Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνται τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο με την Ελλάδα και την επικρατούσα κατάσταση. Ποικίλα σχόλια για τη χώρα κάνουν το γύρο του κόσμου είτε θετικά είτε αρνητικά,αφιερώματα βίντεο και ρεπορτάζ κάνουν συχνά την εμφάνισή της τους στα ξένα Μ.Μ.Ε καθώς οι δημοσιογράφοι φαίνεται ότι εντοπίζουν διαφόρων λογής ενδιαφέροντα θέματα που αξίζουν προβολής.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ένα βίντεο-αφιέρωμα του βρετανικού καναλιού BBC στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το Πέραμα. Μία αναμφιβόλως από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής. Μία περιοχή ρητά συνδεδεμένη με τα ναυπηγεία,καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της απασχολούνται σε αυτό το τομέα. Μια άλλοτε λαϊκή γειτονιά φαίνεται να περνάει τώρα βαθιά κρίση,από την οποία δύσκολα μπορεί να ξεφύγει.

Η ανεργία αγγίζει το ποσοστό του 60 % ανάμεσα στους 25.000 κατοίκους,οι οποίοι επιβιώνουν χάρη στα επιδόματα ενώ οι ουρές στα συσσίτια και στα κοινωνικές υπηρεσίες φαντάζουν ατελείωτες. Το Πέραμα βέβαια και πριν το πλήγμα της κρίσης δεν θεωρούταν σε καμία περίπτωση “πλούσια” περιοχή αλλά πλέον το φαινόμενο έχει αμβλυνθεί σε τέτοιο βαθμό,που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Η πιο χαρακτηριστική δήλωση που φιλοξενείται στο βίντεο είναι αυτή της παιδιάτρου Λιάνα Μαιλή¨:”Πολλές φορές λέμε στους γονείς ότι το παιδί τους πρέπει να πάει σε γιατρό καθώς το κέντρο δεν μπορεί να τους προσφέρει αυτό που χρειάζονται. Εκείνοι απαντούν ότι δεν έχουν ούτε το 1, 40 ευρώ που χρειάζεται για να πάρουν το λεωφορείο.” Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας αλλά κάθε φορά προκαλούν εξίσου έντονα συναισθήματα θλίψης ανάμικτα με φόβο και θυμό για το τι χειρότερο πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον. Βέβαια για ένα γονιό δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αναγκάζεται να στερεί από το παιδί του αγαθά πρώτης ανάγκης.

Το Πέραμα σίγουρα δεν αποτελεί μοναδικό παράδειγμα υποβαθμισμένης περιοχής Από αυτές η Αθηνά διαθέτει σίγουρα μπόλικες. Ο λεγόμενος αστικός μαρασμός πλήττει πολλές άλλοτε ιστορικές περιοχές όπως το Μεταξουργείο και την Ομόνοια.

Απο την άλλη όσον αφορά ούτε αυτή δεν αποτελεί “προνόμιο” μόνο του Περάματος. Τα στοιχεία είναι ολοένα και πιο αποκαρδιωτικά και η ανεργία έχει αναδειχθεί ως ένα απο τα μεγαλύτερα και άλυτα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας .Η χώρα κατέχει τα “ηνία “της Ευρώπης στην ανεργία των νέων με ποσοστό 50,4 % ενώ ακολουθεί κατά πόδας την Ισπανία στο γενικότερο δείκτη ανεργίας στην Ε.Ε με 21%!

Ρεπορτάζ όπως το εν λόγω έρχονται να μας υπενθυμίσουν,αν και δύσκολα ξεχνιέται, την καθημερινότητα την οποία είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε και όχι να διαβιούμε μέσα σε αυτή,αλλά άπλα να προσπαθούμε να επιβιώσουμε μία μέρα παραπάνω!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]