“Εντάξει, κατάλαβα περίπου τί κάνουν οι σχολικοί φύλακες”, μου είπε ο Μ., ανταποκριτής της γερμανικής τηλεόρασης. “Αλλά, πες μου, είναι κατά τη γνώμη σου τόσο απαραίτητοι;”.

Δημοτική αστυνομία και σχολικοί φύλακες είναι θεσμοί άγνωστοι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ξένοι συνάδελφοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη χρησιμότητά τους και ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση για κατάργησή τους. Ακούν τα διλήμματα που θέτει ο πρωθυπουργός (“Τί προτιμάτε: σχολικούς φύλακες ή νοσηλευτικό προσωπικό;”) και βρίσκουν την απόφαση της κυβέρνησης λογική.

Αυτό που ακόμη και σήμερα δεν φαίνεται να κατανοούν στο εξωτερικό είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει με ψευτοδιλήμματα. Όχι επειδή όλοι οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνόμοι είναι χρήσιμοι – αυτό είναι πράγματι συζητήσιμο. Αλλά επειδή μετά από τόσες καθυστερήσεις, η διαθεσιμότητα ξεκινά με οριζόντιο “μαχαίρι” σε ολόκληρους κλάδους, αφήνοντας ανέπαφους τους κομματικούς στρατούς σε υπουργεία και γενικές γραμματείες.   

Τον Δεκέμβριο διαβάζαμε ότι “πρώτη ‘δεξαμενή’ [για τη διαθεσιμότητα] αποτελεί η αναδιάταξη των δομών και των υπηρεσιών των υπουργείων που αναμένεται να μειωθούν έως 50%”. Με άλλα λόγια, οι πρώτοι που θα έμπαιναν σε διαθεσιμότητα θα ήταν οι υπεράριθμοι υπάλληλοι των υπουργείων, κάτι που φάνταζε λογικό. Ήδη από το Φεβρουάριο άρχισαν να κατατίθενται τα νέα οργανογράμματα. Για τα περισσότερα υπουργεία η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί το Μάιο. Από τότε, λοιπόν, ήταν γνωστοί οι -με πρόχειρους υπολογισμούς- τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι που θεωρούνταν πλεονάζοντες.

Αλλά οι μήνες πέρασαν, και τα εντυπωσιακά νέα οργανογράμματα έμειναν στα χαρτιά. Φτάσαμε στον Ιούλιο με άλλη μία δόση του δανείου να είναι αμφίβολη και η τρόικα κατέφυγε σε ένα ακόμη τελεσίγραφο, απαιτώντας άμεσα δράση. Από τους χιλιάδες υπεράριθμους υπουργικούς υπαλλήλους, οι μόνοι που εντάχθηκαν στο πρώτο “κύμα” της διαθεσιμότητας ήταν 50 εργαζόμενοι στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που μόνο ως συμβολική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να ερμηνευτεί. Κάπως έτσι φτάσαμε στην “καρατόμηση” περίπου 2.200 σχολικών φυλάκων και 2.000 εκπαιδευτικών.

imeteroi2

Είναι ήδη γνωστό ότι οι σχεδόν 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί θα αποτελέσουν μέρος του “δεύτερου” κύματος της διαθεσιμότητας, το Σεπτέμβριο. Πού θα βρεθούν οι υπόλοιποι 4.800 υπάλληλοι που απαιτεί η τρόικα; Στην επίσημη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουλίου, περιλαμβάνονταν 4.150 εργαζόμενοι σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς. Ωστόσο, μόλις μία εβδομάδα μετά άρχισαν οι “διαρροές” για τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, που για άλλη μία φορά ελάχιστα επηρεάζουν τους υπουργικούς υπαλλήλους. Στις νέες (προτεινόμενες) λίστες της διαθεσιμότητας, στη θέση των εργαζομένων σε υπουργεία βρίσκουμε -πάλι- υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπαιδευτικούς, ενώ το “παζλ” περιλαμβάνει ακόμη εκατοντάδες δασοφύλακες καθώς και τους υπαλλήλους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, στα υπουργεία δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως, ενώ ΟΤΑ, εκπαίδευση και ανεξάρτητοι φορείς θα σηκώσουν πάλι όλο το βάρος. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά θα έχει προστατέψει αποτελεσματικά το πελατειακό κράτος, παρουσιάζοντας ως μονόδρομο το νέο, “πειραγμένο” σχέδιο διαθεσιμότητας – το οποίο η τρόικα θα κάνει δεκτό, αφού όπως έχει αποδείξει ενδιαφέρεται μόνο για τους αριθμούς και όχι για οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση του Δημοσίου. 

Στο μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου επί της πλατείας Συντάγματος, ο Μ. βγαίνει ζωντανά στον αέρα της γερμανικής τηλεόρασης, με φόντο χιλιάδες διαδηλωτές μπροστά από τη Βουλή. “Γιατί διαδηλώνουν οι Έλληνες;”, τον ρωτάει η παρουσιάστρια. “Η αίσθηση που έχω”, λέει ο Μ., “είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί να ακούει για μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια από μία κυβέρνηση που πετάει στο δρόμο χιλιάδες δασκάλους και σχολικούς φύλακες, αλλά δεν έχει πειράξει ούτε έναν ‘πελάτη’ του κομματικού συστήματος στα υπουργεία”.  

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]