Η πιο καυτή εβδομάδα μέχρι στιγμής για το φετινό καλοκαίρι δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για δραστηριότητες. Γι αυτό μετά το μπανάκι στην παραλία ή στην ντουζιέρα –ό,τι προτιμά ο καθένας-  ας χωθούμε σε έναν δροσερό, ελέω τεχνητού ή φυσικού κλιματισμού–αεράκι, κινηματογράφο.

The Amazing Spider-man
ΗΠΑ 2012.  Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουέμπ, Σενάριο: Στιβ Κλόβς, Άλβιν Σάρτζεντ, Τζέιμς Βάντερμπιλτ, Ηθοποιοί: Άντριου Γκάρφιλντ, Έμα Στόουν, Ρις Ίφανς, Μάρτιν Σιν, Ντένις Λίρι. 136΄

Ο γνωστός σε όλους άνθρωπος-αράχνη επιστρέφει και μας διηγείται την ιστορία του από την αρχή. Ο έφηβος Πίτερ Πάρκερ μένει με τους θείους του, αναζητά την αλήθεια για το παρελθόν του, ψάχνει τους γονείς του, δέχεται το τσίμπημα μιας μεταλλαγμένης αράχνης αποκτώντας υπερφυσικές δυνάμεις και καλείται να σώσει τη Νέα Υόρκη. Το φιλμ φυσικά και έχει θέαμα αλλά εστιάζει περισσότερο στους χαρακτήρες, ίδιον του σκηνοθέτη Μαρκ Γουέμπ («500 μέρες με τη Σάμερ»).  (διάφορες αίθουσες, θερινές / χειμερινές)

 

Γράψε Λάθος
Foootnote Ισραήλ 2011.  Σκηνοθεσία – σενάριο: Γιόζεφ Σένταρ, Ηθοποιοί: Λίορ Ασκενάζι, Σλόμο Μπαρ-Αμπά, Αλίζα Ροζέν. 103΄

Ο Ελιέζερ Σκόλνικ –πατέρας-  είναι καθηγητής των ταλμουδικών σπουδών, ο Ούριελ Σκόλνικ –γιος– είναι και αυτός καθηγητής των ταλμουδικών σπουδών. Η κατά λάθος βράβευση του πατέρα αντί του γιου με ένα σπουδαίο ακαδημαϊκό βραβείο θα ξυπνήσει και θα κάνει πιο έντονη την ανταγωνιστική σχέση χρόνων των δύο. Συγκινητικό αλλά και με μαύρο χιούμορ οικογενειακό δράμα, με εξαιρετικές ερμηνείες από όλο ανεξαιρέτως το καστ και με μια διακριτική πολιτικοκοινωνική σάτιρα. Βραβείο σεναρίου στις Κάνες του 2011 και υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ.  (ΑΘΗΝΑΙΑ-θερινός)

Κυνηγοί Κεφαλών
Headhunters Νορβηγία 2011. Σκηνοθεσία: Μόρτεν Τίλντουμ, Σενάριο: Τζο Νέσμπο, Λαρς Γκάντμεσταντ, Ουλφ Ράϊμπεργκ, Ηθοποιοί: Άξελ Χένι, Νικολάι Κόστερ – Βαλντάου, Σίνοβ Μακόντι Λουντ. 100΄

Ο Ρόγκερ, παρά το υπολειπόμενο ύψος του, ζει μια ζωή που μοιάζει παραμυθένια. Είναι παντρεμένος με μια πανέμορφη ιδιοκτήτρια γκαλερί, μένει σε ένα ονειρεμένο σπίτι και είναι ο πιο επιτυχημένος «κυνηγός» στελεχών για πολυεθνικές. Έχει όμως και χρέη, γι αυτό εξασκεί και ένα δεύτερο επάγγελμα για να κρατήσει μια ισορροπία στα οικονομικά του, είναι ληστής  πανάκριβων έργων τέχνης. Όλα όμως θα αλλάξουν προς το χειρότερο. Βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο, η ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ κρατά την αγωνία στα ύψη μέχρι το τελευταίο λεπτό και αυτό γιατί η δράση, το μαύρο χιούμορ και οι ανατροπές περιπλέκονται άψογα. Το αμερικανικό ριμέικ έχει δρομολογηθεί αλλά προτιμήστε το αυθεντικό σκανδιναβικό θρίλερ. Για τους λάτρεις του “Game of Thrones” θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη να δουν τον Τζέημι Λάνιστερ (Νικολάι Κόστερ – Βαλντάου) χωρίς την πανοπλία του.  (ΔΕΞΑΜΕΝΗ-θερινός, CINE PARIS-θερινός, ΕΛΛΗΝΙΣ CINEMAX-θερινός, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ CINEMA-θερινός)

Notorious
HΠΑ 1946.  (επανέκδοση)  Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ, Σενάριο: : Άλφρεντ Χίτσκοκ,  Τζον Τέιντορ Φουτ, Μπεν Μπεχτ, Κλίφορντ Όντετς, Ηθοποιοί: Κάρι Γκραντ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κλοντ Ρέινς, Λούις Κάλχερν, Αλέξης Μινωτής. 101΄

Ο Κάρι Γκραντ είναι ο Αμερικανός πράκτορας Ντέβλιν και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είναι η περιβόητη τζετ σέτερ Αλίσια Χιούμπερμαν. Η Αλίσια καλείται να γίνει κρυφή κατάσκοπος γοητεύοντας έναν ναζί εγκληματία και ο Ντέβλιν είναι ο άνθρωπος που την έχει σύρει σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι αλλά και ο μόνος της συνδετικός κρίκος με τον έξω κόσμο. Όσο και αν προσπαθεί ο Ντέβλιν δεν θα καταφέρει να καταπολεμήσει τα ερωτικά του αισθήματα για την Αλίσια, αλλά και η Αλίσια λόγω κάποιων παρεξηγήσεων θα απομακρυνθεί από τον Ντέβλιν, που τον έχει ερωτευθεί παράφορα. Δύο μοναδικοί ηθοποιοί συναντούν έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και δημιουργείται μια αξεπέραστη ταινία τόσο για τους πρωταγωνιστές όσο και για τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Το «Νotorious» έχει αφήσει εποχή στα κατασκοπευτικά φιλμ για τον τρόπο που ξεδιπλώνεται η πλοκή αλλά και για την σκηνοθετική του ενορχήστρωση. (ΖΕΦΥΡΟΣ-θερινός)

Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές
Gentlemen Prefer Blondes  ΗΠΑ 1953.  (επανέκδοση)  Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Χοκς, Σενάριο: Τσαρλς Λέντερερ, Τζόζεφ Φιλντς, Ανίτα Λους, Ηθοποιοί: Μέριλιν Μονρόε, Τζέιν Ράσελ, Τσαρλς Κόμπερν.  91΄

Δυο Αμερικανίδες τραγουδίστριες, η φιλοχρήματη Λόρελαϊ, που αναζητά άντρες με πλούτο και διαμάντια, και η Ντόροθι, που αναζητά το μεγάλο έρωτα, ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοιο για τη Γαλλία. Οι άντρες συνωστίζονται δίπλα τους ενώ ένας ντετέκτιβ τις ακολουθεί κατά πόδας καθώς παρακολουθεί τη μία από αυτές. Διασκεδαστικό μιούζικαλ, αν και όχι από τα πιο συναρπαστικά της περιόδου, που όμως έχει αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι του στο σελιλόιντ χάρη στις δύο απολαυστικές πρωταγωνίστριές του αλλά και στην περίφημη σκηνή ανθολογίας, στην οποία η Μέριλιν τραγουδά πως τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος κάθε κοριτσιού («Diamonds Are a Girl’s Best Friend»)!  (ΘΗΣΕΙΟΝ-θερινός, CINE ΦΙΛΟΘΕΗ-θερινός)


Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Related Posts