Μετά από το μπαράζ οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Τραμπ για να προκαλέσει ασφυξία στην κουβανική οικονομία, η αμερικανική εξωτερική πολιτική επιχειρεί να αποδομήσει προπαγανδιστικά μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του νησιού της επανάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή την προσφορά των Κουβανών γιατρών στη Λατινική Αμερική και πολλές ακόμα χώρες του κόσμου.

Πριν λίγες μέρες η υπηρεσία «Διεθνούς Ανάπτυξης» USAID, που υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωση δυο προγράμματα ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να πληγεί το κύρος της Κούβας σε διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθούν τρία εκατομμύρια σε οργανώσεις που θα συλλέγουν, εξετάζουν και αναλύουν «πληροφορίες για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και καταναγκαστική εργασία» κατά την εργασία των Κουβανών γιατρών στο εξωτερικό. Αποδέκτες είναι τόσο οργανώσεις στην Κούβα, όσο και στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η χρηματοδότηση θα είναι τριετής και θα αφορά μισθοδοσία, έξοδα ταξιδίων, καθώς και γραφεία και υλικοτεχνική υποδομή.

Σύμφωνα με το λασπολογικό αφήγημα, οι Κουβανοί γιατροί εργάζονται καταναγκαστικά στις διεθνείς αποστολές, η μισθοδοσία τους παρακρατείται στο μεγαλύτερο μέρος της, οι ίδιοι παρακολουθούνται και απειλούνται όσοι θέλουν να φύγουν από την ομάδα.

Ξοδεύοντας αφειδώλευτα χρήματα, οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι θα χαλκευτούν επαρκή στοιχεία περί «παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ώστε να ασκηθεί πίεση στην κουβανική κυβέρνηση ενώπιον του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να εντάξει στις 20 Ιούνη την Κούβα στις χώρες που δεν καταπολεμούν επαρκώς το δουλεμπόριο. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η χώρα όπου μαύροι άστεγοι σέρνονται από δεμένοι από αστυνομικούς, κατηγορεί ένα πρόγραμμα διεθνιστικής αλληλεγγύης όπως αυτό των Κουβανών γιατρών, ως «μορφή δουλεμπορίου».

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ αντέδρασε έντονα στις εξοργιστικές κατηγορίες περί «δουλεμπορίου», χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία με άλλες χώρες σε ιατρικό επίπεδο ως «παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, ευγενούς και νόμιμης συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου». Τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ανήθικες, ψευδείς και διεστραμμένες» κατηγορίες, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν οι ΗΠΑ, προσπάθησαν, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, να υπονομεύσουν, χωρίς επιτυχία την τιτάνια προσπάθεια των Κουβανών γιατρών. Τότε, το 2006, ξεκίνησε πρόγραμμα με το οποίο επιχειρούνταν να δελεαστούν με άδειες παραμονής και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ γιατροί που συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα.

Το δεύτερο πρόγραμμα, που ήδη παρουσιάστηκε στις 27 Ιούνη, διαθέτει 2 εκ. δολάρια σε «άτομα, οργανώσεις και δομές» που θα «ενισχύσουν τη διεθνή συναίσθηση για την πραγματικότητα των Κουβανών πολιτών και την αποτυχία της Κουβανικής Επανάστασης». Μάλιστα, στους ενδιαφερόμενους επί κουβανικού εδάφους, η USAID συνιστά το υλικό που διαμοιράζεται στο νησί να μη φέρει καμία ένδειξη για την προέλευσή του από την εν λόγω υπηρεσία και γενικότερα από την αμερικανική κυβέρνηση.

*Από την Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]