Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας ερασιτέχνης φωτογράφος θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει τόσο εντυπωσιακά στιγμιότυπα; Ο Zhang Ning ταξιδεύει στην πατρίδα του, την Κίνα, και απαθανατίζει τα ιδιαίτερα της τοπία.

 

kina1

Tαξιδεύοντας στις επαρχίες Yunnan, Guangxi και Guizhou, ο φωτογράφος αποφασίζει να στήσει το δικό του project, αποσκοπώντας όχι μόνο να αναδείξει την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της xώρας του, αλλά πολύ περισσότερο τον ανθρώπινο κόπο που χρειάστηκε για να δημιουργηθούν αυτά τα τοπία.

 

kina2

«Ήθελα να δείξω ότι πίσω από αυτή τη ρομαντική ομορφιά, κρύβεται πολύ σκληρή δουλειά από κάποιους ανθρώπους ώστε να δημιουργηθούν αυτού του είδους τα σχέδια και χρώματα. Σε ένα σημείο που επισκέφτηκα για παράδειγμα υπήρχαν παραπάνω από 3.000 επίπεδα γης φυτεμένα με ρύζι, τα οποία ξεκινούσαν από τους πρόποδες και έφταναν μέχρι την κορυφή του βουνού. Απλά σκεφτείτε πόση δουλειά και περπάτημα χρειάστηκε στους αγρότες για να διασχίσουν αυτό το τοπίο, χωρίς καν να υπολογίσουμε τη διαδικασία της φύτευσης και του θερίσματος», δηλώνει ο Zhang Ning.

 

kina3

Με την πρώτη ματιά, κοιτώντας τις φωτογραφίες, εντοπίζεις φυσική ομορφιά που δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς. Με μια δεύτερη ματιά όμως, εντυπωσιάζεσαι από την ευφυΐα και το μόχθο των αγροτών της Κίνας που κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με τα τόσο απαιτητικά και κακοτράχαλα τοπία της χώρας τους. Τα χρώματα και τα σχέδια των επαρχιών Yunnan, Guangxi,και Guizhou δεν δημιουργήθηκαν έπειτα από κάποια αισθητική επιδίωξη αλλά από την ανάγκη για επιβίωση.

 

kina4

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό η Κίνα βασίζει ένα πολύ μεγάλος μέρος της οικονομίας της στην παραγωγή ρυζιού, που αποτελεί και το 28% της παγκόσμιας παραγωγής του συγκεκριμένου καρπού. Eξάλλου στην Κίνα το ρύζι δεν χρησιμοποιείται απλά σαν τρόφιμο αλλά και σαν καύσιμο, σαν πρώτη ύλη σε έργα τέχνης αλλά ακόμη και στη βιομηχανία. Υπολογίζεται δε ότι οι Κινέζοι φυτεύουν ρύζι για παραπάνω από 6.000 χρόνια.

 

kina5

Mάλιστα, η σημασία και η ομορφιά των συγκεκριμένων χωραφιών ήταν τέτοια που «ανάγκασε» την Unesco  να τα ανακηρύξει ως «μνημεία» παγκόσμια κουλτούρας και φυσική κληρονομιάς.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]