Όπως ανέφερε ο ίδιος ο δημιουργός, Jo Di, την εβδομάδα αυτή, το facebook, αποφάσισε χωρίς καμία προειδοποίηση να “κλείσει”, με λίγα λόγια να διαγράψει εντελώς τη σελίδα του. Και όλα αυτά επειδή όπως ο ίδιος δηλώνει:

“Οι διαδικτυακές επιθέσεις και οι απειλές από την πλευρά των Ελλήνων φασιστών ξεκινήσαν για το 2018, με αφορμή το Μακεδονικό και τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν. Σε εκείνη την περίοδο και λόγω της έκφρασης διαφορετικής από αυτούς άποψη, πλειάδα λογαριασμών μου απέστειλαν απειλητικά μηνύματα και προχώρησαν σε μαζικές αναφορές για τα γραφήματα που είχα κάνει. Αποτέλεσμα; Σε δυο μέρες – ανάμεσα από το πρώτο και το δεύτερο συλλαλητήριο – να είναι ο λογαριασμός της σελίδας αποκλεισμένος.

Το δεύτερο κύμα ακολούθησε μετά το δεύτερο συλλαλητήριο στην Αθηνα. Τα ίδια ακριβώς γεγονότα. Μαζικές αναφορές και αποκλεισμός πρόσβασης στον προσωπικό λογαριασμό στο FB και ως εκ τούτου και στη σελίδα.

Μετά το δεύτερο αποκλεισμό και στον κίνδυνο να χαθεί το αρχείο και η πρόβαση στη σελίδα Jo Di στο Facebook προχώρησα στη δημιουργία ενός άλλου προσωπικού λογαριασμού για να μπορώ να έχω πρόσβαση στη διαχείριση της σελίδας – σε περίπτωση που ο προσωπικός λογαριασμός μπλοκαριστεί εκ νέου – όπως και έγινε.

Και ερχόμαστε στην τρίτη περίπτωση, που εξελίσσεται από τη Δευτέρα, όπου με αφορμή το γράφημα για τον Ερντογάν (του 2015) το Twitter (αυτή τη φορά) προειδοποίησε – μετά από γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ότι καλό θα ήταν να αφαιρεθεί το γράφημα – γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να λάβει μέτρα το ίδιο. Δύο ημέρες μετά και με αφορμή την αναδημοσίευση του γραφήματος στο FB, το μέσο προχώρησε σε πλήρη αποκλεισμό πρόσβασης στη σελίδα χωρίς κάποια περαιτέρω ενημέρωση”.

Με χαρά διαπιστώσαμε από την ιστοσελίδα του δημιουργού, ότι η σελίδα του είναι ξανά ανοιχτή, χάρη στην πρωτοβουλία πολλών φίλων της σελίδας και των συνεργατών της  ΦΩΝΗΣ. Στάλθηκαν πολλά μηνύματα αναφοράς προς το facebook για να ανοίξει ξανά η σελίδα. Και η επιμονή απ’ οτι φαίνεται είχε αποτέλεσμα.

Ο ίδιος έγραψε:

“Σήμερα, έλαβα ενημέρωση από το FB, ότι το επίμαχο δημοσίευμα το οποίο είχε να κάνει εκ νέου με τον Ερντογάν, ήταν ο λόγος του αποκλεισμού της πρόσβασης στη σελίδα. Και μάλιστα όχι το γράφημα αυτό καθ’ αυτό – το οποίο δεν έχει διαγραφεί από τη βάση δεδομένων του κοινωνικού δικτύου, αλλά η τροποποίηση αυτού που είχε δημιουργηθεί ως “frame” για χρήση στην εφαρμογή του Facebook για κινητά τηλέφωνα μέσω κάμερας (Facebook Stories) – το οποίο και έχει πλέον διαγραφεί. Το γεγονός ότι ήταν η τρίτη κατά σειρά φορά αναφορών προς τη σελίδα οδήγησε στον πλήρη αποκλεισμό της.

Μετά από την αυθόρμητη κίνηση πολλών φίλων της σελίδας και μιας πρωτοβουλίας από τους συνεργάτες της ΦΩΝΗΣ και την αποστολή εκ μέρους τους μηνυμάτων αναφοράς προς το Facebook για να ξανανοίξει τη σελίδα, αυτό σήμερα ενέδωσε και η σελίδα Jo Di από το απόγευμα της Παρασκευής είναι και πάλι σε λειτουργία. Για πόσο; Αυτό δεν το ξέρω.

Αυτό που γνωρίζω όμως με σιγουριά είναι πως η δύναμη των γραφημάτων έρχεται από την δική σας στήριξη και αναδημοσίευση. Η δύναμη της φωνής μας έχει αξία όταν τη χρησιμοποιούμε. Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα και ένα από αυτά κάνατε τις προηγούμενες ημέρες με την ανάδειξη της ιστορίας της λογοκρισίας και σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου”.

Όταν είχε κλείσει η σελίδα

ΕΚΤΑΚΤΟ! Μόλις έκλεισε το Facebook τη σελίδα Jo Di

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]