1118_into-the-wild4_200x200Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ακόμα και το καλύτερο και πιο ευφάνταστο σενάριο δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση την πραγματική ζωή. Κάπως έτσι μάλλον σκέφτηκαν και οι δημιουργοί των παρακάτω ταινιών, καθώς αποφάσισαν να μεταφέρουν στις μεγάλες αίθουσες, αληθινές ιστορίες, όχι και τόσο συνηθισμένων ανθρώπων, βέβαια. Ίσως και αυτή να είναι η μεγαλύτερη γοητεία τους, ότι δηλαδή γνωρίζουμε ότι η ιστορία στην οποία γινόμαστε “μάρτυρες” κάπου και κάποτε εξελίχθηκε πραγματικά!

Into the wild

Ένας απόφοιτος κολεγίου αποφασίζει να κυνηγήσει την απόλυτη ελευθερία και να ανακαλύψει τον κόσμο. Εγκαταλείπει όλα του τα αντικείμενα, τις οικονομίες αλλά και φίλους και οικογένεια και ξεκινάει ένα ταξίδι που θα του άλλαζε τη ζωή. Ο νεαρός Christopher McCandless, κατάφερε να υπάρξει ίσως πιο ελεύθερος από όλους μας, αλλά και τόσο μόνος που στο τέλος δεν άντεξε. Η προσπάθεια να επιβιώσεις στη φύση, χωρίς το παραμικρό εφόδιο είναι εξαιρετικά δύσκολη  και ριψοκίνδυνη. Το ημερολόγιο που κρατούσε ξεδίπλωσε την ιστορία που μετέπειτα ο Sean Penn, μετέτρεψε σε σενάριο.

Η μουσική της ταινίας αποτελεί ένα από τα ατού της με την φωνή του Eddie Vedder, να ντύνει υπέροχα το soundtrack της.

The Pianist

Γυρισμένη το 2002 από τον Ρομάν Πολάνσκι με τα βραβεία και τις διθυραμβικές κριτικές που έλαβε, να καθιστούν σχεδόν αδύνατο το γεγονός να μην την επιθυμούμε στη προσωπική μας ταινιοθήκη. Η αυτοβιογραφία του Εβραίου-Πολωνού μουσικού, Βλαντισλάβ Σπίλμαν, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του σεναρίου, καθώς η ταινία αποτελεί την πιστή μεταφορά της στις μεγάλες οθόνες. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του, όπως και ολόκληρη τη ζωή του Σπίλμαν, ο οποίος προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες και την απανθρωπιά των Ναζί. Ποτέ του όμως δεν εγκατέλειψε και το τέλος τον βρίσκει μάλλον νικητή.

A beautiful mind

Όπως και η προηγούμενη ταινία, έτσι και αυτή με τη σειρά της, πρόκειται για μεταφορά της βιογραφίας ενός πολύ ενδιαφέροντος ατόμου, στη μεγάλη οθόνη. Πιο συγκεκριμένα, του John Nash, ενός ιδιοφυούς νομπελίστα στα Οικονομικά. Η μέχρι πρότινος ήρεμη ζωή του, θα πάρει μία αρρωστημένη τροπή όταν αποφασίσει να δεχτεί τη δουλειά αποκρυπτογράφησης αντίπαλων επικοινωνιών. Η σχιζοφρένεια και οι παραισθήσεις όμως, είναι μόνο η αρχή από όσα του προκαλεί το “όμορφο μυαλό” του, καθώς σταδιακά βλέπει τη ζωή του να γκρεμίζεται και τους ανθρώπους του, να τον εγκαταλείπουν φοβισμένοι. Το κοινό λάτρεψε την ταινία, με έσοδα αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά και οι κριτικοί την τίμησαν με πολλές υποψηφιότητες για βραβεία.

 

Catch me if you can

Ο Frank Abagnale Jr, δεν είναι ένας έφηβος σαν όλους τους άλλους. Αθεράπευτα ρομαντικός, επίμονος αλλά και ιδιαίτερα έξυπνος σε ηλικία μικρότερη από 19 ετών καταφέρνει να πλαστογραφήσει επιταγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, υποδυόμενος κάθε φορά, εξίσου επιτυχημένα και από μία διαφορετική ιδιότητα. Απεγκλωβίζεται από τα κοινωνικά δεσμά, και αποφασίζει να κυνηγήσει τα όχι και τόσο ακίνδυνα, παιδικά του όνειρα, ώσπου συνειδητοποιεί ότι έχοντας τόσες διαφορετικές ταυτότητες, ουσιαστικά δεν έχει καμία. Είναι μόνος και παγιδευμένος στο δικό του παιχνίδι, αφού πλέον τρέχει για να γλυτώσει από το φόβο της σταθερότητας και της καθημερινότητας. O Leonardo Di Capriο, ενσαρκώνει ιδανικά το ρόλο και η ταινία αποσπά μπόλικες υποψηφιότητες για βραβεία.

 

Girl Interrupted

To 1969, η 19χρονη τότε Susanne, αρχίζει να πνίγεται από την πραγματικότητα, και αφού διαγνωσθεί ότι πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας, οι γονείς της έπειτα από τη συμβουλή των γιατρών, αποφασίζουν ότι η διαμονή της σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα είναι απαραίτητη. Εκεί θα περάσει τον επόμενο ενάμιση χρόνο από την εφηβική ζωή της, παλεύοντας όχι μόνο με τον εαυτό της, αλλά και με το ίδιο το αποπνικτικό ίδρυμα. Δημιουργεί δυνατούς δεσμούς φιλίας με τους υπόλοιπους ασθενείς και προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να ξεφύγει από τον κλοιό του ιδρύματος, ακολουθώντας κάθε πιθανή συμβουλή των νοσοκόμων. Αυτό που αργεί να συνειδητοποιήσει όμως είναι ότι δύσκολα κάποιος ελευθερώνεται από εκεί. Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία της  Susanna Kaysen, η οποία όντως πέρασε 18μήνες κλεισμένη σε ψυχιατρική κλινική. Αντίθετα με τις υπόλοιπες, η ταινία αυτή σαν να πέρασε και να μην.. ακούμπησε καθώς μοναχά η ερμηνεία της Angelina Jolie, ως ασθενής στο ίδρυμα κατάφερε να πείσει!

 

Χριστιάνα Βουκελάτου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]