Κάποιοι πιστεύουν ότι η γυναικεία ισότητα είναι υπαρκτή σήμερα χάρη σε αυτές και σε άλλες πολλές γυναίκες που κατάφεραν να αλλάξουν την παγκόσμια ιστορία αλλά και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από το έργο τους, την ζωή τους και τις πράξεις τους. Για κάποιους πάλι η μάχη δεν τελείωσε ποτέ καθώς οι στατιστικές δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να καταφέρουν να εξισωθούν ολοκληρωτικά κοινωνικά και οικονομικά με τους άντρες.

Εμείς, συγκεντρώσαμε 16 προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας που μέσα από το έργο τους πάλεψαν για την γυναικεία ισότητα και κατάφεραν όχι μόνο να αλλάξουν την ιστορία αλλά και να σπάσουν τον κανόνα που ήθελε τις γυναίκες προορισμένες και περιορισμένες στην κουζίνα.

1. Rosa Parks: Η γυναίκα που αρνήθηκε να δώσει την θέση της στο λεωφορείο για να κάτσει ένα λευκός, όπως επέβαλλε ο νόμος στην Αμερική το 1955, όπου οι μαύροι θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

1

2. Malala: Η μαθήτρια από το Πακιστάν που πάλεψε για το δικαίωμα των γυναικών στην μόρφωση και παραλίγο να χάσει την ζωή της καθώς οι Ταλιμπάν αποπειράθηκαν να την δολοφονήσουν σαν παραδειγματισμό σε όσους αντιστέκονται στην δική τους «πίστη».

2

3. Elisa Leonida Zamfirescu: Η πρώτη γυναίκα μηχανικός.

3

4. Simone de Beauvoir: Γαλλίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και φιλόσοφος. Γνωστή για το βιβλίο της «Το Δεύτερο Φύλο».

4

5. Emmeline Pankhurst: Βρετανή πολιτική ακτιβίστρια, η οποία πρωτοστάτησε στο κίνημα των σουφραζέτων και στον αγώνα για το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο.

5

6. Jane Goodall: Βρετανίδα πρωτευοντολόγος που αφιέρωσε όλη της την ζωή στην μάχη για την προστασία των χιμπατζήδων.

6

7. Sofia Ionescu-Ogrezeanu: Η πρώτη γυναίκα νευρολόγος.

7

8. Komako Kimura: Γιαπωνέζα ακτιβίστρια, πρωτοστάτησε στον αγώνα για το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο.

8

9. Amelia Mary Earhart: Η πρώτη γυναίκα που διέσχισε με αεροπλάνο τον Ατλαντικό.

9

10. Anne Frank: Η εβραιοπούλα που κατέγραψε στο Ημερολόγιο της την φρίκη του Ναζισμού.

10

11. Nadia Comaneci: Η πρώτη γυναίκα που κατάφερε σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ενόργανη γυμναστική να πάρει για την επίδοση της καθαρό 10αρι.

11

12. Marie Curie: Φυσικός και η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει βραβείο Νόμπελ, μάλιστα η μοναδική που το έχει κερδίσει δυο φορές.

12

13. Kathrine Switzer: Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε, ενώ απαγορευόταν η συμμετοχή των γυναικών, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Όταν την αντιλήφθηκαν προσπάθησαν να την απομακρύνουν με τη βία.

13

14. Valentina Tereshkova: Η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο διάστημα τον Ιούνιο του 1963.

14

15. Maud Wagner: Η πρώτη γυναίκα δημιουργός ταττού στην Αμερική.

15

16. Shirin Ebadi: Δικηγόρος στο Ιράν, υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ιδρύτρια του Κέντρου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

16

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X