Η Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, επέλεξε να αφήσει δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάτω από τη θάλασσα. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, το Εργατικό αποφάσισε να αποσύρει τη στήριξή του σε διερευνητικές γεωτρήσεις στα νησιά Lofoten στην Αρκτική.

Η κίνηση του Εργατικού κόμματος δημιουργεί μία μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενάντια στις επιχειρήσεις για εντοπισμό πετρελαίου στα Λοφότεν, κάτι που καταδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη αντίθεση στις εξορύξεις πετρελαίου. Η απόφαση επικροτήθηκε από τους οικολόγους λόγω της ομορφιάς και της οικολογικής ευαισθησίας του αρχιπελάγους, αλλά αποτελεί σημαντική απόκλιση για τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, καθως η Νορβηγία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες στον κόσμο εξορύσσοντας περισσότερα από 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα.

Τα νησιά Lofoten θεωρούνται ένας περιβαλλοντικός παράδεισος, είναι πλούσια σε ζωή, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κοραλλιογενή υφάλου στον κόσμο. «Η διαρκής προστασία από τη γεώτρηση και την έρευνα για πετρέλαιο στο Lofoten στη Βόρεια Νορβηγία θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Paul Nicklen, συνιδρυτής της οργάνωσης διατήρησης των ωκεανών SeaLegacy. Ο Nicklen και η φωτογράφος Cristina Mittermeier ίδρυσαν τη SeaLegacy για να χρησιμοποιήσουν την οπτική αφήγηση και την εμπλοκή της κοινότητας για να σώσουν μέρη όπως ακριβώς αυτό.

Από την πλευρά της η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της χώρα, η κρατική Equinor ASA εξηγεί πως η πρόσβαση της χώρας στα κοιτάσματα των νησιών είναι απαραίτητη για να κρατηθούν ψηλά τα επίπεδα παραγωγής. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1 έως 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου κάτω από τον βυθό του αρχιπελάγους Λοφότεν με την περιοχή να έχει παραμείνει εκτός εκμετάλλευσης εδώ και χρόνια μέσω πολιτικών συμφωνιών μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.

«Όλη η βιομηχανία είναι απογοητευμένη» δηλώνει ο Καρλ Έιρικ Πέντερσεν, επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

Ο ηγέτης του κόμματος, Γιόνας Γκαρ Στόρ, δήλωσε ότι το κόμμα του συνεχίζει να στηρίζει τη βιομηχανία πετρελαίου, αλλά επισήμανε ότι θέλει οι εταιρείες της χώρας να δεσμευθούν σε μία προθεσμία για να σταματήσουν τη ρύπανση από όλες τις επιχειρήσεις τους.

Με πληροφορίες από mnn.com, Bloomberg

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]