Για 2η χρονιά και για λίγες μόνο παραστάσεις (μέχρι 18/11) παίζεται στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, δραματοποιημένο το μυθιστόρημα του Ίρβιν Γιαλομ, «Όταν έκλαψε ο Νίτσε».

Ο Ίρβιν Γιάλομ (1931) είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Είναι επίσης γνωστός για τα μυθιστορήματά του που μας εισάγουν στον κόσμο της ψυχανάλυσης και της φιλοσοφίας μέσα από τη μυθοπλασία.

Το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» γράφτηκε από τον Γιάλομ και εκδόθηκε το 1992, για να γίνει γνωστό στην Ελλάδα περίπου μια δεκαετία αργότερα. Η ιστορία τοποθετείται στην Βιέννη του 19ου αιώνα. Η Λου Σαλομέ συναντάει τον γιατρό Γιόζεφ Μπρόιερ προκειμένου να τον πείσει να αναλάβει να γιατρέψει έναν φίλο της, τον Νίτσε, από την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές τάσεις.

Ο μόνος όρος είναι να μη μάθει ο Νίτσε τον πραγματικό λόγο της θεραπείας του αλλά να πιστεύει ότι πρόκειται να θεραπευτούν οι ημικρανίες του. Έτσι βλέπουμε τον Μπρόιερ που θεωρείται ο πατέρας της ψυχανάλυσης και τον φιλόσοφο Νίτσε σε μια φανταστική συνάντηση και μια διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας με εναλλαγή ρόλων ασθενή και γιατρού. Οι 2 μεγάλες προσωπικότητες συζητούν για τις γυναικείες φιγούρες που τους κατατρέχουν, για τον άνθρωπο, τη ζωή και τον θάνατο.

Τα υπαρξιακά θέματα που διαπραγματεύονται από 2 διαφορετικές οπτικές οδηγούν σε διαξιφισμούς και δυνατές συζητήσεις που μας εισάγουν στην ψυχανάλυση και την φιλοσοφία. Στην ιστορία εμπλέκεται και ο νεαρός Ζιγκμουντ Φρόιντ, μαθητευόμενος κοντά στον Μπρόιερ ,με τον οποίο ο τελευταίος συζητάει την ιδιαίτερη περίπτωση του Νίτσε.

Το βιβλίο παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή της θεατρολόγου και μεταφράστριας του Γιάλομ, Ευαγγελίας Ανδριτσάνου με 3 ανδρες ηθοποιούς στους ρόλους των 3 μεγάλων προσωπικοτήτων, ενώ οι γυναικείες φιγούρες παρουσιάζονται με σκηνικά και σκηνοθετικά ευρήματα.

Σκηνοθεσία: Ακ. Καραζήσης, Ν. Χατζόπουλος
Ερμηνεύουν: Ακ. Καραζήσης, Ν. Χατζόπουλος, Χ. Φραγκούλης.
Διασκ.: Ευαγγ. Ανδριτσάνου.
Σκην.-κοστ.: Ελ. Μανωλοπούλου.
Μουσ.: Κ. Σελαμσής.
Φωτ.: Αλ. Γιάνναρος.

Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή
Τηλ.: 2103255444
Παραστάσεις: Βραδ: Τετ.-Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 8.30 μ.μ.
Εισ.: € 18, φοιτ.-νεανικό έως 23 ετών: € 14

Μέχρι 18/11

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]