Ο Αύγουστος μπήκε για τα καλά. Είτε στην πόλη, είτε στην παραλία, είτε σε δουλειά, είτε σε διακοπές, το μυαλό μας δεν φεύγει από την αγαπημένη μας ασχολία: την ανάγνωση. Το Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο – Καφέ Ακυβέρνητες Πολιτείες, στην Αλεξάνδρου Σβώλου, στην Θεσσαλονίκη, μας προτείνει τα βιβλία που μπορούν να γεμίσουν τις ώρες που θέλουμε να χαθούμε ανάμεσα σε σελίδες. Πεζογραφία ξένη και ελληνική, φιλοσοφία, ποίηση και πολιτική, βιβλία από κατηγορίες που καλύπτουν τις αναγνωστικές μας αναζητήσεις.

Confiteor

Κατηγορία: ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγραφέας: Καμπρε Ζαουμε – Cabre Jaume
Εκδοτικός Οίκος: Πολις
Έτος έκδοσης: 2016
Μεταφραστής: Σoφος Ευρυβιάδης

film

Βαρκελώνη, δεκαετία του ’50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ’ έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο ντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ώς τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά.

Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ώς τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό. Φιλόδοξο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με τα μεγάλα ζητήματα της ζωής -την εξουσία, τον πόνο, τη μεταμέλεια, το κακό και την εξιλέωση, την εκδίκηση, την αγάπη, την ενοχή και τη συγχώρεση-, με υπέροχη γλώσσα και μια εντυπωσιακή πλοκή. cabre jaumeΤο “Confiteor” έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Κριτικών Serra d’Or 2012, το βραβείο M. Angels Anglada 2012, το βραβείο La tormenta en un Vaso 2012, το βραβείο Crexells 2012, το βραβείο Courrier International για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα του 2013. Μεταφράστηκε σε δεκαπέντε γλώσσες και σημείωσε παντού ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, πουλώντας πάνω από 1.000.000 αντίτυπα.

Περισσότερα εδώ.

Η Βαρύτητα Στο Ή

Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγραφέας: Γουρνάς Κώστας
Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Των Συναδέλφων
Έτος έκδοσης: 2016

ªøÛäéï 1

Η βαρύτητα στο ή είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, σε τρεις χρόνους. Ο συγγραφέας κινείται με την άνεση του χρονοταξιδιώτη από την Αθήνα του 2010 (λίγο μετά την τραγωδία της ΜΑΡΦΙΝ), στο Βερολίνο του 2034 και στο Βόλγκογκραντ του 2110. Τρεις πολιτικές ιστορίες, τρεις ερωτικές ιστορίες, φαινομενικά αυτοτελείς, που όσο κυλά η ιστορία αλληλοτροφοδοτούνται. Ο Γενάρης και η Ρόζα, η Μελίνα και ο Οδυσσέας, ο Τσάρλυ, ο Ματίας, η Ίντυ, ο Σων και ο Τσάο Εξ, όλοι τους αναρχικοί ή συμπαθούντες τέμνουν τις ζωές τους σε μια ιστορία που έχει πολλές αναφορές στην έννοια του χρόνου. Από τη θεωρία των χορδών μέχρι τον θρυλικό παντογνώστη προπονητή ποδοσφαίρου, το βιβλίο κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία με το σπονδυλωτό μοτίβο του και την αλληλουχία καταστάσεων και γεγονότων, που δεν θα μπορούσαν να απέχουν πολύ από τη μέλλουσα πραγματικότητα.

Kostas Gournaw

Μια πολιτική και κοινωνική ακτινογραφία της κρίσης και όσων αυτή φέρει τον αιώνα που διανύουμε. Ένα βιβλίο για την ηθική και την επανάσταση, όπως αξίζει να είναι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) Ο Κώστας Γουρνάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαντούδι της Εύβοιας. Το 2010 συνελήφθη και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Έχει δύο παιδιά και Η βαρύτητα στο ή είναι το πρώτο του βιβλίο.

Περισσότερα εδώ.

Η Ιστορία Των Νεφών Και Άλλα Ποιήματα

Κατηγορία: ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ

Συγγραφέας: Εντσενσμπέργκερ Χανς-Μάγκνους – Enzensberger Hans-Magnus
Εκδοτικός Οίκος: Πανοπτικόν
Έτος έκδοσης: 2016
Μεταφραστής: Πρεβεδουράκης Γιώργος

istoria ton nefon

[…] Στόχος αυτού του πρώτου ανθολογίου δεν είναι να παρουσιάσει μια εξωραϊσμένη και ευσύνοπτη απεικόνιση αυτής της πολυδαίδαλης ποιητικής πορείας. Αντιθέτως, το ζήτημα είναι να διερευνηθεί (όσο πιο διεξοδικά γίνεται) τόσο η ενδοχώρα όσο και το περιθώριο αυτής της άκρως ενδιαφέρουσας διαδρομής, αναδεικνύοντας τις σημαντικότερες πτυχές και τους κυριότερους κόμβους αυτού του πολύτομου έργου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο φιλοπαίγμων, κριτικός στοχασμός, αναμετράται ισότιμα και αδιάκοπα με τα πολύσημα φορτία του παρελθόντος. Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, αιτούμενό μας είναι να υπενθυμίσουμε κάτι το αυτονόητο, που όπως πολλά αυτονόητα στους καιρούς μας, οφείλει να υπενθυμίζεται: πως δηλαδή ο Εντσενζμπέργκερ είναι πρωτίστως και κυρίαρχα Ποιητής κι όχι ο ευπώλητος πεζογράφος για ορισμένους, ή ο ευυπόληπτος κριτικός στοχαστής για άλλους.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο εισαγωγικό σημείωμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο κι εκδότη Κώστα Δεσποινιάδη που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα με ενθουσιασμό και αγάπη.

ENZENSBERGER HANS-MAGNUS

Επίσης ευχαριστώ τον Μανώλη Πρεβεδουράκη για την καθοριστική του συμβολή στην ολοκλήρωση της παρούσας μετάφρασης. Τέλος, εύχομαι οι αναγνώστες αυτού του ανθολογίου να επιβεβαιώσουν τη ρήση του Στάινερ, ανακαλύπτοντας κι αυτοί στο πρόσωπο του Εντσενζμπέργκερ όχι μόνον έναν εξαιρετικό ποιητή αλλά και έναν καλό φίλο.

Περισσότερα εδώ.

Πρωτοπορία Και Καθημερινότητα – Χάιντεγγερ – Μπένγιαμιν – Λεφέβρ

Κατηγορία: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Συγγραφέας: Όσμπορν Πίτερ – Osborne Peter
Εκδοτικός Οίκος: Ύψιλον
Έτος Έκδοσης: 2016
Μεταφραστής: Λυκιαρδόπουλος Γεράσιμος

protoporia kathimerinotita

Το δοκίμιο αυτό είναι μέρος της “πολιτικής του χρόνου”, ενός πολυσχιδούς φιλοσοφικού, κοινωνιολογικού αλλά και φιλολογικού έργου του peter osborne, σχετικά με τον μοντερνισμό και τα κινήματα της avant-garde. Peter Osborne

Ο συγγραφέας επιχειρεί να ερμηνεύσει την αντοχή και τη διάρκεια του όρου “μεταμοντέρνο” στη σύγχρονη θεωρία, και υποστηρίζει πως πρέπει να αναζητούμε μια φιλοσοφική ερμηνεία, η οποία θα μας δώσει απαντήσεις στην παραδοξότητα της διερώτησης για ποιο λόγο τόσο διαφορετικοί στοχαστές, όπως ο μπένγιαμιν, ο χάιντεγγερ, ο φουκώ, ο χάμπερμας κ.ά. Τίθενται κάτω από την ομπρέλα του μεταμοντέρνου.

Περισσότερα εδώ.

Ήμουν Ένας Γερμανός – Η Αυτοβιογραφία Ενός Επαναστάτη

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγγραφέας: Τόλλερ Έρνστ – Toller Ernst
Εκδοτικός Οίκος: Ερατώ
Έτος έκδοσης: 2016
Μεταφραστής: Αργυρόπουλος Μιλτιάδης

imoun enas germanos

Το 1933, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας παίρνει την εξουσία, ο Αδόλφος Χίτλερ το αξίωμα του καγκελάριου, και αρχίζει για την Γερμανία, την Ευρώπη, μα και για ολόκληρη την ανθρωπότητα η πιο σκοτεινή και βάρβαρη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας της. Την ίδια χρονιά, ο Ερνστ Τόλλερ γράφει: “Όποιος επιθυμεί να κατανοήσει την κατάρρευση του 1933, πρέπει να γνωρίσει τα γεγονότα του 1918 και 1919 στη Γερμανία, τα οποία διηγούμαι στο βιβλίο αυτό. Είχαν διδαχθεί, άραγε, τίποτα οι άνθρωποι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις θυσίες και τα βάσανα, από την καταστροφή και τα χτυπήματα της μοίρας, από τον θρίαμβο του αντιπάλου και την απελπισία του λαού, είχαν καταλάβει το νόημα, τη νουθεσία και το χρέος εκείνων των καιρών;

Οι Δημοκράτες, που παραχώρησαν τη δημοκρατία στους εχθρούς τους. Οι Επαναστάτες, που, μπροστά σε θεωρίες και συνθήματα, ξέχασαν τη θέληση και την απόφαση του ανθρώπου. Ernst-TollerΟι Συνδικαλιστές, που,μπροστά σε γεμάτα ταμεία, παρέβλεψαν την αυξανόμενη δύναμη του εχθρού, που έμελλε να τους σαρώσει μαζί με τα ταμεία τους. Οι Γραφειοκράτες, που έπνιξαν την ειλικρίνεια, την τόλμη, την πίστη. Οι Δογματικοί, που, χαμένοι σε αερολογικούς διαξιφισμούς, έχασαν την ευκαιρία να θέσουν στον λαό σαφείς καιμεγάλους στόχους… Όχι, τίποτα δεν έμαθαν μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, όλα ταξέχασαν και τίποτα δεν έμαθαν. Και πάλι απέτυχαν, και πάλι εξώκειλαν, καιμαστιγώθηκαν και βασανίστηκαν και έστρωσαν το δρόμο για την άνοδο του ναζισμού στην εξουσία.

Περισσότερα εδώ.

«ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ»

Συνεργατικό βιβλιοπωλείο/καφέ
Αλεξάνδρου Σβώλου 28,
ΤΚ 54622, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο/Fax 2310 273207
Email: edw@bibliopoleio.org

Δείτε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στο www.bibliopoleio.org

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια