To γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της αθώωσης τριών ανδρών έπειτα από 39 χρόνια στη φυλακή. Ο λόγος γίνεται για τους Ricky Jackson, Wiley Bridgeman και Kwame Ajamu, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί το 1975 για ληστεία και δολοφονία ενός πωλητή στο Κλίβελαντ.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Τότε καθώς δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να ενοχοποιούν τους τρεις άνδρες, η ετυμηγορία βασίστηκε στην κατάθεση ενός 12-χρονου αγοριού, του μοναδικού «μάρτυρα» του φόνου και της ληστείας.

Ο 53χρονος πλέον Edward Vernon πριν από λίγο καιρό αναίρεσε την κατάθεση του και ομολόγησε ότι δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας του φόνου, όπως είχε ισχυριστεί αρχικά. Μάλιστα, αποκάλυψε πώς είχε δεχτεί απειλές από αστυνομικούς του Κλίβελαντ ώστε να ψευδορκήσει εναντίον των τριών ανδρών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, δυστυχώς δεν είναι η μοναδική κατά την οποία άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κλεισμένη σε κελιά, λόγω λανθασμένης καταδίκης. Το 3pointmagazine.gr θυμάται ακόμη κάποιες υποθέσεις, που υποκινήθηκαν άλλοτε από ρατσιστικά κίνητρα και άλλοτε από προσωπικά συμφέροντα.

Darryl Hunt
Το 1984, ο δεκαεννιάχρονος Darryl Hunt, Αφροαμερικάνος από το Winston-Salem, της Βόρειας Καρολίνα, κατηγορείται για τη δολοφονία και το βιασμό μίας λευκής γυναίκας. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του, ο Darryl Hunt κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη από αποκλειστικά λευκούς ένορκους.

Darryl_Hunt_Exoneree_01_t640

Δέκα χρονιά μετά, ένα τεστ DNA αποδεικνύει την αθωότητα του όσον αφορά το βιασμό, αλλά θα χρειαστεί να περάσει άλλα δέκα χρόνια στη φυλακή ώσπου ο πραγματικός ένοχος, Willard Brown, ομολογήσει ενοχή και στα δύο εγκλήματα.
Ο Darryl Hunt αποφυλακίζεται το 2004 και έκτοτε έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθάει ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί άδικα.

Thomas Kennedy
Η ιστορία της άδικης καταδίκης του Thomas Kennedy δεν θεωρείται σίγουρα συνηθισμένη. Καταδικάζεται με 15 χρόνια φυλάκιση για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε, αυτό του βιασμού της ίδια του της κόρης. Η 11χρονη τότε κόρη του Casandra ισχυρίζεται ότι ο πατέρα της την βιάζε.

Screen-Shot-2013-03-27-at-6.02.18-PM

Έπειτα από εννιά χρόνια που ο Thomas Kennedy βρίσκεται στη φυλακή, η ενήλικη πλέον Casandra ομολογεί το ψέμα τη και ο πατέρας της αποφυλακίζεται. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της επινόησε το βιασμό της γιατί ήταν πολύ αναστατωμένη που ο πατέρας της δεν ασχολιόταν μαζί της όσο θα έπρεπε!

Dewey Bozella
Η ιστορία του ερασιτέχνη μποξέρ που πέρασε 26 χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε, ήταν από τις πρώτες που έκαναν την κοινή γνώμη να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της αμερικάνικης δικαιοσύνης.

dewey

Ο Dewey Bozella το 1977 και σε ηλικία 19 χρονών κατηγορείται για τη δολοφονία μιας 92χρονης γυναίκας. Μεγαλωμένος σε φτωχογειτονιά με συμμορίες και εγκληματίες, υπήρξε τότε το εύκολο εξιλαστήριο θύμα.

Παρ’ όλο που δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του, το επιβαρυμένο ποινικοί του μητρώο με μία μικρο-ληστεία αλλά και οι μαρτυρίες δύο ανδρών, γνωστών εγκληματιών της περιοχής, τον οδήγησαν σε τουλάχιστον 20ετή φυλάκιση σε μία από της πιο επικίνδυνες φυλακές της Αμερικής. Οι ένορκοι που τον ψήφισαν υπέρ της ενοχής τους ήταν όλοι λευκοί.

Το 1990 ξαναπέρασε από δίκη και του προσφέρθηκε η ευκαιρία να αφεθεί ελεύθερος αν ομολογήσει την ενοχή του. Ο Bozella αρνείται να παραδεχτεί την ενοχή του για κάτι που δεν έχει διαπράξει και κρίνεται ένοχος εκ νέου.

Το 2009, η νομική οργάνωση Innocence Project έχοντας μαζέψει στοιχεία για την υπόθεση του καταφέρνει να οδηγήσει στην αθώωση του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]