Από μικρά παιδιά, στην κούνια ακόμη, οι γονείς μας είχαν τη συνήθεια να μας διαβάζουν παραμύθια και να μας νανουρίζουν με τις περιπέτειες της Χιονάτης ή της Σταχτοπούτας. Λίγα χρόνια μετά, μόλις αρχίσαμε να μαθαίνουμε το αλφάβητο στο σχολείο, η παιδική μας περιέργεια δεν άφηνε παραμύθι για παραμύθι αδιάβαστο. Τότε βέβαια οι εικόνες μας αποσπούσαν από το κείμενο και οι προτάσεις διαβάζονταν σχεδόν συλλαβιστά μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια. Σχεδόν όλοι μας λοιπόν έχουμε συνδέσει τα παιδικά μας χρόνια με κάποια μαγική και αθώα ιστορία.

Προνόμιο που για τα παιδιά της Αφρικής, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια υπό εξαφάνιση, εξ΄αιτίας του φαινομένου του αναλφαβητισμού, που δυστυχώς στις αποκαλούμενες ως τριτοκοσμικές χώρες, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Ο Βέλγος καλλιτέχνης  Tom Haentjens  λοιπόν, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να προσπαθήσει να αλλάξει κάπως τα κακώς κείμενα, καταφέρνει να ενώσει 100 καλλιτέχνες από 28 διαφορετικές χώρες σε έναν κοινό σκοπό και ένα κοινό project, το doedemee.

Mrs Galloway

Σύμφωνα με αυτό, τα εξώφυλλα των 100 σημαντικότερων μυθιστορημάτων στην ιστορία της λογοτεχνίας, όπως αυτά έχουν καθοριστεί στη λίστα του Observer το 2003 από τον Robert McCru, παίρνουν μία νέα μορφή και σχεδιάζονται από την αρχή. Κάθε καλλιτέχνης αναλαμβάνει να ξανά-σχεδιάσει και από ένα εξώφυλλο στο μέγεθος ενός πόστερ.

Το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο πολύ ευφάνταστο και καταφέρει να δώσει μία νέα πνοή ζωντάνιας στα χιλιο-διαβασμένα και πολύ-αγαπημένα μας μυθιστορήματα. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την ανάγνωση ως κάτι δεδομένο και δεν είναι λίγες οι στιγμές που ξεχνάμε πόσο πολύτιμο είναι αυτό το αγαθό και πόσοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο το στερούνται, δίχως τη θέληση τους.

 Frankenstein

Ολόκληρη τη συλλογή μπορείτε να τη βρείτε με ένα απλό κλικ στην διαδικτυακή πινακοθήκη του project και να χαθείτε  ξανά μετά από πολλά χρόνια στο μαγικό κόσμο των μυθιστορημάτων!

Jude the Obscure

Emma

 On the Road

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια