Η συζήτηση για τις αμβλώσεις στην Αργεντινή έχει φουντώσει, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί τον εθελούσιο τερματισμό κυήσεων θα συζητηθεί στη Γερουσία τον Αύγουστο. Μέσα σε έναν πόλεμο προπαγάνδας, όμως, για το ζήτημα, κάποιοι φρόντισαν να εμπλέξουν και τη θρυλική Μαφάλντα.

Το αγενέστατο και πανέξυπνο κορίτσι που εμπνεύστηκε πριν από περίπου πενήντα χρόνια ο Κίνο (Χοακίν Λαβάδο) εμφανίζεται σε ένα στριπάκι να φοράει μπλε φουλάρι (το σύμβολο της εναντίωσης στις αμβλώσεις) το οποίο γράφει πάνω «σώζουμε δύο ζωές». Μαζί με το σκίτσο εμφανίζεται και μία ατάκα του Κίνο, ο οποίος αναφέρει ότι η Μαφάλντα «δεν φοράει πράσινο φουλάρι διότι το χρώμα της είναι το φωτεινό μπλε».

Η αντίδραση του 86χρονου διάσημου σκιτσογράφου δεν άργησε να έρθει με τον Κίνο να δηλώνει «Δεν το ενέκρινα, δεν αντανακλά τη δική μου θέση».

Με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο σκιτσογράφος εξήγησε πως «κυκλοφόρησαν εικόνες με τη Μαφάλντα να φοράει μπλε φουλάρι, που συμβολίζει την αντίθεση στον νόμο για τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης. Δεν έχω δώσει την έγκρισή μου, αυτό δεν αντανακλά τη δική μου θέση, απαιτώ να αποσυρθούν».

Ο σκιτσογράφος πρόσθεσε ότι πάντα ήταν πιστός στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων των γυναικών ειδικά.

Το πράσινο φουλάρι είναι από το 2003 στην Αργεντινή σύμβολο της εθνικής εκστρατείας με αίτημα νόμιμες, ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις.

Το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης θα εξεταστεί την 8η Αυγούστου στη Γερουσία. Έχει εγκριθεί ήδη από τη Βουλή.

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]