Το ρωσικό ποδόσφαιρο γνωρίζει άνοδο τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας σημαντικούς ποδοσφαιριστές και φτιάχνοντας δυνατές ομάδες. Τα πράγματα όμως είναι περισσότερο «σκοτεινά» σε επίπεδο ηγεσίας. Εκεί, όπου άνθρωποι με αμφίβολο παρελθόν και… περίεργες διασυνδέσεις κατεβαίνουν υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας.

Ενώ η Ανζί έχει χτιστεί λόγω του πλούτου ενός ανθρώπου, στην Ρούμπιν τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ομάδα δουλεύτηκε με προγραμματισμό για αρκετά χρόνια και η ανάδυση του Καζάν ως «αθλητική πόλη» δεν οφείλεται μόνο στα πετροδόλαρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν έπαιξε έξυπνα… διπλό παιχνίδι, διατηρώντας σχέσης τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με τους μεγιστάνες στη Σαουδική Αραβία. Βέβαια, αυτό ίσως του γυρίσει μπούμερανγκ, αφού η μεγάλη παρουσία των Μουσουλμάνων Ουαχάμπι στη Νότια Ρωσία απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής. Πριν από λίγες μήνες, ένας Μουσουλμάνος κληρικός δέχτηκε επίθεση, με τον συνοδό του να μένει πίσω νεκρός. Οι Ισλαμιστές στο Ταταρστάν δεν είναι ακραίοι, ωστόσο αν συνεχιστούν τέτοια επεισόδια, δεν είναι δύσκολο να ανάψει η σπίθα. Το ποδόσφαιρο, επομένως, σε τέτοιες ευαίσθητες περιοχές, μπορεί να παίξει ενωτικό ρόλο. Αρκεί φυσικά να ασχοληθούν οι υπεύθυνοι…

Το βασικό ζήτημα όμως που αφορά το ποδόσφαιρο της χώρας σε επίπεδο ηγεσίας, είναι η επιστροφή του Μούτκο ως υποψήφιος για θέση κορυφής στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αντίπαλος, αλλά στην ουσία… σύμμαχος, ο επικεφαλής της Πρέμιερ Λιγκ, Σεργκέι Πριάντγκιν, ο οποίος επίσης βάζει υποψηφιότητα. Και οι δύο έχουν κάνει πράγματα για το ποδόσφαιρο, αλλά έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα, με τον Μούτκο να αποτελεί μέλος της ρωσικής ελίτ και το όνομά του να έχει γραφεί στις εφημερίδες για τα 97 πρωινά σε 20 μέρες στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ! Από την άλλη, ο Πριάντγκιν, είναι πρώην μέλος της KGB, πρόεδρος της Πρέμιερ Λιγκ, αντιπρόεδρος της εκτελεστική επιτροπής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και μπλεγμένος σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μάνατζερ στη Ρωσία.

Ήταν εκείνος που μπλόκαρε την δημιουργία συνδικάτου παικτών και προπονητών και το προηγούμενο καλοκαίρι διατάχθηκε έρευνα εις βάρος του για σύγκρουση συμφερόντων, χωρίς ωστόσο να του απαγγελθούν κατηγορίες. Μαζί με τον αδερφό του έχει βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου στη Λοζάνη για ξέπλυμα χρήματος και φυσικά οι δεσμοί του με ατζέντηδες, την ώρα που έχει θεσμικό ρόλο στο ποδόσφαιρο της χώρας, δημιουργούν ζήτημα. Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή τους για ανανέωση της σύμβασης με γνωστ΄αθλητική εταιρεία για την Εθνική ομάδα και τις δύο πρώτες κατηγορίες του εγχώριου πρωταθλήματος μέχρι το 2019 με κλειστό συμβόλαιο. Δεδομένου του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και του Μουντιάλ το 2017 και το 2018 στη χώρα, η εν λόγω εταιρεία θα έχει τεράστια κέρδη. Και τα σενάρια περί «μιζών» έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Πέραν των χρημάτων, η εταιρεία-κολοσσός φέρεται να στηρίζει έμπρακτα την υποψηφιότητα των δύο ανδρών για την προεδρία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις τρεις Σεπτεμβρίου και ο Πριάντγκιν θεωρείται φαβορί, ενώ ο Μούτκο, αν τελικά του επιτραπεί η συμμετοχή, έχει επίσης πολλές πιθανότητες. Ακόμα κι αν δεν εκλεγεί όμως, θα στηρίξει τον «δικό του» άνθρωπο. Οι υποψήφιοι από τις άλλες περιφέρειες αναμένεται να αντέξουν ως το δεύτερο γύρο, αλλά από εκεί δύσκολα θα κερδίσουν κάτι. Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι πιθανή εκλογή των δύο ανδρών θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στις περιφέρειες. Ο προκάτοχός της θέσης δεν ασχολήθηκε με το κοινωνικό θέμα και το χάσμα που υπάρχει με τις μουσουλμανικές κοινότητες στο νότο και στο Ταταρστάν και το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο Μούτκο με τον Πριάντκιν, οι οποίοι έχουν δείξει τις ολιγαρχικές τους τάσεις.

Αναδημοσίευση από το : www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]