Κεφαλλονιά, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Νέο Ηράκλειο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αγρίνιο, Κως, Πάτρα, Ρόδος, Γύθειο, Αμαλιάδα, Κοζάνη, Μεσογείων. Μερικές από τις πολλές περιοχές όπου έχει εγκαινιάσει καινούρια γραφεία η Χρυσή Αυγή από την εκλογή της μέχρι σήμερα.

Τα περισσότερα πολυτελή. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν νοικιαστεί ολόκληρες πολυκατοικίες. Μαζεμένοι μπράβοι στα φυλάκια. Λίγο παρακάτω βρίσκεται συνήθως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Σύγχρονα καμουφλαρισμένα φρούρια. Ακόμα κι αν είναι άδεια τις περισσότερες ώρες, σημασία έχει ότι υπάρχουν. Δηλώνουν μια δύναμη που εδραιώνεται και μεγαλώνει.

Η Χρυσή Αυγή, όπως και κάθε πολιτική δύναμη που επιδιώκει να κυριαρχήσει δεν μπορεί να αρκείται στην ανοχή θέλει και τη συμμετοχή. Θέλει ενεργούς φασίστες έτοιμους να αποδειχτούν δήμιοι κάθε πιθανού εμπόδιου που μπορεί να προκύψει, υπηρετώντας τυφλά σε μορφή στρατιωτικών σχηματισμών τον αρχηγό. Θέλει πρόβατα, που θα εξυπηρετήσουν σκοπούς. Θέλει παιδιά για όλα τα θελήματα, που δεν χαιρετούν ναζιστικά αλλά βρήκαν στον κακό μετανάστη την πηγή των προβλημάτων τους.  Είναι οι ίδιοι που αναζητούν την πλαστική ευημερία της Μεταπολίτευσης. Αμφιβάλλω για το αν τους ενδιαφέρει ο τρόπος. Η μούτζα σε Λοβέρδους, Βενιζέλους, Σαμαράδες και Καραμανλήδες δεν πάει για τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την εξαπάτηση των πολιτών, αλλά γιατί πλέον κρατούν την πίτα για πάρτη τους.

Στα παζάρια, έξω από στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο κέντρο της Αθήνας, τύποι με όπλα επιτελούν χρέη σερίφη, καμαρώνοντας σαν γύφτικα σκερπάνια. Προς επιβεβαίωση της πολιτικής τους γραμμής Μπαγκλαντεσιανοί, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Αφρικανοί μαχαιρώνονται, βλέπουν τις βιτρίνες των μαγαζιών τους σπασμένες, δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

Η Χρυσή Αυγή τα έχει καλά με πολλούς. Τα ΜΜΕ δεν την αγγίζουν παρά μόνο για κουτσομπολιό και life style. Τα παιδικά χρόνια του Καιάδα, τα φλερτ του Κασιδιάρη, το ευαίσθητο πρόσωπο του Μιχαλολιάκου. Η ΕΛ.ΑΣ δεν δείχνει να προβληματίζεται ούτε για το πως βρίσκει τα γκάνια η Χρυσή Αυγή, ούτε για το πως τα χρησιμοποιεί. Κανείς πλην αναρχικών και αριστερών (εδώ βάζουμε αστερίσκο. Διότι διαφορετικά το πάει ο Κουβέλης, διαφορετικά ο Τσίπρας, διαφορετικά η Παπαρήγα, διαφορετικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διαφορετικά η βάση) δεν τα βάζει με τους ναζί.

Για ξεκάρφωμα ο Τζήμερος κατεβαίνει αγκαλιά με τον Βαγγέλη στο Σύνταγμα και διαμαρτύρονται, ο Πάγκαλος θέλει να βγει εκτός νόμου η Χ.Α, αλλά ως έξυπνος άνθρωπος θα έπρεπε να σκεφτεί ότι όταν απαγορεύεις κάτι, αυτόματα το κάνεις και πιο ποθητό. Του δίνεις ασίστ για να αποδείξει ότι απειλεί όντως το σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να θέσει εκτός νόμου τους νοσταλγούς του Χίτλερ όταν ακόμα δεν χρειαζόταν να μαζέψει μετανάστες για να γεμίσει τις συγκεντρώσεις του. Τότε προτιμούσε να εξαργυρώσει τη δύναμη του σε μίζες. Τώρα κινδυνεύει με αφανισμό.

Δικαίως θα αναρωτηθεί κάποιος, “νοιάζεται άραγε κανείς για το ΠΑΣΟΚ;”. Φυσικά και όχι. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το όχημα για την επίτευξη απώτερων σκοπών, που πάτησαν στους καρπούς της Μεταπολίτευσης. Γι’ αυτό ο Λοβέρδος και ο κάθε Λοβερδος φεύγουν ένα μήνα από το ΠΑΣΟΚ φτιάχνουν το δικό τους κόμμα και μετά επιστρέφουν “γιατί μπροστά στην εθνική σωτηρία καμία διαφορά δεν έχει αξία”. Το επόμενο όχημα λοιπόν μπορεί να είναι η Χρυσή Αυγή. Ως απειλή, ως νέα πολιτική ηγεμονία, δεν έχει και τόσο σημασία.

Πού τα βρήκε τα λεφτά;
Κι όμως όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να μην προκαλούν έκπληξη, αν δεν είχε υπογραφεί από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η απόφαση για την κατανομή της τρίτης δόσης της επιχορήγησης του 2012 στα πολιτικά κόμματα βάσει των ποσοστών που πήραν το 2009. Μόνο που το 2009 η Χρυσή Αυγή δεν υπήρχε στον πολιτικό χάρτη.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό των 7.720.000 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 3.107.705 ευρώ, η ΝΔ 2.429.469 ευρώ, το ΚΚΕ 746.737 ευρώ, ο ΛΑΟΣ 622.748 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 556.005 ευρώ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι 257.333 ευρώ. Χρυσή Αυγή πουθενά.  Πως διάολο ανοίγουν λοιπόν γραφεία σε κάθε γειτονιά;

Ο Χάρης Κουσουμβρής με το βιβλίο του “Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής“, αποκαλύπτει ότι “«Ως ταμίας της ”Χρυσής Αυγής”, είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ότι στο ταμείο δεν είχαμε ποτέ περισσότερα από 300-400 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά δεν συντηρείται οργάνωση. Ποιος την ενίσχυε, δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Ξέρω όμως ότι το προεκλογικό μας υλικό για τις ευρωεκλογές είχε έρθει με δελτίο αποστολής από τα γραφεία μεγάλου κόμματος…».

Όπου υπάρχει καπνός λένε, υπάρχει και φωτιά. Η ιδεολογική ασάφεια της Χρυσής Αυγής, που ξεκινά από τη σύμπλευση με το σύστημα, κάνοντας… λάθος με την λίστα Λαγκάρντ και φτάνει στην ενσωμάτωση μέρους μεταναστών, τη στιγμή που χτυπά άλλους, αλλά ισχυρίζεται ότι στο σύνολο τους οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, ενέργειες που στηρίζονται περισσότερο στο φαίνεσθαι παρά στο είναι, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια ακροδεξιά οργάνωση, που πήρε ώθηση από τον κόσμο εν μέσω κρίσης, αλλά με ένα Δούρειο Ίππο, που βλέπει την ελληνική κοινωνία σαν άλλη Τροία. Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά την ίδια τραγική κατάληξη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts