Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι η Ρωσία παραβίασε το δικαίωμα των ΛΟΑΤ+ ακτιβιστριών/στών να διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο περί της «γκέι προπαγάνδας.»

Το ιστορικό των γεγονότων

Στις 6 Ιουνίου 2013, αρκετές/οί ακτιβίστριες/στές συγκεντρώθηκαν έξω από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας) για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την ανάγνωση του νομοσχεδίου που απαγορεύει την «προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων».

Μία ομάδα συντηρητικών ορθόδοξων χριστιανών που κρατούσαν θρησκευτικές εικόνες τους επιτέθηκαν με αυγά και φώναζαν: «Η Ρωσία δεν είναι Σόδομα».

Η αστυνομία αντί να προστατεύσει την ομάδα των ΛΟΑΤ+ ακτιβιστριών/στών, την περικύκλωσε, την έβαλε σε λεωφορεία, και συνέλαβε όλες/ους, ενώ στο τέλος καταδίκασε τα άτομα και επέβαλε πρόστιμο για τα λεγόμενα «διοικητικά αδικήματα.» Η κυβέρνηση αργότερα ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν οφείλεται στη σεξουαλικότητα των διαδηλωτών, αλλά επειδή στο ότι δεν είχαν ενημερώσει τις αρχές για τη δημόσια συγκέντρωση.

Ωστόσο, οι ακτιβίστριες/στές ισχυρίστηκαν, ότι η αντίστοιχη ομάδα των χριστιανών που διαμαρτύρονταν και που τους επιτέθηκαν, είχαν την ελευθερία να παραμείνουν, χωρίς κανένα άτομο να συλληφθεί ή να τιμωρηθεί από την αστυνομία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε απόφαση της Τρίτης (13 Οκτωβρίου), το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον των ΛΟΑΤ+ διαδηλώτριων/τών «δεν αντιστοιχούσαν σε μια επιτακτική κοινωνική ανάγκη και ως εκ τούτου δεν ήταν απαραίτητα σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Η επιτροπή απέρριψε τους ισχυρισμούς της ρωσικής κυβέρνησης, ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας δεν προκλήθηκε από τη σεξουαλικότητα, αποφαίνοντας ότι τόσο οι συλλήψεις, όσο η μεταφορά, αλλά και οι επακόλουθες κυρώσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ+ ακτιβιστριών/στών αποτελούσαν παρέμβαση στο δικαίωμά τους στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης.

Διαπίστωσε, επίσης, παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και στο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Οι συλλήψεις τους θεωρήθηκαν αυθαίρετες και οι διοικητικές διαδικασίες, στο σύνολό τους, δεν τους επέτρεψαν μια δίκαιη ακρόαση.

Το δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ στο κάθε άτομο.

4η φορά που η Ρωσία παραβιάζει τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα

Δυστυχώς, είναι η τέταρτη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπιστώνει ότι η Ρωσία παραβιάζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Η χώρα έχασε μια υπόθεση το 2018 για την απαγόρευση των εκδηλώσεων υπερηφάνειας, ενώ μια απόφαση του 2017 διαπίστωσε ότι ο νόμος της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» παραβιάζει τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και μόλις πριν από λίγους μήνες, το δικαστήριο εξέδωσε πρόστιμα για παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι εμποδίζοντας την εγγραφή μελών σε ΛΟΑΤ+ συλλογικότητες.

Το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει λίγη εξουσία να αναλάβει δράση επιβολής για συνεχείς παραβιάσεις, αλλά οι νίκες γιορτάζονται ακόμη από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το προηγούμενο που έθεσαν.

*Από το Antivirus

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]