Εικοσιπέντε λευκοί άντρες όλοι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι γερουσιαστές που ψήφισαν την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο που ενέκριναν οι γερουσιαστές της Αλαμπάμα προβλέπει την απαγόρευση αμβλώσεων σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν στις περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο έχει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία».

Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οδεύει τώρα στο γραφείο της κυβερνήτριας Κέι Άιβι προς υπογραφή. Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ποια είναι η θέση της στο ζήτημα, αν και είναι γνωστό πως γενικά εναντιώνεται στην άμβλωση. Η υπογραφή της θα κρίνει αν το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος της συγκεκριμένης Πολιτείας, στην οποία οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης από 10 ώς 99 χρόνια.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία που πέρασε στην Αλαμπάμα είναι η πιο αυστηρή στις Ηνωμένες Πολιτείες και ψηφίστηκε από 25 άντρες γερουσιαστές.

Η Ένωση Προστασίας των Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες. Όσοι αντιτίθενται στην απαγόρευση των αμβλώσεων προβλέπουν ότι η σκληρότερη νομοθεσία θα οδηγήσει τους γιατρούς να εγκαταλείψουν την Αλαμπάμα, η οποία έχει ήδη μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μόνο τέσσερις είναι γυναίκες στη γερουσία της Αλαμπάμα που ισοδυναμεί με το 15,7% του νομοθετικού σώματος, ένα ποσοστό που είναι το έκτο χαμηλότερο στη χώρα, σε σύγκριση με το 28,7% των κρατικών νομοθετών σε εθνικό επίπεδο. Η Γερουσία έχει ακόμη χαμηλότερο ποσοστό γυναικών στο 11,4%.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Κλάιντ Τσάμπλις, που τάχθηκε υπέρ της νομοθεσίας στην Αλαμπάμπα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα είναι «να πάμε κατ’ ευθείαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και να προσβάλουμε την απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ».

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να περάσουν σε όσες πολιτείες των ΗΠΑ ελέγχουν τα όργανα, νέους περιορισμούς στην άμβλωση και ειδικά μετά και τον ορισμό των νέων ομοσπονδιακών δικαστών και δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου που επέλεξε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Απώτερος σκοπός τους είναι η ανατροπή της απόφασης του 1973 του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, με την υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ.

Ήδη 28 Πολιτείες έχουν υιοθετήσει περισσότερους από 300 νέους κανόνες από την αρχή του έτους οι οποίοι περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher. Οι πολιτείες Κεντάκι και Μισισιπί έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις αμέσως μόλις μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να γίνει ήδη από την έκτη εβδομάδα της κύησης. Αντίστοιχα μέτρα βρίσκονται σε διαδικασία υιοθέτησης στις πολιτείες Τζόρτζια, Οχάιο, Μιζούρι και Τενεσί.

Δικαστής εμπόδισε την εφαρμογή της νομοθεσίας στο Κεντάκι, όμως στο Μιζούρι πρόκειται να αρχίσει να ισχύει από τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X