Φυγάδες αδελφές από τη Σαουδική Αραβία καλούν την Google και την Apple να αποσύρουν την απάνθρωπη εφαρμογή παρακολούθησης γυναικών

Οι Maha και Wafa al-Subaie εγκαλούν την εφαρμογή Absher, που υποστηρίζει το σύστημα ανδρικής κηδεμονίας, δίνοντας στους άνδρες τον έλεγχο γυναικών

Δυο φυγάδες αδελφές από τη Σαουδική Αραβία, την Τετάρτη, προέτρεψαν την Apple και την Google να αποσύρουν μια απάνθρωπη εφαρμογή που επιτρέπει στους άνδρες να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα ταξίδια των γυναικών συγγενών, καθώς βοήθησε την παγίδευση κοριτσιών σε θυματοποιητικές οικογένειες.

Οι Maha και Wafa al-Subaie, οι οποίες ζητούν άσυλο στη Γεωργία αφού εγκατέλειψαν την οικογένειά τους, δήλωσαν ότι η εφαρμογή Absher, μια κυβερνητική εφαρμογή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ήταν κακή για τις γυναίκες, καθώς υποστήριζε το αυστηρό σύστημα ανδρικής κηδεμονίας της Σαουδικής Αραβίας.

“Παρέχει στους άνδρες τον έλεγχο των γυναικών”, δήλωσε η Wafa, 25. “Πρέπει να την αφαιρέσουν”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στην Google και την Apple.

Η εφαρμογή Absher, η οποία διατίθεται στη σαουδαραβική έκδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Google και της Apple, επιτρέπει στους άνδρες να μεταβάλλουν ή να αποσύρουν τις άδειες για γυναίκες συγγενείς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να λαμβάνουν ενημερώσεις SMS εάν χρησιμοποιούνται τα διαβατήρια τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Καμία εταιρεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι δεν είχε ακούσει για το Absher, αλλά υποσχέθηκε να το «ρίξει μια ματιά».

Ένα δωρεάν εργαλείο που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, το Absher επιτρέπει στους Σαουδάραβες να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως η ανανέωση των διαβατηρίων, το κλείσιμο ραντεβού και η παρακολούθηση των παραβιάσεων της κυκλοφορίας.

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να έχουν άδεια από έναν άνδρα συγγενή σε για να εργαστούν, να παντρευτούν και να ταξιδεύουν υπό το σύστημα επιτηρήσεως του υπερσυντηρητικού ισλαμικού βασιλείου, το οποίο έχει δεχθεί κριτική μετά από πρόσφατες περιπτώσεις σαουδαραβίδων γυναικών που αναζητούν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Οι αδελφές al-Subaie, οι οποίες έκλεψαν το τηλέφωνο του πατέρα τους για να πάρουν τα διαβατήρια και την άδεια να πετάξουν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν ότι γνώριζαν δεκάδες άλλες νέες γυναίκες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από θυματοποιητικές οικογένειες.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή στη Σαουδική Αραβία εάν απέσυραν το Absher ή εάν επέμειναν να επιτρέπει στις γυναίκες να οργανώνουν τα ταξίδια τους ανεξάρτητες – κάτι που θα υποβάθμιζε σημαντικά το σύστημα κηδεμονίας – είπαν.

“Εάν αποσύρουν την εφαρμογή, ίσως η κυβέρνηση θα κάνει κάτι”, δήλωσε η Wafa.

Η προσφυγή των αδελφών προστίθεται στις αυξανόμενες εκκλήσεις από ομάδες δικαιωμάτων, διπλωμάτες και Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς για την απόσυρση της εφαρμογής από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Michelle Bachelet δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε θέσει στις εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley «σκληρές ερωτήσεις» αυτόν τον μήνα για τις «απειλές» που δημιουργούν εφαρμογές όπως το Absher.

«Η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να αφορά την πρόοδο. Αλλά οι εξαιρετικά διεισδυτικές δυνάμεις που εξαπολύονται μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημίες εάν δεν υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι που να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε δήλωση.

Μια Σαουδαραβίδα έφηβος τράβηξε την προσοχή παγκοσμίως και τελικά εισέπραξε μια προσφορά ασύλου από τον Καναδά, όταν αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο ταϊλανδικού αεροδρομίου τον Ιανουάριο για να ξεφύγει από την οικογένειά της. Δύο άλλες αδελφές από τη Σαουδική Αραβία που κρύφτηκαν στο Χονγκ Κονγκ για έξι μήνες δέχθηκαν βίζες τον Μάρτιο για να ταξιδέψουν σε τρίτη χώρα.

“Οι αυξανόμενες περιπτώσεις γυναικών που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι ενδεικτικές της κατάστασης των γυναικών στη Σαουδική Αραβία”, δήλωσε η Lynn Maalouf, διευθύντρια έρευνας στη Μέση Ανατολή για την ομάδα δικαιωμάτων «Διεθνής Αμνηστία».

«Παρά ορισμένες περιορισμένες μεταρρυθμίσεις, δεν προστατεύονται επαρκώς από την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση και, γενικότερα, υφίστανται διακρίσεις».

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman έχει εισάγει μεταρρυθμίσεις, όπως η άρση της απαγόρευσης οδήγησης για τις γυναίκες, και επεσήμανε πέρυσι ότι ευνοούσε τον τερματισμό του συστήματος κηδεμονίας. Αλλά έχει σταματήσει να υποστηρίζει την ακύρωσή του.

Η δυτική κριτική για το βασίλειο οξύνθηκε με τη δίκη 11 ακτιβιστριών, οι οποίοι δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι είχαν βασανιστεί ενώ ήταν υπό κράτηση για κατηγορίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και επαφές με ξένους δημοσιογράφους και διπλωμάτες.

Ο εισαγγελέας αρνείται τους ισχυρισμούς για τα βασανιστήρια και λέει ότι οι γυναίκες συνελήφθησαν υπό την υπόνοια ότι θα βλάψουν τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και θα προσφέρουν υποστήριξη σε εχθρικά στοιχεία στο εξωτερικό.

Δημοσιεύτηκε στο Guardian.

Μετάφραση-απόδοση: Αλέξανδρος Βάκουλας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]