28 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο

Φέτος συμπληρώνονται 28 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο. Μία λάθος εκτίμηση και μία ακόμα πιο λάθος κίνηση από την αστυνομία, οδηγεί σε λανθασμένη κατανομή των φιλάθλων και σε μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες. Απολογισμός, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, 96 άνθρωποι, νεκροί, και 776 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Το 3pointmagazine συγκέντρωσε φωτογραφίες από το περιστατικό, αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν, από το προσβλητικό πρωτοσέλιδο της Sun και τη Μάργκαρετ Θάτσερ που με σθένος υποστήριζε την “ορθότητα” και το αλάνθαστο της αγαπημένης της αστυνομίας, στους θρύλους της Λίβερπουλ, όπως ο Κένι Νταγκλίς, ο Στήβεν Τζέραρντ, ο οποίος έχασε στο Χίλσμπορο τον συνομήλικο ξάδερφο του, τον μόλις 10χρονο Τζον Πολ Γκίλχουλεϊ, ο Τζέιμι Κάραγκερ κ.α., έως την αποκατάσταση της αλήθειας και τον αγώνα για τη δικαίωση των 96 αδικοχαμένων οπαδών.

Η ιστορία έγραψε ότι ήταν η “Σιδηρά Κυρία” που έφερε την εξυγίανση του ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη, με τη Θάτσερ να θεωρεί πως “οποιοσδήποτε επισκεπτόταν ποδοσφαιρικό γήπεδο ήταν προβληματικός” και να είναι οι δικές της δράσεις και αντιλήψεις σε γενικό πλαίσιο αυτές που επέφεραν την τραγωδία του Χίλσμπορο. Στο άρθρο εδώ μπορείς να βρεις τους μύθους αλλά και την πραγματικότητα γύρω από την εξυγίανση του αγγλικού ποδοσφαίρου και τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το 2014, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων του Χίλσμπορο, το BeIN Sports δημοσίευσε ένα βίντεο – αφιέρωμα. Δεν αποτυπώνεται το μέγεθος του πόνου που προκλήθηκε, αλλά οι αφηγήσεις, μαρτυρίες και εικόνες που περιλαμβάνονται, για δύο λεπτά σε καθηλώνουν. Δες το εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X