Με αιματηρό ρεκόρ της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μπολσονάρου συνοδεύτηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 στη Βραζιλία, καθώς από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο τουλάχιστον 434 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ από το 1998, όταν και άρχισαν να καταμετρώνται στη Βραζιλία οι θάνατοι πολιτών από αστυνομικούς. Ο Μπολσονάρου αναγκάστηκε να αναβάλει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στη Νέα Υόρκη λόγω των σφοδρών αντιδράσεων. Επρόκειτο να τιμηθεί ως «Άνδρας της χρονιάς» από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλά οι έντονες αντιδράσεις έκαναν πολλές μεγάλες εταιρίες να αποσύρουν τη χορηγία τους από την τελετή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο (ISP), αναφέρουν ότι από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου τουλάχιστον 434 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων στην Πολιτεία.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από το 1998, όταν και άρχισαν να καταμετρώνται στη Βραζιλία οι θάνατοι πολιτών από αστυνομικούς. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών (σ.σ. περιλαμβάνονται και εκείνες που διεπράχθησαν από αστυνομικούς) έχει μειωθεί κατά 18% (1.528 φέτος από 1.868 πέρσι). Παραμένει πάντως ιδιαίτερα υψηλός, αφού κατά μέσο όρο σκοτώνονται 17 άνθρωποι κάθε μέρα. Σημειώνεται ότι την τελευταία χρονιά, οι υπηρεσίες του στρατού πέρασαν στη δικαιοδοσία της πολιτείας.

Οι αποδοκιμασίες ακύρωσαν την επίσκεψη Μπολσονάρου στη Ν. Υόρκη

Την ίδια στιγμή, ο Μπολσονάρου ανέβαλε την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη όπου επρόκειτο να βραβευθεί ως «Άνδρας της Χρονιάς» από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο. Μετά την έντονη κοινωνική κατακραυγή, λόγω της επίσκεψης και της βράβευσης του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, μεγάλες εταιρίες απέσυραν τη χορηγία τους.

Συγκεκριμένα, πολλές διεθνείς εταιρείες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, η βρετανική εφημερίδα Financial Times και η εταιρεία συμβούλων Bain & Company, ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τη χορηγία τους από την τελετή. Η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

*Αλιευμένο από το ThePressProject 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια