H λέξη ομοφοβία ίσως να μην ακούγεται συχνά στην καθημερινότητά μας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι διαπράττεται σε καθημερινή βάση.

Προσλαμβάνει διαφορετικές εκφάνσεις, όλες τους εξίσου “επίπονες” για τα άτομα που την εισπράττουν. Η σημερινή μέρα έχει οριστεί παγκοσμίως ως η ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας και ευτυχώς στην Ελλάδα, των αρκετά συντηρητικών αντιλήψεων, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και διάφορες δράσεις από τα lgbtq σωματεία.

Τι ακριβώς όμως είναι ομοφοβία; Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Weinberg το 1969, ο οποίος προσδιόρισε μ’ αυτό τον τρόπο το μίσος και τη μισαλλοδοξία για τους ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες καθώς και τον παράλογο φόβο για στενή επαφή μαζί τους. Η ομοφοβία αφορά την διάκριση βάσει σεξουαλικότητας και οφείλεται σε παράγοντες τόσο κοινωνικούς όσο και άμεσα σχετιζόμενους με το άτομο και τις εμπειρίες του.

Η ομοφοβία καταπολεμάται επί δεκαετίες και τα επιτεύγματα της μάχης αυτής είναι αρκετά και σημαντικά. Μόλις το 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο ψυχικών ασθενειών ενώ το 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας καλώντας με ψήφισμα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοφυλόφιλου προσανατολισμού.

Τα στερεότυπα και οι διακρίσεις φέτος καταπολεμούνται με ένα τριήμερο γεμάτο δράσεις. Τα lgbtq σωματεία μας καλούν να γιορτάσουμε και να προστατεύσουμε το διαφορετικό.

Την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 16.00, λαμβάνει χώρα το Rainbow Flash της Αθήνας! Στην πλατεία του Συντάγματος και έξω από το Κοινοβούλιο, γράφουμε το μήνυμα μας στις postcards του Athens Pride, τις δένουμε σε χρωματιστά μπαλόνια και τα ελευθερώνουμε όλα μαζί στον ουρανό της Αθήνας. Ο ουρανός από γαλάζιος θα γίνει για λίγο πολύχρωμος και ποιος ξέρει που θα καταλήξει εντέλει το μήνυμα μας;! Ας απογειώσουμε στον ουρανό ένα ηχηρό μήνυμα καταπολέμησης των όποιων διακρίσεων. Ο ρατσισμός σε οποιαδήποτε μορφή του δεν χωράει στον κόσμο μας!

Την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 19.00-22.00 θα πραγματοποιηθεί ένα Memorial, “Σιωπηλές Μάρτυρες” και δράσεις δρόμου , στην πλατεία Κεραμεικού. Τα θύματα της ομοφοβίας εξάλλου μετρούνται ως εκατομμύρια και δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχνάμε.

Η ομοφοβία αφήνει σημάδια, είτε ψυχολογικά είτε σωματικά. Αφαιρεί τις ζωές ανθρώπων, διογκώνει το ρατσισμό και τα στερεότυπα. Η 17η Μαΐου είναι η μέρα που γιορτάζονται όσα θετικά βήματα έχουν επιτευχθεί και παράλληλα διεκδικείται η πλήρης αποδοχή των ομοφυλόφιλων ατόμων, σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο. Ας ενώσουμε τις φωνές μας και ας αναλάβουμε δράση, κανείς άλλωστε δεν πρέπει να μένει μόνος του έναντι στο ρατσισμό!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X