Η Αριστερά δυνάμωσε, η Χρυσή Αυγή απειλεί όλο και περισσότερο, η κυβέρνηση φθάρθηκε κι άλλο.

Για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση, η κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί στον β’ γύρο για την Περιφέρεια της Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Οι εξελίξεις αυτές από μόνες τους στο λεκανοπέδιο, που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της χώρας, αρκούν για να χαρακτηριστούν οι αυτοδιοικητικές ανατρεπτικές.

Κανένα από αυτά τ’ αποτελέσματα δεν εκτίμησαν οι δημοσκοπήσεις. Αφενός αναδεικνύεται η έλλειψη αξιοπιστίας, αφετέρου η καθοριστική επιρρoή στο αποτέλεσμα από τους “αναποφάσιστους”, επιβεβαιώνοντας το απρόβλεπτο των εκλογών. Το απρόβλεπτο αυτό έχει αφετηρία τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και θα παραμείνει γι αρκετό καιρό ακόμα έτσι.

Οι εκλογικές επιδόσεις της Αριστεράς βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με παλιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πρωτιές σε κάποιους δήμους, πήρε αρκετές προκρίσεις στον επόμενο γύρο και σε άλλες περιοχές κέρδισε περισσότερες έδρες. Το ΚΚΕ διεκδικεί με αξιώσεις τον δήμο της Πάτρας, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έχει παρουσία και στον δήμο Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής. Στον αντίποδα, περιορίστηκε η κυβερνητική κυριαρχία, αποφεύγοντας όμως να έρθουν ολοκληρωτικά τα πάνω κάτω, καθώς στη χειρότερη θα χαθούν μόνο 2 περιφέρειες (Αττικής και Ιονίων Νήσων).

Μεγάλοι απόντες ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να δώσει την κεντρική του μάχη στις Ευρωεκλογές, αλλά κυρίως φοβήθηκε την μεταφορά της κακής του πορείας και στις δημοτικές. Το ίδιο φοβήθηκαν κι οι φίλα προσκείμενοι υποψήφιοί του και κάπως έτσι νίκησε η ανεξαρτησία και οι αχρωμάτιστοι υποψήφιοι. Το Ποτάμι πάλι που πρωταγωνιστεί ως νέο hot εναλλακτικό κόμμα, δεν κατέβηκε επίσης στο γήπεδο, ωστόσο εμφανίστηκε στα πάνελ, παίρνονταςχρήσιμες αποστάσεις εν όψει της δεύτερης Κυριακής.

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι αυτή που προβληματίζει περισσότερο, αλλά θα ήταν ψέμα να πούμε ότι ξαφνιάζει. Το 16% θέλει το ναζισμό στην Αθήνα και βλέπει στο πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη, εκείνον που θα “καθαρίσει”. Οι βασικοί λόγοι ανάδειξης της Χρυσής Αυγής είναι οι ίδιοι λόγοι που την έφεραν στην Βουλή και την εκτόξευσαν σε διψήφια επίπεδα δημοσκοπικά. Ο λανθάνων ρατσισμός λειτούργησε αβανταδόρικα στην σταθερή υποβάθμιση του κέντρου κι η ρητορική του μίσους έπιασε τόπο. H Xρυσή Αυγή θα έχει εκπροσώπους σε όλες τις Περιφέρειες.

Σε άλλα ωραία, κερδισμένη βγήκε η showbiz με τη σαρωτική νίκη Ψινάκη στον Μαραθώνα (είχε να δει δήμαρχο νικητή στον α’ γύρο από το ’94!), οι παράγοντες ομάδων με την πρωτιά Μώραλη και βέβαια με την επιβλητική νίκη του Μπέου στον Βόλο. Επίσης στο δήμο Αθήνας έδρα θα έχει το Παναθηναϊκό Κίνημα, αλλά όχι οι Οικολόγοι Πράσινοι, επίσης καταποντίστηκε η ΔΗΜΑΡ…

Ανακεφαλαιώνοντας, έχουμε πλέον σαφή μετατόπιση του εκλογικού σώματος στ’ Αριστερά. Έχουμε επίσης εδραίωση των ναζί με ενσυνείδητη στήριξη, αλλά και ισχυρά υπολείμματα υποκουλτούρας που χαρίζουν θριάμβους όπως του Ψινάκη στον Μαραθώνα. Η επόμενη Κυριακή θα επιτρέψει να διαπιστώσουμε το πλήρες μέγεθος της αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι ο κόσμος θα πάει στις κάλπες και για τις Ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή να αναμένεται αυξημένη…

YΓ: Η αποχή στα ίδια επίπεδα περίπου με την τελευταία φορά, έφτασε το 40%. Η άποψη ότι «όλοι είναι κλέφτες κι απατεώνες» αλλά και το κόστος για να πάει κάποιος να ψηφίσει στο χωριό του είναι οι βασικότεροι λόγοι που μένουνε περί τα τέσσερα εκατομμύρια μακριά από τις κάλπες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]