Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ που αποφάσισα να κόψω το τσιγάρο για τους προφανείς λόγους. Μόλις έκλεισα την πρώτη εβδομάδα, ήμουν σίγουρη ότι τα κατάφερα. Βιάστηκα λιγάκι θα έλεγα και λειτούργησα κάπως παρορμητικά. Ήμουν έξω με παρέα και προσπαθούσα να μην μπω στη διαδικασία να με απασχολήσει το ότι δεν καπνίζω. Και τότε; Τότε άκουσα μία μουσική στο βάθος και έναν στίχο που σίγουρα με περιέπαιξε με μεγάλο ταλέντο. “Τσιγαράκι μου στριφτό…», ακούστηκε και εγώ είπα φωναχτά: “δεν γαμιέται, φέρτε μου να στρίψω ένα”.

Δεν είναι η νικοτίνη που μου λείπει, όχι, είναι το γεγονός ότι το έχω συνδέσει με πράγματα και μου λείπει. Το κρατάς στο χέρι και νιώθεις ότι σε ξέρει όσο κανείς. Όσο και αν είναι ψευδαίσθηση αυτό που ισχυρίζομαι. Τότε σκέφτηκα, πώς το τσιγάρο έχει δημιουργήσει “τέχνη”, η τέχνη έχει γοητευτεί από εκείνο και έχει φτιάξει τραγούδια. Γιατί τόσος ντόρος λοιπόν για μία συνήθεια, αναμφισβήτητα “κακή” και “επικίνδυνη”;

Γιατί να θες να καπνίσεις ένα τσιγάρο όταν ακούς ένα τραγούδι σε μία συναυλία για να νιώσεις ότι έτσι θα ολοκληρωθεί η απόλαυση; Γιατί να θες να πιεις την τελευταία γουλιά του ποτού σου, να κάνεις μία τζούρα και να χορέψεις; Δεν ξέρω την απάντηση, ξέρω όμως ότι το τσιγάρο -λανθασμένα ή μη- έχει συνδεθεί με τα γλέντια, την διασκέδαση, τον έρωτα, τον πόνο και την θλίψη, τον πρωινό καφέ και έχει χρησιμοποιηθεί στα τραγούδια άλλοτε με μεταφορική έννοια και άλλοτε με κυριολεκτική.

Στην μεταφορική απόδοση ο στίχος παίζει με στοιχεία ερωτικά κάποιες φορές προσδίδοντάς του την ένταση ενός μεγάλου έρωτα, άλλες φορές παίζει με την φλόγα και τον καπνό προσδίδοντάς τους “ανθρώπινες ιδιότητες”. Νιώθει κανείς ότι το τσιγάρο πρόκειται για κάτι τόσο προσωπικό, ιδιωτικό και ιδιαίτερο όπως κάποιος άνθρωπος στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι δεσμοί μοιάζουν το ίδιο έντονοι.

Έτσι, έψαξα να βρω τραγούδια και στίχους ή κομμάτια τραγουδιών που το τσιγάρο παίζει αν όχι πρωταγωνιστικό ρόλο, τότε σίγουρα σημαντικό.

Σας παραθέτω λοιπόν 10 τραγούδια για το τσιγάρο.

1) Τσιγαράκι μου στριφτό: Στίχοι – Μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης

2) Το τσιγάρο: Στίχοι: Ελένη Ζιώγα, Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

3) Τσιγάρο ατέλειωτο: Στίχοι: Γιώργος Αθανασόπουλος, Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας

4) Τα τσιγάρα: Στίχοι – Μουσική: Ορφέας Περίδης

5) Καλημέρα: Στίχοι: Τάκης Σιμώτας, Μουσική: Νίκος Παπάζογλου

6) Άναψέ μου το τσιγάρο φίλε: Στίχοι: Τάκης Καρνάτσος, Μουσική: Charly Niessen

7) Κακές συνήθειες: Στίχοι – Μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης

8) Άναψε το τσιγάρο: Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Μουσική: Γεράσιμος Κλουβάτος

9) Μια βραδιά στο λούκι: Στίχοι – Μουσική: Χάρης Κατσιμίχας

10) Βαριά ποτά, βαριά τσιγάρα: Στίχοι – Μουσική: Στέργος Παπαποστόλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]