Το μουσικό φεστιβάλ Ρίζα στην Πρίζα επιστρέφει στο νησί της Λέσβου στο Αναγνωστήριο Αγιάσου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σε ένα χωριό με πλούσια πολιτιστική παράδοση αλλά και τεράστιο φυσικό πλούτο η ντόπια μουσική παράδοση έρχεται να συναντήσει περισσότερες πολυρρυθμίες από διαφορετικά μέρη της  Ελλάδας.  Ένα φεστιβάλ το οποίο δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκφραστεί η δική μας παραδοσιακή μουσική, η εγχώρια φολκ υπό το τωρινό πρίσμα των καινούργιων συγκροτημάτων που δουλεύουν νέο υλικό σε συνδυασμό με τον καινούργιο στίχο που αποτελεί φυσική εξέλιξη των πραγμάτων μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

agiasos final

Κόντρα λοιπόν στους δύσκολους καιρούς το φεστιβάλ ανοίγει ακόμα περισσότερο τους μουσικούς του ορίζοντες προτείνοντας με σύγχρονη μουσική έκφραση που αναδύεται στα home studio αλλά και στις παρέες των νέων ανθρώπων που δημιουργούν μικρές εστίες πολιτιστικής αλλά και κοινωνικής αναφοράς. Κοντά στο πνεύμα χωρών όπως η Πορτογαλία, η Βραζιλία, το Περού, το Μαρόκο, το Μάλι, η Ισπανία, η Αγγλία που εμπλουτίζουν διαρκώς την παγκόσμια μουσική σκηνή τόσο σε επίπεδο δημιουργικό όσο και επίπεδο δισκογραφίας μιας και τα παραπάνω μετουσιώνονται σε άλμπουμ που τροφοδοτούν την αγορά με καλές παραγωγές. Κόντρα στους μουσειακούς τρόπους προσέγγισης της μουσικής με φρέσκο ήχο και νέους ηχητικούς προσανατολισμούς χωρίς περιορισμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την World Music σκηνή οι Tamikrest από το βόρειο Μάλι όπου μέσα στη δίνη του πολέμου έβαλαν μπροστά τον κοινωνικοπολιτικό τους στίχο με καθαρά σύγχρονη δομή αποδομώντας κάθε τι παλιό.

Αντίστοιχο χαρακτηριστικό παράδειγμα (και ένα από τα πολλά) από τη χώρα μας οι Βόμβοι που δεν αντέγραψαν τρόπους αλλά «δανείστηκαν» στοιχεία από Μικρά Ασία, Πόντο, Θράκη κ.α και τα τύλιξαν στο κουβάρι του επίκαιρου στίχου και την παράδοσης. Και όλα αυτά όχι με ηλεκτρικά όργανα αλλά με ταμπουρά, λαούτο, γκάιντα, νταούλι προσδίδοντας έναν «ηλεκτρικό» ήχο στη μπάντα.

Έτσι λοιπόν από τη μια πατάμε στη Ρίζα στην παράδοση αλλά από την άλλη ξεφεύγουμε βάζοντας τη στην Πρίζα και φεύγουμε μπροστά… 10 & 11 Αυγούστου στο φιλόξενο χώρο του Αναγνωστήριο Αγιάσου στη Λέσβο.

Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ

Είσοδος Ελεύθερη.

Συμμετέχουν τα σχήματα

Δευτέρα 10 Αυγούστου: Τas plak kumpanyasi (Η κοµπανία του γραµµοφώνου), Κelebek Εnsemble, Salia Balia Band

Τρίτη 11 Αυγούστου: Μελωδικό σχήμα, The Huge Black Garbage Bag, Νίκος Γράψας

Περισσότερες πληροφορίες: facebook.com/rizastinpriza

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγγάνη 6970992262

Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Πενταρίτσας

Editing αφίσας: Ξένια Ροδοθεάτου

Φωτογραφίες: Μανώλης Λαγουτάρης, Δημήτριος Καρβουντζής

Με την υποστήριξη: “Εργαστήριο Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης” Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου”, Diga Pictures, Φωτογραφείο Φλασάκι Πλωμάρι Λέσβου

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Αυγή, 105,5 Στο Κόκκινο, Πορτοκαλί, Ράδιο Αίολος, Τα Νέα της Λέσβου, Εμπρός, Το Περιοδικό, 3pointmagazine, pints.gr, octavaradio.gr, Alternactive, Urban Style Magazine, Echomove artistic magazine, Jazzbluesrock, Mikrokosmos.gr, radioparis, MyAegean, debop.gr, plomarinews.gr, Κόκκινη καρφίτσα, Νέοι Ελληνες Μουσικοί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]