ακόμη.

 H second hand αγορά της

flea-market-feira-da-ladra-lisbon

Εντυπωσιακό mall και μία αγορά παρόμοια σαν την Ερμού θα βρεις στη Λισαβόνα, αλλά αν θέλεις να αποκτήσεις κάτι μοναδικό που κουβαλάει μία ιστορία πάνω του αρκεί να κάνεις μία επίσκεψη στο διάσημο «παζάρι των κλεφτών».

Στην πιο γραφική περιοχή της πόλης, την Alfama, κάθε Τετάρτη και Σάββατο από το πρωί έως τη δύση του ηλίου θα βρεθείς σε ένα από τα πιο παλιά παζάρια της Ευρώπης.

To Feira da Ladra φαίνεται να κρατάει τις ρίζες του στο 12ο αιώνα, ενώ μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1775, η τοποθεσία του μεταφέρθηκε δίπλα από το επιβλητικό εθνικό Πάνθεον της Λισαβόνας.

Δύο φορές την εβδομάδα στήνονται ατελείωτοι πάγκοι με second hand ρούχα, βιβλία, κοσμήματα και cd και αν προνοήσεις και φέρεις κάποιο ντόπιο μαζί σου θα καταφέρεις να αγοράσεις κάτι σε αρκετά χαμηλή τιμή. Παρά το όνομα του παζαριού, όλοι οι μικροπωλητές είναι πλέον νόμιμοι.

Η υπαίθρια μουσική της

outjazz_martin

Από το καλοκαίρι έως τα τέλη του Σεπτέμβρη οι ανοιχτοί χώροι της Λισαβόνας κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεταμορφώνονται σε τεράστιες δωρεάν συναυλίες, χάρη στο outjazz festival.

Ζωντανή μουσική και dj δίνουν ρυθμό στα πάρκα και στα πλατεία της πόλης. Αν και το outjazz festival μετακινείται συνέχεια, κάθε Κυριακή έχει στεριώσει σε μία από τις πιο κακόφημες αλλά και συνάμα πιο όμορφες πλατείες, αυτή της Martin Moniz.

Τα ψεύτικα γρασίδια σου δίνουν την αίσθηση του καλοκαιριού ακόμα και όταν μικρές ψιχάλες στάζουν στο κεφάλι σου και οι άνθρωποι που χορεύουν, πίνουν ή απλά είναι ξαπλωμένοι στα τεράστια μαξιλάρια συνθέτουν μία Κυριακή, όπως αυτή η ημέρα θα έπρεπε πάντα να είναι.

Η θέα

miradouro_bairro

Αν και δεν ενδείκνυνται όταν βρέχει ή φυσάει πολύ, τα ψηλότερα σημεία της πόλης ή αλλιώς “miradouro” είναι κάτι που πρέπει να επισκεφτείς ανεξαρτήτως εποχής και καιρού.

miradouro 2

Τα miradouro τις περισσότερες φορές χρειάζονται αρκετό περπάτημα μέχρι να τα ανακαλύψεις, αλλά μόλις φτάσεις σε ένα από αυτά η θέα θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.

miradouro de santa luzia

Ένα από τα πράγματα που μετατρέπει τη Λισαβόνα σε μία τόσο μαγευτική πόλη είναι τα πολλά σημεία για χαλάρωση που σου προσφέρει. «Σκαρφάλωσε» ψηλά και άσε τη θέα να κάνει τα υπόλοιπα.

Το τριήμερο μόδας (Οκτώβριος 10-12)

moda_lisboa

 Όπως φαίνεται η Λισαβόνα δεν φιλοξενεί μοναχά ένα από τα παλιότερα παζάρια της Ευρώπης αλλά και την παλιότερη ανεξάρτητη fashion week της Γηραιάς Ηπείρου, ModaLisboa.

Δύο φορές το χρόνο και για τρεις μέρες όλα τα φώτα της βιομηχανίας της μόδας πέφτουν πάνω στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και προσελκύουν διάσημα πρόσωπα, ακριβοπληρωμένα μοντέλα, δημοσιογράφους και παραπάνω από 20.000 αγοραστές.

 Η εναλλακτική βραδινή ζωή της πόλης

Πέρα από τα εκατοντάδες μπαράκια που θα συναντήσεις στο Bairro Alto και την Pink Street, ένα γήπεδο μπάσκετ σε ένα στενό που δύσκολα εντοπίζεις αν δεν σε πάει κάποιος εκεί (Rua das Portas de Santo Antão 110) κρύβει όλη την εναλλακτική νυχτερινή ζωή της πόλης.

Ένα τεράστιο άδειο γήπεδο μπάσκετ λοιπόν που οδηγεί στα αριστερά σου σε μία μποέμ καφετέρια με πεντανόστιμα burgers και στα δεξιά σου σε βγάζει σε ένα club, χωρίς είσοδο, που ασφυκτιά από κόσμο και θα παίξει από Arctic Monkeys μέχρι System of a Down και Prodigy.

primeiro andar

Μόλις αποφασίσεις να πάρεις κάποιες ανάσες αέρα θα βγεις έξω από το γήπεδο μπάσκετ, θα ακολουθήσεις τις σκάλες που θα δεις μπροστά σου και αυτές θα σε οδηγήσουν στο πιο εναλλακτικό μαγαζί της πόλης, το Quintal. Reggae, Drum n’ Bass και Dubstep μουσική στη διαπασών μέχρι τα ξημερώματα δίπλα από ένα ποδοσφαιράκι, ένα μικρό κήπο με κότες, χήνες και λαγουδάκια και ένα συντριβάνι που δεν έχει ποτέ νερό. Αν γίνεις συχνός θαμώνας μάλιστα θα παρατηρήσεις ότι τα αδέρφια-ιδιοκτήτες του χώρου εναλλάσσονται στους ρόλους του Dj-θαμώνα- p.r και barman.

quintal1

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]