Όταν κάποιος στην Ελλάδα ακούει πολιτικό τραγούδι στο μυαλό του έρχεται ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής και ονόματα όπως ο Θοδωράκης, ο Μικρούτσικος και η Δημητριάδη. Λίγοι έχουν στο μαυλό τους πολιτικά κομμάτια της πανκ μουσικής που έμειναν στην ιστορία καθώς συνδέθηκαν με πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.

Το 3pointmagazine.gr  παρουσιάζει έξι, γνωστά ή μη, πανκ κομμάτια που “στηλιτεύουν” πολιτικά πρόσωπα, πολιτικοκοινωνικά γεγονότα και κατεστημένα:


1.God Save the Queen- Sex Pistols

 

Από τα δημοφιλέστερα πολιτικά τραγούδια το «God save the Queen» ηχογραφήθηκε το 1977 και κατακεραύνωνε την αγαπημένη των Βρετανών, Βασίλισσα Ελισάβετ. Ανήκει στην λίστα των απαγορευμένων τραγούδιων μιας και από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του η βρετανική κυβέρνηση δίνει εντολή να μην παιχτεί σε κανένα ραδιόφωνο. Οι Sex Pistols παρά την απαγόρευση όχι μόνο το παίζουν live στον Τάμεση, αλλά ακριβώς τις μέρες Αργυρού Ιωβηλαίου της Βασίλισσας! Η συναυλία διαλύεται από την αστυνομία και οι Pistols συλλαμβάνονται.

 

2.Re-Gaining Unconsciousness-NOFX

 

 Το άλμπουμ War on Errorism των NOFX είναι ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα στην καριέρα τους. Το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στο Τζοτζ Μπους, πρώην πια πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι NOFX κριτικάρουν μέσα από τα κομμάτια αυτού του άλμπουμ τις καταστροφικές πολιτικές τις οποίες εφάρμοσε ο πρώην πλανητάρχης, ενώ παράλληλα κατακρίνουν την μετά την 11 Σεπτεμβρίου εποχή όπου ο κόσμος παρατηρεί άπραγος κοινωνικές και ατομικές ελευθερίες να καταπατούνται στο βωμό του πολέμου στον Αντι-αμερικανισμό.


3. Operation Iraqi Liberation (O.I.L.) -Anti-Flag

 

 Τα κομμάτια του πανκ συγκροτήματος Αnti-flag θα μπορούσαν από μόνα τους να γεμίσουν μια λίστα. Στο τραγούδι αυτό αναφέρονται φυσικά στον πόλεμο του Ιράκ και ειρωνεύονται το πως παρουσιάστηκε η βίαιη δήθεν προσπάθεια για την ελευθερωση των Ιρακινών.

4.London Calling –  The Clash

 

 Από τα μεγαλύτερα χιτ του 70 και του 80 το τραγούδι των Clash ασχολείται με την βαναυσότητα της αστυνομίας αλλά και την ατομική ενέργεια και άλλα περιβαλλοντικά θέματα, κι όλα αυτά μέσα σε ένα κομμάτι.

 

5.Kyoto Now! – The Process of Belief, Bad Religion

 

Το γνωστό πανκ συγκρότημα φωνάζει για την υπογραφη της σύμβασης του Κιότο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την οποία οι ΗΠΑ αρνούνται να υπογράψουν.


6. Αδιέξοδο-38 χιλιοστά

Το 1986 το πανκ συγκρότημα Αδιέξοδο κυκλοφορεί τον μοναδικό ολοκληρωμένο δίσκο του, με τίτλο 38 χιλιοστά. Στο τέλος του ίδιου χρόνου το συγκρότημα διαλύεται. Μέσα στο άλμπουμ βρίσκεται το ομώνυμο τραγούδι 38 χιλιοστά, όπου μιλά ουσιαστικά για την δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Μελίστα την ημέρα του Πολυτεχνείου. Οι στίχοι του ουρλιάζουν για δικαιοσύνη και ζητούν εκδίκηση ενώ επιτίθονται σε σύστημα δημοσιογράφους, δικαστές, μπάτσους και φιλήσυχους πολίτες.


Αίμα, η φριχτή ανάμνηση/κάποιας βραδιάς στην οδό Στουρνάρα/Αίμα, η τελευταία εικόνα
/πριν κυριαρχήσει η σιωπή/Δήμιοι δημοσιογράφοι, /δήμιοι αστυνομικοί/δήμιοι δικαστικοί υπάλληλοι /δήμιοι ευυπόληπτοι πολίτες

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X