Πίσω από το ευγενές προφίλ κάθε τηλεπαρουσιαστή με γραβάτα και κοστούμι, κρύβεται συχνά ο αποκρουστικός κόσμος της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, αλλά και της εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων. Ο Ευαγγελάτος είναι ένας από αυτούς τους τηλεπαρουσιαστές.

Σήμερα κάλυψε τη ρατσιστική απόφαση της κυβέρνησης να μη πάρει ούτε ένα μέτρο για την προστασία των καταυλισμών Ρομά και να τους αφήσει εκτεθειμένους απέναντι στον θάνατο. Απέναντι σε μια πανδημία που έχει κλείσει όλο τον πλανήτη σπίτι του.

Διαχώρισε τα κρούσματα στις κοινότητες από τα υπόλοιπα στη χώρα και απάλλαξε την κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τον κανονικό κόσμο, όπως τον εννοεί ο Ευαγγελάτος, έχουν γίνει όσα πρέπει. Οι Ρομά είναι άλλη κατάσταση. Είναι οι απρόσεχτοι, οι χύμα, τα αγρίμια, οι παραβατικοί. Αυτοί που δεν σέβονται τους κανόνες. Ποιον να πρωτοπρολάβει να προστατέψει ο Χαρδαλιάς ήταν τα σχόλια που ήθελε να πυροδοτήσει στον μέσο τηλεθεατή.

Η πραγματικότητα είναι φυσικά διαφορετική. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά. Πρώτα απ’ όλα να μην καταργήσει με το που ανέλαβε την Ειδική Γραμματεία Ρομά. Για πρώτη φορά υπήρχε χαρτοφυλάκιο, για πρώτη φορά καταγράφηκαν οι οικισμοί και καταυλισμοί, οι ανάγκες τους, για πρώτη φορά σχεδιάστηκαν για όλους νέοι οικισμοί, για πρώτη φορά μπήκαν στο τραπέζι όλα όσα πρέπει να γίνουν για να αρθούν οι αποκλεισμοί. Όλα αυτά που έγιναν όμως πήγαν με μια κίνηση στράφι, ξηλώνοντας όποιον άνθρωπο ασχολήθηκε επισταμένα τα προηγούμενα χρόνια.

Νωρίτερα ως αντιπολίτευση η νυν κυβέρνηση φρόντιζε να δυναμιτίζει το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες όπου θα γίνονταν οι νέοι οικισμοί. “Αυτοί που πουλάνε τη Μακεδονία μας, θα σας φέρουν τους Ρομά δίπλα σας” ήταν η γραμμή. Τόσα και τόσα σχέδια έμειναν στο συρτάρι. Τόσα και τόσα χρήματα που είχαν εξασφαλιστεί από κοινοτικούς πόρους μένουν αναξιοποίητα. Και πιθανόν κάποια προγράμματα χάθηκαν για πάντα.

Στη σημερινή συγκυρία τώρα, ένα μέτρο που θα μπορούσαν να λάβουν είναι να επιδοτήσουν τους Ρομά τόσο διάστημα, όσο διαρκεί η έξαρση της πανδημίας ώστε να μη χρειάζεται να εκτίθενται δουλεύοντας εκεί που δεν πρέπει να δουλεύουν έτσι κι αλλιώς.

Να δώσουν τα χιλιάδες σχολικά γεύματα στα παιδιά του πληθυσμού που τώρα δεν δίνουν γιατί είναι κλειστά τα σχολεία και πάνε κι άλλα εξασφαλισμένα λεφτά στράφι. Να οργανώσουν προσωρινές μονάδες υγείας,να κάνουν συνεχώς ελέγχους, καθώς ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Αλλά “πάμε πολύ καλά” όπως λέει ο Ευαγγελάτος, οπότε δεν συντρέχει λόγος να το σκεφτούμε παραπάνω. Τα κανονικά κρούσματα είναι 36. Τα υπόλοιπα δεν μετράνε. Οι υπόλοιπες ζωές δεν είναι κανονικές. Όποιος γεννιέται φτωχός και αποκλεισμένος είναι πολύ ακριβός για να τον σώσει το σύστημά τους. Ναι αυτό το σύστημα, ακριβώς το ίδιο, που μοίρασε τις προάλλες 11 εκατομμύρια στα κανάλια για να παίζουν το κούρεμα του Πέτσα (άλλη περήφανη αποκλειστικότητα Ευαγγελάτου)…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια