Κάθε 5 του Νοέμβρη η νύχτα στο Λονδίνο γίνεται ημέρα για λίγα λεπτά. Χιλιάδες φανταχτερά πυροτεχνήματα σκάνε στον βρετανικό ουρανό με τον κόσμο να επευφημεί και να χειροκροτεί. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι δρόμοι γεμίζουν και με διαμαρτυρίες.

Μιλάμε για την Νύχτα του Γκάι Φωκς, ημέρα γιορτής στη Βρετανία, αλλά και ημέρα μνήμης κάθε επαναστατικής πράξης και αντίστασης.

Για την ιστορία ο καθολικός Γκαι Φωκς ήταν πρωτεργάτης της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, μιας ομάδας Καθολικών που στόχο είχε την ανατίναξη του Βρετανικού Κοινοβουλίου και τον θάνατο του προτεστάντη βασιλιά Ιακώβου του Α’, της οικογένειας του και των βουλευτών.

Ο Ιάκωβος Α έμεινες γνωστός για την τυρρανική του βασιλεία αλλά και για τα σκληρά μέτρα εναντίων των Καθολικών. Επί βασιλείας τους χιλιάδες Καθολικοί βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν με βάναυσους τρόπους.

Οι συνωμότες αποθήκευσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων, τα οποία σκόπευαν να ανατινάξουν. Ωστόσο, οι ίδιοι πρόδωσαν το σχέδιο τους, αφού ανησυχώντας για το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής, που θα ανατίναζαν, θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, έστειλαν μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Μοντάγκλ, προκειμένου να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση.

Έτσι οι συνωμότες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους και ο Γκάι Φωκς. Ο Φωκς θα μείνει στην ιστορία και θα εμπνεύσει ιστορίες, τραγούδια, ποιήματα μέχρι και κινήματα. Το πιο γνωστό παλιό ποίημα που μνημονεύει τον Γκάι Φωκς είναι το Remember, remember, the 5th of November:

Remember, remember!
The fifth of November,
The gunpowder, treason and plot;
I know of no reason why the gunpowder treason
Should ever be forgot!

Η ιστορία του Φωκς ενέπνευσε, επίσης, και τον χαρακτήρα κόμικ V for Vendetta. Ο ήρωας με την χαρακτηριστική μάσκα έγινε ταινία και ενέπνευσε ολόκληρο κίνημα, αυτό των Anonymous.

https://www.youtube.com/watch?v=oqDYDpJfRew

Επιπλέον, μετά τον Δεκέμβρη του 2008 και τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου το σύνθημα Remember Remember the 5th έγινε Remember, remember, the 6th of December με σκοπό να μην ξεχαστεί η δολοφονία του 15χρονου τότε Αλ. Γρηγορόπουλου από τους αστυνομικούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για 6 δεκεμβριου

Τέλος, το θρυλικό σκαθάρι τραγούδησε κρυφά για αυτό σε ένα άγνωστο σε πολλούς τραγούδι του.

«Ήταν αποτέλεσμα μακρού αυτοσχεδιασμού» θα πει ο «φρεσκοχωρισμένος» από του Beatles Τζον Λένον σε μια συνέντευξή του για το τραγούδι Remember που περιλαμβανόταν στον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο John Lennon/Plastic Ono Band. Το τραγούδι είχε προκαλέσει αμφιλεγόμενα σχόλια, αλλά αυτό που είχε κινήσει την περιέργεια ήταν η ερμηνεία του.

Ο Λένον μας περιγράφει ουσιαστικά τις παιδικές του αναμνήσεις, κάποιες από αυτές δυσάρεστες, όπως η τελική απομυθοποίηση των γονέων ειδικότερα των ονείρων τους για τα παιδιά αλλά και των ιδεών τους.

Remember
When you were small
How people seemed so tall
Always had their way
Remember your ma and pa
Just wishing for movie stardom

Και εκεί που αργά το τραγούδι εξελίσσεται ο ρυθμός αυξάνει και ξαφνικά από το Remember Today ξεπετάγονται οι στίχοι του τραγουδιού Remember remember the 5th of November που εξυμνεί την επαναστατική πράξη του Γκάι Φωκς.

Αυτή την επανάσταση θυμάται ο Λένον στο τέλος του Remember και αυθόρμητα τραγουδά την αρχή των στίχων Remember, remember! The fifth of November ενώ αναπάντεχα ακούγεται μια έκρηξη.

Ο κριτικός μουσικής Γουλφριντ Μέλλερ λέει ότι ο Λένον στο τραγούδι ανατινάσσει ουσιαστικά το παρελθόν του κυρίως με τις παιδικές αναμνήσεις του, όπως ο ήρωας Γκάι Φωκς θέλησε, αλλά δυστυχώς απέτυχε να ανατινάξει το βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ ο Τζόνι Ρόγκαν ότι στην ουσία ο Λένον μέσα στο τραγούδι αλλάζει το ρου της ιστορίας, στο τραγούδι του η έκρηξη έγινε, η επαναστατική πράξη του Φωκς πέτυχε!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]