Στις 8 Απριλίου του 1950 ο αντιφασίστας αντάρτης Χοσέ Λουίς Φαθερίας ανατίναξε το αστυνομικό τμήμα Λόνχα στη Βαρκελώνη. Η δράση του θορύβησε πολύ το καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο και οι αρχές τον κυνήγησαν μανιωδώς τα επόμενα χρόνια, καταφέρνοντας να τον εκτελέσουν μετά από προδοσία.

Ο Φαθερίας που είχε το παρατσούκλι «Φάθε» γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 6 Ιανουαρίου του 1920. Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στην Ισπανία το 1936  ήταν ήδη συνδεδεμένος με την ισπανική αναρχοσυνδικαλιστική ένωση CNT και στην Ιβηρική Ομοσπονδία Ελευθεριακής Νεολαίας FlJL

Αγωνίστηκε στο μέτωπο της Αραγονίας και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Καταλονία. Κρατήθηκε φυλακισμένος για πολλά χρόνια σε διάφορες στρατόπεδα συγκέντρωσης και κάτεργα. Όταν απελευθερώθηκε στο τέλος του 1945, εντάχθηκε ξανά στο CNT και εργαζόταν ως σερβιτόρος ώστε να κρύψει όσο μπορεί την αντιστασιακή δράση του.

Τον Απρίλιο του 1946 έγινε γραμματέας Άμυνας στην Περιφερειακή Επιτροπή της Καταλονίας και των Βαλεαρίδων νήσων του LJL. Στις 17 Αυγούστου του 1946 συνελήφθη ξανά, μαζί με όλα σχεδόν τα μέλη του FIJL και ακτιβιστές του CNT: Συνολικά 39 σύντροφοι του κατέληξαν στη φυλακή. Ο ίδιος βγήκε από τη φυλακή ένα χρόνο αργότερα περίπου, τον Ιούλιο του 1947.

Εν τω μεταξύ είχε δημιουργηθεί το Κίνημα Ελευθεριακής Αντίστασης MLR που προοριζόταν να αποτελέσει την ένοπλη πτέρυγα του ισπανικού αναρχοσυνδικαλισμού. Ο Φαθερίας προσχώρησε στην οργάνωση, η οποία όμως είχε βραχύβια δράση και διαλύθηκε τον Φεβρουάριο του 1948.

Ο ίδιος συνέχισε τον ένοπλο αγώνα απέναντι στο καθεστώς του Φράνκο, καταφέρνοντας να επιτύχει ένα σημαντικό πλήγμα με την ανατίναξη του αστυνομικού τμήματος το ’50. Στην νέα του ομάδα συμμετείχαν και Ιταλοί σύντροφοι, όπως ο αντιστασιακός και αναρχικός Franco Leggio.

Επτά χρόνια αργότερα το καθεστώς θα έβαζε τέλος στη δράση του, σκοτώνοντάς τον.

Ήταν 30 Αυγούστου του 1957 όταν ο Φαθερίας πήγαινε σε κανονισμένη συνάντηση που είχε στην περιοχή Sant Andreu. Το πρόσωπο που θα συναντούσε όμως τον πρόδωσε. Στο σημείο βρέθηκαν άνθρωποι του Φράνκο οι οποίοι εκτέλεσαν τον Φαθερίας, χωρίς ο ίδιος να προλάβει να αντιδράσει. Τον πυροβόλησαν πολλές φορές και όταν πήγε να πετάξει χειροβομβίδα που είχε μαζί του, τον πρόλαβαν και του έδωσαν τη χαριστική βολή. Ήταν μόλις 37 χρονών.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]