Ήταν Οκτώβριος του 1999, όταν στις αμερικανικές αίθουσες προβάλλεται για πρώτη φορά η ταινία «Fight Club» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Chuck Palahniuk. Σκηνοθέτης της ο David Fincher που τότε δεν είχε και μεγάλη καριέρα πίσω του- από τις τότε ταινίες του ξεχώριζε το Seven-ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο ήδη διάσημος τότε Brad Pitt και ο όχι και τόσο Edward Norton.

Το Fight Club έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη ταινία της δεκαετίας του ’90, κατάφερε να εμφανίζεται σε κάθε λίστα του τύπου «οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών», έγινε καλτ και κατοχυρώθηκε ως αυτή που όλοι πρέπει να χουν δει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Άλλωστε, δεκαπέντε χρόνια μετά, ακόμα μιλούν για το Fight Club και τις δεκάδες ερμηνείες που επιδέχεται. Αξιοθαύμαστο δε είναι ότι όλοι ξέρουμε τουλάχιστον ένα φίλο μας πωρωμένο με αυτήν. Θυμάμαι, παρόλο που το 1999 μάλλον έπαιζα με τις κούκλες μου, λίγα χρόνια πριν να τσακωνόμουν για το αν όντως η ταινία είναι καλή ή όχι. Είναι γεγονός πως ακόμα και αν περάσει ακόμα μια δεκαπενταετία ίσως συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτή την ταινία , και προς θεού μην πείτε ποτέ ότι δεν σας αρέσει το Fight Club θα σας θεωρήσουν αυτόματα εκτός τόπου και χρόνου και τελείως άσχετο από κινηματογράφο.

Και να φανταστεί κανείς πως όταν πρωτοβγήκε στους κινηματογράφους οι πωλήσεις των εισιτήριων ήταν μέτριες, το κοινό καθόλου θερμό-δεν την πολύ κατάλαβε με την πρώτη άλλωστε- το ίδιο και οι κριτικοί.

Το 3pointmagazine μάζεψε τις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες-γνωστές και άγνωστες-με αφορμή την επέτειο των 15 χρόνων από την πρώτη προβολή του Fight Club.

fc1

Ο Brad Pitt δεν ήθελε να δουν οι γονείς του την ταινία, αλλά δεν μπορούσε να τους πείσει να μην πάνε. Άλλαξαν γνώμη όταν είδαν την σκηνή όπου ο Tyler καίει χημικά τον Narrator.

fc 2

Η ατάκα του Tyler “The first rule of Fight Club is you do not talk about Fight Club” είναι η 27η καλύτερη ατάκα από τις 100 καλύτερες όλων των εποχών.

fc3

Η μορφή του Tyler εμφανίζεται 5 φορές πριν πραγματικά ο Narrator γνωρίσει τον Tyler στο αεροπλάνο.

fc4

Ο αριθμός της Μάρλας 555-0134 είναι ο ίδιος με τον αριθμό του Τεντυ στην ταινία Memento.

fc5

O συγγραφέας του βιβλίου Chuck Palahniuk έχει παραδεχτεί δημόσια ότι η ταινία είναι πολύ καλύτερη από το βιβλίο του.

fc6

Ο Brad Pitt και η Helena Bonham Carter πέρασαν τρεις ολόκληρες μέρες ηχογραφώντας ήχους οργασμού για τις σκηνές σεξ που δεν φαίνονται στην ταινία, αλλά ακούγονται.

Τη στιγμή που ένα μέλος του Fight Club βρέχει έναν παππά η κάμερα στιγμιαία κουνιέται κι αυτό γιατί ο καμεραμάν δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και γέλασε.

fc7

Το διαμέρισμα που έμενε ο Narrator και το οποίο ανατινάχτηκε, φτιάχτηκε ακριβώς όπως ήταν επιπλωμένο το διαμέρισμα στο οποίο έμενε ο σκηνοθέτης όταν μετακόμισε για πρώτη φορά στο Λος Αντζελες και το οποίο όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα ήθελε να το ανατινάξει.

fc8

Ο Edward Norton δεν καπνίζει, αλλά δέχτηκε να καπνίσει για την ταινία.

fc9

Η Helena Bonham Carter φορούσε πλατφόρμες για να μειώσει την διαφορά ύψους που είχε με τους δυο συμπρωταγωνιστές της.

fc10

Στην διάρκεια των γυρισμάτων Pitt και Norton ανακάλυψαν ένα περίεργο κοινό τους. Και οι δυο μισούσαν το νέο Beetle της Volkswagen. Έτσι στην σκηνή όπου ο Tyler και ο Νarrator σπάνε αμάξια με τα ρόπαλα του μπέιζμπολ, και οι δυο επέμεναν το ένα από αυτά να είναι ένα Beetle.

fc11

Στην σκηνή όπου Tyler Narrator είναι μεθυσμένοι και παίζουν γκολφ, οι δυο ηθοποιοί ήταν στην πραγματικότητα όντως μεθυσμένοι.

fc 12

Ο Norton έπρεπε να χάσει για τον ρόλο του 6 με 10 κιλά τα οποία είχε πάρει για τον προηγούμενο ρόλο του, αυτόν στην ταινία American History X.

dovuskulubu-filmloverss

Η φράση μέσα στην ταινία “You’re the all-singing, all-dancing crap of the world” είναι παρμένη από το βιβλίο του Νίτσε «Τάδε έφη Ζαρατούστρας».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X