Ξεκινώντας  να γράφεις για την ζωή του συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Όσκαρ Ουάιλντ συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ενδιαφέρον από τα ίδια του τα γραπτά και την ίδια την προσωπικότητά του.

Προκλητικός, είρωνας, έξυπνος και αντισυμβατικός είναι ορισμένα από τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν όπως φυσικά και τα ίδια του τα γραπτά, αλλά κυρίως τα ευφυολογήματά του. Αν κάτι δεν μπορούσε να μην πει ο Ουάιλντ ήταν η άποψή του για τα πράγματα και συνήθως όταν την εξέφραζε δεν «μασούσε» τα λόγια του.

Τα ευφυολογήματα του Ουάιλντ δεν μπορούν σίγουρα να μαζευτούν όλα σε ένα κείμενο -καθώς είναι διασκορπισμένα μέσα στα γραπτά- αλλά ορισμένα από αυτά γνωστά ακόμη και σήμερα τα διαβάζουμε αναγνωρίζοντας την αληθοφάνειά τους, την ανατρεπτικότητα και την κοινή λογική συνάμα αλλά και την αίσθηση του χιούμορ τους.

Για τον άνθρωπο

«Κυνικός είναι ο άνθρωπος που ξέρει την τιμή των πάντων και την αξία του τίποτα.»

«Το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι η επιπολαιότητα. Καθετί που συνειδητοποιούμε είναι για καλό.»

«’Όταν πρωτομπήκα στη φυλακή μερικοί άνθρωποι με συμβούλεψαν να ξεχάσω ποιος ήμουν. Ήταν μια ολέθρια συμβουλή. Μονάχα συνειδητοποιώντας τι είμαι, βρήκα ανακούφιση στα βάσανά μου.»

«Αναμφίβολα πως τα πιο σπουδαία έργα που έφεραν στην ανθρωπότητα το πιο μεγάλο όφελος, προέρχονται από τους ανύπαντρους και άτεκνους ανθρώπους…»

«Η σοβαρότητα είναι το μοναδικό καταφύγιο των ρηχών ανθρώπων.»

«Τα μεγάλα πάθη είναι για τις μεγάλες ψυχές.»

«Η τέχνη είναι σύμβολο γιατί ο άνθρωπος είναι σύμβολο.»

«Φιλισταίος είναι εκείνος που συντηρεί τις δυσκίνητες, τυφλές μηχανικές δυνάμεις της κοινωνίας και που δεν είναι σε θέση ν’ αναγνωρίζει τη δυναμική τους έκφραση, όταν την συναντάει σε έναν άνθρωπο ή ένα κίνημα.»

«Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δωσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια.»

«Εμπειρία είναι το όνομα που δίνει κάποιος στα λάθη του.»

«Μόνο ένα πράγμα στον κόσμο είναι χειρότερο από το να γίνεσαι αντικείμενο κουτσομπολιού και αυτό είναι να μη γίνεσαι αντικείμενο κουτσομπολιού.»

Για τον πόνο

«Πίσω από την θλίψη υπάρχει πάντα μια ψυχή… και το να ειρωνεύεται κανείς μια ψυχή που πονάει είναι κάτι φοβερό. Όσοι το κάνουν αυτό, η ζωή τους είναι στερημένη από ομορφιά.»

Για τα πάθη

«Μπορώ να αντισταθώ στα πάντα εκτός από τον ίδιο τον πειρασμό.»

Για  τους άλλους

«Το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις με καλές συμβουλές είναι να τις δίνεις στους άλλους. Ποτέ δεν είναι χρήσιμες για τον εαυτό σου.»

«Το μόνο πράγμα χειρότερο από το να σε συζητάνε είναι να μη σε συζητάνε.»

«Το να διαφωνείς με τα ¾ των Βρετανών είναι ένα από τα απαραίτητα στοιχεία της λογικής.»

«Όποτε συμφωνούν μαζί μου νιώθω ότι κάνω λάθος.»

«Μόνο οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από την εμφάνιση.»

Για την αμαρτία

«Η μόνη διαφορά ανάμεσα στον άγιο και τον αμαρτωλό είναι ότι κάθε άγιος έχει ένα παρελθόν και κάθε αμαρτωλός ένα μέλλον.»

«Οι αμαρτίες της σάρκας δεν είναι τίποτα τις θεραπεύουν οι γιατροί αν είναι να θεραπευτούν. Μονάχα οι αμαρτίες της ψυχής ντροπιάζουν τον άνθρωπο. Όπου υπάρχει θλίψη, ο τόπος είναι ιερός.»

Για την τέχνη

«Στους παλιούς καλούς καιρούς τα βιβλία έγραφαν οι συγγραφείς και τα διάβαζαν όλοι, τώρα όμως βιβλία γράφουν όλοι, αλλά δεν τα διαβάζει κανένας.»

Για τον έρωτα και την θρησκεία

«Όσοι είναι πιστοί ζουν την ασήμαντη πλευρά του έρωτα, ενώ όσοι είναι άπιστοι την τραγωδία και το μεγαλείο του.»

Για τον άνδρα και την γυναίκα

«Οι άντρες πάντα θέλουν να είναι η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας. Οι γυναίκες, αντίθετα, θέλουν να είναι το τελευταίο αίσθημα ενός άντρα.»

«Είναι πολύ επικίνδυνο να συναντήσεις γυναίκα που σε όλα συμφωνεί μαζί σου. Αυτό συνήθως τελειώνει με γάμο.»

«Οι γυναίκες μοιράζονται τη χαρά μας, διπλασιάζουν τα βάσανά μας και τριπλασιάζουν τα έξοδά μας.»

«Όλοι ζούμε στον υπόνομο, μα κάποιοι από μας κοιτάμε τ’ αστέρια»

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]