Μετά τον μεγάλο σεισμό, το τσουνάμι και το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η ζωή δεν λέει να γυρίσει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς σε μια πόλη που κάποτε έσφυζε από ζωή. Το μόνο που βλέπεις πια είναι εγκατάλειψη και ερημιά. Οι λιγοστοί κάτοικοι της είναι ηλικιωμένοι που έχοντας ζήσει όλη τους τη ζωή στην Φουκουσίμα γύρισαν πίσω εκεί που μεγάλωσαν, έζησαν και αγάπησαν, στα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους για τα οποία ακόμη πληρώνουν δάνειο. Οι νεότεροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να γυρίσουν, έτσι η Φουκουσίμα πολύ σύντομα θα πεθάνει τελειωτικά αφού κανένας δεν θα ζει εκεί.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε υποσχεθεί ότι οι κάτοικοι θα μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους τον Απρίλιο του 2016, κάτι που όπως φαίνεται είναι αδύνατο καθώς ο καθαρισμός της περιοχής και του εργοστασίου έχει πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί, αφού έχει απομείνει ένας τεράστιος αριθμός συντριμμιών με ακτινοβολία. Παρ΄ όλα αυτά σύμφωνα με έρευνες ο καρκίνος δεν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Φουκοσίμα και των κατοίκων της. Ο φόβος που κυρίεψε τις ψυχές τους τη μέρα του σεισμού και της πυρηνικής καταστροφής τους κυριεύει ακόμα, φαινόμενο στο οποίο συμβάλλουν οι ακόμη ζωντανές σε πολλά σημεία της πόλης εικόνες καταστροφής.

Ακόμα και μετά από δεκαετία όπως και στο Τσερνόμπιλ ο κόσμος ίσως δεν γυρίσει ποτέ ξανά στην Φουκουσίμα.

Στις 11 Μαρτίου του 2011, στις 14.46 τοπική ώρα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία και προκάλεσε ρήγματα στο έδαφος σε βάθος ως και επτά μέτρα στις βορειοανατολικές ακτές του Τοχόκου. Μισή ώρα αργότερα αρκετά σεισμικά κύματα έπληξαν τις ακτές. Τα τσουνάμι συμπαρέσυραν σπίτια, αυτοκίνητα και εργοστάσια, φθάνοντας ως και δέκα χιλιόμετρα στο εσωτερικό της στεριάς. Σχεδόν 19.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι ο σεισμός έκοψε την ηλεκτροδότηση. Ένα κύμα πλημμύρισε τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης, ενώ 300.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή την περίοδο της καταστροφής.

POD0406

POD0577

POD0643

POD6614

POD6788

POD7031

POD7966

POD8469

POD9113

POD9125

POD9259

POD9297

POD9346

POD9753
photo_fukushima

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]