Εικοσιεννιά Μαρτίου του 2007. Τα εκτεταμένα επεισόδια και η δολοφονία ενός νεαρού οπαδού του Παναθηναϊκού στην Παιανία, οδήγησε την ΕΟΠΕ και τον Δήμο στη διακοπή του Final 8 του Κυπέλλου Γυναικών στο βόλεϊ.

Ο Παναθηναϊκός έχασε στον αγώνα εκείνης της «μαύρης» μέρας από τον Ολυμπιακό, με τις «πράσινες» να είναι επηρεασμένες και να ξεσπούν σε κλάματα μόλις ενημερώθηκαν για την έκταση των επεισοδίων και το θάνατο του Φιλόπουλου. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συνεχόμενα κρούσματα βίας και για τον τόσο άδικο τρόπο με τον οποίο χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν η διακοπή της διοργάνωσης να είναι οριστική. Παράλληλα, αποφασίστηκε αναστολή όλων των Πρωταθλημάτων.

Τέσσερις Ιανουαρίου 2014. Ο Ολυμπιακός με ανακοίνωσή του αντιδρά στην απόφαση της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης για επανάληψη του αγώνα με την ΑΕΚ για την Α1 βόλεϊ γυναικών. Η Ένωση, κρίνοντας ότι η παρουσία των διαιτητών και της Γραμματείας διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του Δεκεμβρίου στο κλειστό του Ρέντη, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει 3-1, κατέθεσε ένσταση και η ΚΕΔ την έκανε δεκτή. Το ειρωνικό ύφος της ανακοίνωσης του Ολυμπιακού δεν ξένισε κανέναν. Είναι σύνηθες φαινόμενο από τις ομάδες να βάλουν κατά πάντων και κατά περίσταση, όταν νιώθουν ότι αδικούνται.

«Επιτέλους αποδόθηκε δικαιοσύνη! Ο αγώνας βόλεϊ γυναικών Ολυμπιακού ΑΕΚ θα ξαναγίνει, ξεκινώντας από την αρχή!!! Για την ιστορική αυτή απόφαση, θέλουμε να αποδώσουμε τα συγχαρητήρια μας στην ΕΟΠΕ, που εφάρμοσε τον τόσο αυτό άδικο κανονισμό, ο οποίος ισχύει μόνο στη δική της προκήρυξη πρωταθλήματος. Τα δικαιούται η ΕΟΠΕ, αφού επιτέλους ξεκίνησε να εφαρμόζει, χωρίς ερμηνεία, τους κανονισμούς.

Θυμίζουμε ότι, πριν λίγα μόλις χρόνια, η ίδια Ομοσπονδία στέρησε από τον Ολυμπιακό το Κύπελλο Ελλάδας, αποφασίζοντας ενάντια στον κανονισμό, να μη διοργανώσει τον τελικό, μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την ομάδα μας. Είναι τελικά η δικαιοσύνη τυφλή ή βλέπει κατά το δοκούν; Συγχαρητήρια όμως και στην ΑΕΚ! Διεκδίκησε με σθένος στα χαρτιά ένα χαμένο ματς!

Δικαίωσε έτσι αναδρομικά τον Ολυμπιακό, που είχε κάνει το ίδιο στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι με την Καλαμαριά. Απέδειξε σαφώς ότι πλέον σέβεται τους κανονισμούς των πρωταθλημάτων και τους αναγνωρίζει, ενώ φυσικά εξέπληξε το πανελλήνιο με την κωλοτούμπα ηθικής που έκανε.

Η μόνη απορία που έχουμε, είναι αν θα κυκλοφορήσουν και αντίστοιχα μπλουζάκια, που με καμάρι φορούσαν οι οπαδοί της ….».

Παραπάνω μπορεί κανείς να διαβάσει το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης. Σε μια πρώτη ανάγνωση, η πιο φυσιολογική αντίδραση για κάποιον όχι και τόσο ενημερωμένο στα του βόλεϊ είναι να σκεφτεί ότι θα αναφέρεται σε κάποιον άλλο τελικό, που δεν διοργανώθηκε για μια διαφορετική αιτία. Φευ. Το μοναδικό Κύπελλο που δεν ολοκληρώθηκε είναι αυτό της χρονιάς της δολοφονίας.

Με εκφράσεις τύπου «αποφάσισε ενάντια στον κανονισμό» και «τυφλή ή κατά το δοκούν δικαιοσύνη», οι εμπνευστές της ανακοίνωσης δείχνουν ότι ο πάτος απέχει πολύ ακόμα. Χωρίς καν να αναφερθούν στο λόγο που η διοργάνωση διεκόπη, «βγάζουν» μια έλλειψη σεβασμού που ξεπερνάει τα όρια. Ακόμα και το κομμάτι της ανακοίνωσης που αναφέρεται στην ΑΕΚ, έχει κενά. Στην υπόθεση Βάλνερ ο Ολυμπιακός είχε πάρει νίκη στα χαρτιά. Δεν είχε πετύχει επανάληψη αγώνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ανακοίνωση γράφτηκε με θολωμένο μυαλό. Όταν όμως οι επίσημες αντιδράσεις έχουν τέτοιο περιεχόμενο, καταλαβαίνει κανείς πόσο υποκριτικές γίνονται οι καθιερωμένες καταγγελίες της βίας μετά από τα κατά καιρούς επεισόδια. Η ουσιαστική καταπολέμηση της βίας θα ξεκινήσει μόνο όταν οι διοικήσεις και οι αρχές το αποφασίσουν και σταματήσουν τις δικές τους κωλοτούμπες ηθικής…

Θάνος Σαρρής

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]