*Παλιότερο κείμενο του Κώστα Σαββόπουλου στην Αυγή για τις ακροδεξιές πεποιθήσεις του Θανάση Πλεύρη, με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τότε με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθήνας. 

Την υποψηφιότητα του Θάνου Πλεύρη στην Α’ Αθήνας ανακοίνωσε προχθές η Ν.Δ., στον απόηχο του στόχου που έχει ορίσει, στις τελευταίες ομιλίες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε “η Ελλάδα να ξαναπιάσει το νήμα του υγιούς πατριωτισμού”… Ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ έχει δώσει τα… πατριωτικά διαπιστευτήριά του. Υποστηρίζει ότι “η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς την ύπαρξη νεκρών”, τουιτάρει ότι “Ψήφος ΣΥΡΙΖΑ μπόνους λαθρομετανάστης”, θεωρεί ακόμα και σήμερα ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής “δεν είναι ούτε φασίστες ούτε ναζί”, ωστόσο -σε αντίθεση με τις βολές της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση για την καθυστέρηση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης- θεωρεί ότι “εγώ, ως δικηγόρος, δεν είμαι οπαδός της γρήγορης απόφασης”.

Ο Θάνος Πλεύρης -παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως “με τον πατέρα μου έχουμε διαφορετική αντίληψη στα θέματα της δημοκρατίας και του Ολοκαυτώματος”- δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι -όπως σημειώνει- “με έχει επηρεάσει στο να έχω μια ιδιαίτερη αγάπη προς την πατρίδα και το έθνος” .

Απάνθρωπα “αντικίνητρα”

Ο γιος του Κωνσταντίνου Πλεύρη ( «θεωρητικού του φασιστικού χώρου», σύμφωνα με ακροδεξιά έντυπα) την εποχή που ήταν βουλευτής στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη είχε υποστηρίξει καταχειροκροτούμενος, σε εκδήλωση του ακροδεξιού περιοδικού «Patria» το 2011, “ότι το μεταναστευτικό πρέπει να λυθεί με δύο τρόπους οι οποίοι πρέπει να λέγονται ξεκάθαρα. Ο ένας είναι η φύλαξη των συνόρων. Και φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες”. Ο Θανάσης Πλεύρης -συνεχίζοντας το μισαλλόδοξο παραλήρημα- πρόσθεσε ότι ο δεύτερος τρόπος είναι τα “αντικίνητρα παραμονής των μεταναστών στη χώρα”, καθώς “όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο”. Κατέληξε δε ότι οι πρόσφυγες “πρέπει να περνάνε χειρότερα από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ”.

Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. -και κουμπάρος τού επίσης προερχόμενου από τον ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη-, την περίοδο της αύξησης των προσφυγικών ρευμάτων προς τη χώρα μας καλούσε στο Τwitter (14/04/2015) όποιον «ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, για να τον στηρίξει έμπρακτα να πάρει και έναν λαθρομετανάστη σπίτι του”.

Υπέρ της οπλοχρησίας

Άλλωστε, ο Θάνος Πλεύρης από τις 25 Μαΐου 2012 (στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων εκείνης της περιόδου και λίγες ημέρες μετά τη μεταπήδησή του στη Ν.Δ. από τον ΛΑΟΣ) “προειδοποιούσε” ότι “η χώρα δεν πρέπει να παραδοθεί στην Αριστερά»… Την ίδια περίοδο τασσόταν υπέρ της καθιέρωσης της θανατικής ποινής “για συγκεκριμένα αδικήματα” όπως “η παιδεραστία και το εμπόριο ναρκωτικών”, ενώ τασσόταν υπέρ της οπλοχρησίας καθώς “όταν δέχεσαι επίθεση στο σπίτι σου, βρίσκεσαι σε άμυνα”.

Πώς βλέπει τη Χ.Α.

Δεν περνά απαρατήρητη η ανοχή που επιδεικνύει ο κ. Πλεύρης προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής καθώς -όπως σημείωσε πρόσφατα (mea culpa.gr, 05/03/2019)- “η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα πια και μπορείς να την αντιμετωπίσεις με δύο τρόπους. Ο ένας να θεωρήσεις πως δεν υπάρχει, ο άλλος να λύσεις τα προβλήματα των ανθρώπων. Προσωπικά, διαφωνώ με τον πρώτο. Οι πολίτες που ζουν στον Άγιο Παντελεήμονα ή σε άλλες περιοχές και λόγω της λαθρομετανάστευσης δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, κλείνονται στα σπίτια τους, ζουν με το φόβο… Με συγχωρείτε, αυτοί δεν είναι ούτε φασίστες ούτε ναζί”.

Στο ίδιο πνεύμα συμπλήρωσε ότι “πρέπει να τους ακούσουμε, να τους αφουγκραστούμε, να κατανοήσουμε γιατί ψηφίζουν Χρυσή Αυγή και να επιδιώξουμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα τους. Αν αποκαλούμε φασίστα οποιονδήποτε μιλά για περιορισμένη μεταναστευτική πολιτική και αντιεγκληματική δράση, τα ποσοστά της Χ.Α. δεν πρόκειται να πέσουν”.

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι -σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης- τάσσεται κατά της επιτάχυνσης της δίκης της Χ.Α. καθώς “πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα των κατηγορούμενων και τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα, τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε. Είναι αναμενόμενη η καθυστέρηση που θα προκύψει από τις ερωτήσεις των συνηγόρων κατηγορουμένων προς τους μάρτυρες”. Συμπληρώνει δε, στην ίδια συνέντευξη, ότι “η κάθε υπόθεση απαιτεί διαφορετικό χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, είναι λογική η αργοπορία μιας δίκης με τόσους κατηγορούμενους”…

Υπενθυμίζεται ότι ο Θάνος Πλεύρης τοποθετήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012 στην 9η θέση της Α’ Αθηνών αφού οι εκλογές έγιναν χωρίς σταυρό προτίμησης. Η Ν.Δ. εξέλεξε 8 βουλευτές στην Α Αθηνών και ο Θάνος Πλεύρης ήταν ο πρώτος επιλαχών. Στις 3 Νοεμβρίου του 2014 ορκίστηκε βουλευτής με τη Ν.Δ. αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην Κομισιόν.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]