Aπό τις 14 έως τις 16 Ιούνη 2016 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Ροτόντας το 6ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου. Στα προηγούμενα φεστιβάλ έχουν μιλήσει σημαντικοί διεθνείς συγγραφείς, όπως οι Silvia Federici, George Caffentzis, Martin Lux, Massimo de Angelis και David Graeber, έχουν αναπτυχθεί θέματα όπως η φύση της καπιταλιστικής «κρίσης», η γενετική σχέση καπιταλισμού και μιλιταρισμού, o οικοαναρχισμός, η εργατική αυτοδιαχείριση, οι αγώνες των μεταναστών/τριών, ο αντιφασισμός, η πολιτική της προεικόνισης, ο αγώνας των Ζαπατίστας, η αντιψυχιατρική, η βαλκανική αλληλεγγύη κ.ά.

Φέτος το φεστιβάλ διεξάγεται εν μέσω του τέλους των ψευδαισθήσεων περί αριστερής διαχείρισης και του στοιβάγματος των «αόρατων» σε πρώην στρατόπεδα και βιομηχανικά κτήρια (υπό το προσωπείο του ανθρωπισμού). Τα νέα κοινωνικά δίκτυα αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης και αγώνα ντόπιων και μεταναστών που συγκροτούνται εμπνέονται από την ελευθεριακή κουλτούρα, και με την ανάπτυξή τους την ενδυναμώνουν. Σε αυτό επιθυμεί να συμβάλει και το φεστιβάλ. Τα αναρχικά βιβλία είναι όπλα ενάντια στον φασισμό.

Bookfair_2016

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Τρίτη 14 Ιούνη

7.30 μμ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Γυναίκες της αναρχίας» (συλλογικό, ανθολόγηση-επιμέλεια Γιώργος Μπουρλής), εκδόσεις Πανοπτικόν

Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να σπάσει τη σιωπή και να επιτρέψει σε κάποιες από τις κορυφαίες στοχάστριες και αγωνίστριες του ριζοσπαστικού χώρου ν’ ακουστούν, μιας που το κυρίαρχο στερεότυπο περί αναρχισμού από τη μια και η συνεχιζόμενη ακόμα και σήμερα ανόητη αντίληψη περί «ασθενούς φύλου» από την άλλη τις κρατούν απομονωμένες, άγνωστες στους πολλούς, στην καλύτερη περίπτωση στο περιθώριο και στη σκιά των αντρών ομολόγων τους. Ανάμεσα, λοιπόν, στις γυναίκες που εδώ παρουσιάζονται βρίσκονται κάποια από τα πιο δυνατά μυαλά που ενεπλάκησαν στις μεγάλες κοινωνικές διεργασίες κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, και ανθολογούνται μερικά από τα ομορφότερα και πιο αντιπροσωπευτικά κείμενα του αναρχισμού.

8.30 μμ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Επαναστατικές Συγγένειες. Τα κόκκινα και τα μαύρα αστέρια μας» (Olivier Besancenot & Michael Löwy), εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες

«Υπάρχει μια άλλη πλευρά της ιστορίας, όχι λιγότερο σημαντική, αλλά συχνά ξεχασμένη και συχνά αποκλεισμένη από τη συζήτηση. Είναι αυτή των συμμαχιών και της έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ αναρχικών και μαρξιστών. Αυτή η ιστορία, αν και όχι πολύ γνωστή, είναι μεγάλη. Διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα και συνεχίζει. Το επιβεβαιώνουν μεγάλες μορφές, όπως η Λουίζ Μισέλ ή ο υποδιοικητής Μάρκος, μορφές οι οποίες κέρδισαν την προσοχή και τη συμπάθεια τόσο των μαρξιστών όσο και των ελευθεριακών, αλλά και στοχαστές που ενσάρκωσαν την ευαισθησία του ελευθεριακού μαρξισμού, όπως ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο Αντρέ Μπρετόν ή ο Ντανιέλ Γκερέν. (…) To θέμα είναι να εκμεταλλευτούμε όλη αυτήν τη σκέψη για να βρούμε τα πεδία μιας ενδεχόμενης συνεννόησης.» (Ολιβιέ Μπεζανσενό – Μικαέλ Λεβύ).

10 μμ Ρεμπέτικη βραδιά

με τους Μαλλιά Κουβάρια

Τετάρτη 15 Ιούνη

7.30 μμ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Albert Camus: Το έργο και η δράση του στο ελευθεριακό κίνημα» (Teodosio Vertone), εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες

Η κοινωνία του χρήματος και της εκμετάλλευσης δεν είχε αναλάβει ποτέ, από όσο ξέρω, να εγκαθιδρύσει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Δεν υπήρξε ποτέ η υποψία ότι τα αστυνομικά Κράτη ανοίγουν σχολεία διδασκαλίας δικαιωμάτων μέσα στα υπόγεια όπου ανακρίνουν τους τροφίμους τους. Επομένως όταν καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται, κάνουν απλώς τη δουλειά τους. (Απόσπασμα από ομιλία του Καμύ σε εργάτες στο Εργατικό Κέντρο του Σεντ-Ετιέν στις 10 Μαΐου 1953)

Ο Teodosio Vertone στο βιβλίο αυτό εισάγει τους αναγνώστες στην παραγνωρισμένη (και κύρια) ελευθεριακή πλευρά του Αλμπέρ Καμύ, όπου ο εξεγερμένος δημιουργός συναντά, συνδιαλέγεται, συμφωνεί ή διαφωνεί, με τα πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα που ένιωσαν εγγύτερα στη σκέψη του.

8.30 μμ

Ο Γιώργος Πρεβεδουράκης διαβάζει από την «Ιστορία των νεφών» (εκδ. Πανοπτικόν) του H.M. Enzensberger, καθώς και αδημοσίευτα ποιήματά του

Αιτούμενό μας είναι να υπενθυμίσουμε κάτι το αυτονόητο, που όπως πολλά αυτονόητα στους καιρούς μας, οφείλει να υπενθυμίζεται: πως δηλαδή ο Εντσενζμπέργκερ είναι πρωτίστως και κυρίαρχα Ποιητής κι όχι ο ευπώλητος πεζογράφος για ορισμένους, ή ο ευυπόληπτος κριτικός στοχαστής για άλλους.

9.00 μμ

Το αρχείο Γκυ Ντεμπόρ – παρουσίαση από τον Gabriel Zacaria (São Paulo)

Κοινωνία του Θεάματος, θέση 4: Το θέαμα δεν είναι σύνολο εικόνων, αλλά κοινωνική σχέση ανάμεσα σε πρόσωπα, διαμεσολαβημένη από εικόνες.

Θέση 16: Το θέαμα υποτάσσει τους ζωντανούς ανθρώπους, στον βαθμό που τους έχει πλήρως υποτάξει η οικονομία. Δεν είναι τίποτα άλλο από την οικονομία που αναπτύσσεται για τον εαυτό της.

Θέση 21: Στο μέτρο που η κοινωνία ονειρεύεται την αναγκαιότητα, γίνεται αναγκαίο το όνειρο. Το θέαμα είναι ο εφιάλτης της αλυσοδεμένης σύγχρονης κοινωνίας, που σε τελευταία ανάλυση εκφράζει μόνο την επιθυμία της να κοιμηθεί. Το θέαμα είναι ο φύλακας του ύπνου αυτού.

Ο Gabriel Zacarias (Université de Perpignan, UPVD, Γαλλία – Universidade de São Paulo, Βραζιλία) ανιχνεύει μια γενεαλογία των βασικών εννοιών του Γκυ Ντεμπόρ μέσα από ανέκδοτες σημειώσεις και χειρόγραφα του συγγραφέα.

10 μμ LIVE: Fuku Cosmonaut, μουσική περφόρμανς με βιντεοπροβολές

Πέμπτη 16 Ιούνη

7.30 μμ

Βιβλιοπαρουσίαση: «H Μάχη της Cable Street 1936» (Cable Street Group), Ελευθεριακές Εκδόσεις Κουρσάλ

Συλλογικό έργο ομάδας στο ανατολικό Λονδίνο που έχει συσταθεί για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της μάχης-ορόσημο του βρετανικού αντιφασισμού: Η μάχη της Cable Street, ο μεγαλύτερος ίσως αντιφασιστικός αγώνας που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, δεν έγινε ούτε με ευχολόγια, ούτε και αναίμακτα. Οι χιλιάδες των Βρετανών και των μεταναστών που συνέρρευσαν στο East End του Λονδίνου για να βροντοφωνάξουν «Δε θα περάσει o φασισμός!» στον Oswald Mosley γνώριζαν πολύ καλά τι είχαν να αντιμετωπίσουν. Οι αιματηρές συγκρούσεις που ακολούθησαν ανάμεσα στους αντιφασίστες και την αστυνομία που προσπαθούσε να ανοίξει το δρόμο στους μελανοχίτωνες του British Union of Fascists δεν ήταν η εύκολη οδός. Ήταν όμως η αναγκαία.

8.30 μμ

Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «H δυναμική του κοινού – Tαξικές αντιθέσεις και ηγεμονία στον κοινωνικό χώρο» (Δημήτρης Κωτσάκης), εκδόσεις των ξένων

Ο Δημήτρης Κωτσάκης εξετάζει τη δυναμική του κοινού στο πλαίσιο της καταρρέουσας αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά και των αναπτυσσόμενων κοινωνικών δικτύων, τα οποία ψηλαφούν τη δημιουργία μιας άλλης κοινω­νίας μέσα σε αυτήν την κοινωνία: οι ανθρώπινες σχέσεις αναπτυσσόμενες στην ταξικά συγκροτημένη κοινωνία, η διαλεκτική των κρίσεων και το τέλος της «πολιτικής», η συλλογικότητα των συνεταιρισμένων παραγωγών, το κοινό της γνώσης και η άμεσα δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των συλλογικοτήτων. Με αφορμή το βιβλίο συζητάμε με τη ΒΙΟ.ΜΕ., τους Ρομπέν του ξύλου και άλλα συνεργατικά εγχειρήματα.

10 μμ LIVE: Zero zero

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X