Μένοντας στην Ελλάδα, και κυρίως στη «συμπρωτεύουσα», δεν έχεις να είσαι περήφανος για πολλά πράγματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό. Ένα από αυτά τα… λίγα και καλά, είναι ο θεσμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το οποίο μετρά πάνω από μισό αιώνα, με πρώτη απόπειρα διοργάνωσης το μακρινό – για εμάς – 1960, ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Ακόμη και η επταετία άφησε ανέγγιχτο το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιούταν κανονικά όλα τα χρόνια της δικτατορίας. Όπως όλα στη ζωή, έτσι και ο θεσμός, έχοντας ουσιαστικά την ανάγκη αυτή, αναπτύχθηκε, τόσο στη διάρκεια, όσο και στο φάσμα των ταινιών, καθώς από το ’92 και έπειτα άρχισε να αναμιγνύεται ο εγχώριος με τον ξένο κινηματογράφο, και το φεστιβάλ να αποκτά κύρος και στο εξωτερικό.

Jim_Jarmous

Κάπως έτσι, φτάνουμε και στο 2013 και την 54η διοργάνωση του Φεστιβάλ, με πάνω από 20 ταινίες καθημερινά, σε σχεδόν κάθε κινηματογράφο της πόλης και πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις. Ακόμη, σημαντικές παγκόσμιες καλλιτεχνικές προσωπικότητες θα δώσουν το παρών, όπως ο Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανανέωση του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, και με τη δική του ταινία Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί θα ανοίξει το φεστιβάλ. Ακόμη, στη λήξη του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η ταινία Nebraska, του ελληνικής καταγωγής, Αλεξάντερ Πέιν, ενώ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης το παρών θα δώσουν ο, πρόσφατα βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών, σκηνοθέτης Αλέν Γκιροντί και η Κλερ Σιμόν, από τις σημαντικότερες σύγχρονες Γαλλίδες δημιουργούς.

Xeimonas1

Στα πλαίσια του φεστιβάλ λαμβάνει χώρα και το Διεθνές Διαγωνιστικό, στο οποίο θα παρουσιαστούν οι πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών από όλο τον κόσμο, με βασικό σκοπό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών. Δυναμικό παρών δίνει ο ελληνικός κινηματογράφος, με πολυάριθμες παρουσίες νέων Ελλήνων δημιουργών που στέκονται αντάξια δίπλα, ή απέναντι, στους ξένους συναδέλφους τους. Για τις ταινίες αυτές υπάρχει και βραβείο κοινού, το οποίο παραδίδεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη. Επιπλέον, θα υπάρχουν αφιερώματα στους δύο δημιουργούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, τον Αλέν Γκιροντί και την Κλερ Σιμόν, καθώς και στον Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο.

Xeimonas2

Η… ελίτ της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής θα παρουσιαστεί με γενικό τίτλο Ανοιχτοί Ορίζοντες, στα πλαίσια των οποίων θα πραγματοποιηθούν και κάποιες ειδικές προβολές, σύμφωνα με τη διοργάνωση. Αυτό που δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, είναι το βαλκανικό χρώμα, γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιούνται και τα αφιερώματα Ματιές στα Βαλκάνια και Ματιές στα Βαλκάνια: 1994 – 2013, για τον εορτασμό των 20 χρόνων του αφιερώματος αυτού. Για το «νέο αίμα» του φεστιβάλ, θα υπάρχουν προβολές ταινιών μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων, υπό τον γενικό τίτλο Νεανική Οθόνη, αποκλειστικά για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το highlight των φετινών εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με μια σειρά workshops και παράλληλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων είναι και συναυλίες του Κ. Βήτα και του Πάνου Μουζουράκη παρέα με το Big Band Project.

banner

Το κοινό μπορεί να συμμετέχει, δίνοντας στον καλλιτέχνη που θα προτιμήσει την ευκαιρία να κερδίσει το βραβείο κοινού, σε μια από τις κατηγορίες: Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης, Ματιές στα Βαλκάνια, Ανοιχτοί Ορίζοντες. Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διαρκεί από την 1η έως τις 10 Νοέμβρη, με τα εισιτήρια να προπωλούνται στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους και του Λιμανιού, στην τιμή των 6 ευρώ. Μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ ενώ αν θέλετε γενικά πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site του Φεστιβάλ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X