Ο Κύριος Τζιμ Τζάρμους γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1953 στο Άκρον του Οχάιο.  Στα πρώτα χρόνια της ζωής του όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τις σπουδές του, γράφεται σε σχολή δημοσιογραφίας, όμως σύντομα εγκαταλείπει το Άκρον και πηγαίνει στο Columbia University για να σπουδάσει αγγλική και αμερικάνικη λογοτεχνία.

Στα πλαίσια μιας διαπολιτιστικής αποστολής επισκέπτεται το Παρίσι. Εκεί τον κερδίζει ο Γαλλικός Κινηματογράφος, μαγεύεται, καθώς του δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες μεγάλων δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Αποφασίζει λοιπόν να υποβάλει αίτηση για να εγγραφεί στο περίφημο κινηματογραφικό τμήμα του New York University. Όχι μόνο γίνεται δεκτός, αλλά καταφέρνει να δουλέψει δίπλα στον Νίκολας Ρέι (“Επαναστάτης Χωρίς Αιτία”) και να γνωρίσει τον περίφημο Βιμ Βέντερς.

Η σπουδαστική του ταινία, “Διακοπές Διαρκείας” (1980), που κόστισε ελάχιστα χρήματα βρίσκει διανομή στην Ευρώπη δύο χρόνια αργότερα αποκτώντας αμέσως φανατικούς θεατές. Το 1984 σκηνοθετεί το “Πέρα από τον Παράδεισο” και κερδίζει την Χρυσή Κάμερα πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο Φεστιβάλ των Καννών.

O Τζιμ Τζάρμους θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές μορφές του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά. Οι ταινίες του συχνά διακρίνονται για τον υπερβατικό μινιμαλισμό τους και την ανατροπή των παραδοσιακών κινηματογραφικών ειδών, όπως της ταινίας δρόμου, του γουέστερν και του αστυνομικού. Το ύφος του επηρεασμένο από το Underground και τη σχολή της Νέας Υόρκης, καθορίζεται από λιτά εκφραστικά μέσα και ένα ιδιόμορφο πεσιμιστικό χιούμορ.

Με το ίδιαίτερο στυλ του ο Τζάρμους είναι ένας μάγος του σινεμά, με μοναδικό γούστο και προσωπική γραφή τόσο στην σκηνοθεσία του όσο και στις μουσικές που επιλέγει για τις ταινίες του.

Με την τελευταία του ταινία το “Paterson” απέδειξε για ακόμα μια φορά πως ο άνθρωπος αυτός έχει εξαιρετικά πρωτότυπες και μοναδικές ιδέες τις οποίες καταφέρνει να μεταφέρει εντελώς αριστοτεχνικά μαγικά και ποιητικά στη μεγάλη οθόνη.

Με το “Paterson” άνοιξε ένα μονοπάτι ποιητικό και μας υπενθύμισε πως η ποίηση υπάρχει μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, στις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής. Όλα μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή, από το μηδέν ακόμα και αν έχουν καταστραφεί εντελώς.

Δεν είναι απλά ένας σκηνοθέτης, είναι ο σκηνοθέτης που έφερε την ανατροπή στο σινέμα, που διαφοροποιήθηκε και παρουσίασε μια ματιά ανεξάρτητη, διαφορετική από άλλους Αμερικάνους σκηνοθέτες.

Πλέον ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και ελπίζουμε να συνεχίσει να μας χαρίζει για πολλά χρόνια ακόμα υπέροχα κινηματογραφικά διαμάντια.

Οι ταινίες του σκηνοθέτη:

2016 Gimme Danger (Nτοκιμαντέρ)

2016 Paterson

2013 Only lovers left alive

2009 The Limits of Control

2006 The Raconteurs: Steady, As She Goes – Version 1 (Video short)

2005 Broken Flowers

2003 Coffee and Cigarettes

2002 Ten Minutes Older: The Trumpet (segment “Int. Trailer Night”)

1999 Ghost Dog: Ο τρόπος των σαμουράι

1997 Year of the Horse (Ντοκιμαντέρ)

1996 Neil Young & Crazy Horse: Big Time (Video short)

1996 Neil Young: Dead Man (Video short)

1995 Dead Man

1993 Coffee and Cigarettes III (Short)

1992 Tom Waits: I Don’t Wanna Grow Up (Video short)

1991 Night on Earth

1990 Red Hot and Blue (TV Movie) (segment “It’s All Right With Me”)

1990 Tom Waits: It’s All Right with Me (Video short)

1989 Mystery Train

1989 Coffee and Cigarettes II (Short)

1988 Talking Heads: Storytelling Giant (Video)

1987 Big Audio Dynamite: Sightsee MC (Video short)

1986 Coffee and Cigarettes (Short)

1986 Down by Law

1986 Talking Heads: The Lady Don’t Mind (Video short)

1984 Stranger Than Paradise

1983 Stranger Than Paradise (Short)

1980 Permanent Vacation

Διαβάστε επίσης:

Paterson: Ο Jarmusch δείχνει την Τέχνη του να ζεις

Gimme Danger: Το μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς δια χειρός Jarmusch

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]