Τις τελευταίες μέρες παρατηρώ στη Θεσσαλονίκη μια ολοένα και πιο έντονη κινητικότητα, τόσο σε επίπεδο έργων (μετρό κλπ.) όσο και στην αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων. Η εύλογη απορία μου για αυτήν την κατάσταση βρήκε απάντηση δύο μέρες πριν, όπου πέρασε από μπροστά μου ένα από εκείνα τα παλιά λεωφορεία – που έχουν την ηλικία των προγόνων μας. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η Διεθνής Έκθεση!

Εξ ου φυσικά και το… λογοπαίγνιο του τίτλου, καθώς το φετινό μότο της ΔΕΘ είναι «εδώ… όλα παίζουν!». Η έναρξή της δίνεται αύριο, Σάββατο, 7 Σεπτέμβρη, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, όπως κάθε χρονιά, και συνδικάτα, νεολαίες και απλό κόσμο να τους υποδέχονται με… κόκκινα χαλιά. Ήδη ετοιμάζονται τα πανό και τα πλακάτ και… σκηνοθετούνται τα πλάνα των διαδηλώσεων. Αλλά και η «άλλη πλευρά» δεν μένει άπραγη.

Από την πλατεία Αριστοτέλους έως την ΕΡΤ3 και το Γαλλικό Ινστιτούτο, και από την Αγίου Δημητρίου (όπου βρίσκεται το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης) έως την παραλιακή, κλούβες και περιπολικά κατέχουν τον κύριο ρόλο, όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου.

deth2

Κι ενώ η κατάσταση θυμίζει εποχές ελάχιστα παλαιότερες, στο επίσημο site της διοργανώτριας εταιρείας διαβάζουμε το εξής: «Η διεθνής εμπορική ακτινοβολία και αποτελεσματικότητα της ΔΕΘ, γίνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα, στον ιστορικά και
γεωγραφικά ενιαίο, οικονομικό χώρο των Βαλκανίων, της Παρευξείνιας Ζώνης και της Ανατολικής Μεσογείου». Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι πρόκειται για μια εμπορική έκθεση που κάθε χρόνο που περνά υποτιμάται και κατεβαίνει σταθερά ένα σκαλοπάτι το χρόνο.

Σε αυτό βοηθά, πέραν άλλων, και το τμήμα της διοργάνωσης που ασχολείται με το καλλιτεχνικό κομμάτι. Ναι μεν φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετέχουν νεανικές μπάντες της πόλης, αλλά η συνεργασία της ΔΕΘ με γνωστό μουσικό κανάλι θα φέρει στη σκηνή ονόματα όπως ο Νίκος Μακρόπουλος, ο Γιώργος Μαζωνάκης, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.α. Για να είμαστε δίκαιοι, για αυτό το γεγονός μεγάλο μέρος ευθύνης πέφτει στην οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς η διοργάνωση πλέον δεν έχει τη βοήθεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του Ερωτικού, τουλάχιστον στο καλλιτεχνικό κομμάτι, οπότε συνεργασίες όπως αυτή με το συγκεκριμένο κανάλι φέρουν και τις ανάλογες… επιπτώσεις.

Ένα άλλο θέμα που αφορά τη ΔΕΘ δημιουργώντας κλίμα love it or hate it απέναντι της, είναι η μετακίνηση της ή όχι, ή καλύτερα η ανταλλαγή του χώρου της, με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά των φοιτητών, μια τέτοια ανταλλαγή θα ήταν ιδανική, καθώς ο χώρος της έκθεσης βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, το οποίο από μόνο του προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα. Από την άλλη, μπορούμε να εξετάσουμε την ενδεχόμενη ανταλλαγή αυτή σκεπτόμενοι ως δύο διαφορετικοί επιχειρηματίες.

Η πρώτη σκέψη λέει πως εάν μεταφερθεί η έκθεση, ιδίως τώρα, σε «καιρό κρίσης», θα χρειαστεί περισσότερο από μια πενταετία με επταετία για να επανακάμψει οικονομικά, λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας (η Σίνδος όπου βρίσκονται τα ΤΕΙ είναι κάποια χιλιόμετρα έξω από την πόλη), η οποία ως αποτέλεσμα θα έχει και μείωση των συμμετεχόντων εταιρειών. Η δεύτερη σκέψη από την άλλη λέει πως με υπομονή από πλευράς της διοργάνωσης και των μετεχόντων εταιρειών, μπορεί να γίνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση, η οποία θα αναβαθμίσει την περιοχή της Σίνδου και ίσως να ασκήσει έμμεσα πιέσεις για την ταχύτερη κατασκευή του μετρό, έως και εκείνη την περιοχή, ή έστω έως τον σταθμό του ΚΤΕΛ, ένα τέταρτο μακριά από το χώρο των ΤΕΙ.

 

deth

Υπολογίζοντας όλα τα παραπάνω και προσθέτοντας και άλλα… θέματα (βλέπε χορηγίες, συνεργασίες με εταιρείες κ.α.), τα οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ, θα ήταν ψέμα αν υποστήριζε κάποιος πως δεν υποβαθμίζεται, ακόμα μεγαλύτερο εάν έλεγε πως αναπτύσσεται. Οι πρώτες μέρες της αποτελούν πάντοτε ένα «πολιτικό τρικ», ώστε να ταρακουνηθούν τα νερά και να δίνονται αφορμές στις παρατάξεις να πετούν το μπαλάκι πότε στα αριστερά, πότε στα δεξιά, που και που στη μέση και τώρα τελευταία η μόδα επιτάσσει να χειρίζεται επιδέξια το μπαλάκι και η άκρα δεξιά. Αποτελεί ίσως μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές «βιτρίνες» των πολιτικών αρχών – και όχι μόνο – και των επιχειρηματιών, ένα καλά στημένο παιχνίδι θα λέγαμε… Ίσως και γι’ αυτό να αποφάσισαν φέτος να κάνουν πιο φανερό πως πρόκειται για παιχνίδι, με το μότο  της ΔΕΘ, «εδώ… όλα παίζουν».

 

No 497125

Παρ’ όλα αυτά, εμείς όπως κάθε φορά θα σας δώσουμε κάποιες διευθύνσεις, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Thessaloniki International Fair, όπου στην τελευταία λέξη σας αφήνουμε να επιλέξετε εσείς ποια μετάφραση είναι πιο ταιριαστή.

Πληροφορίες λοιπόν μπορείτε να βρείτε στο site της διοργανώτριας εταιρείας, Helexpo, καθώς και στα τηλέφωνα 2310 291 548, 2310 291 257. E-mail στο tif3@helexpo.gr.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Καθημερινές 16:00 – 22:00, Σαββατοκύριακο 10:00 – 22:00 (Εξαιρούνται οι συναυλίες, οι οποίες ξεκινούν περίπου στις 21:00 και τελειώνουν στις 00:30). Η είσοδος είναι 3 ευρώ τις καθημερινές και 5 το Σαββατοκύριακο, εκτός από το Σάββατο της έναρξης, όπου είναι 3. Εισιτήρια πολυτέκνων πωλούνται στα 3 ευρώ, ανεξαρτήτως ημέρας. Οι τετραμελείς οικογένειες με παιδιά έως 16 ετών μπορούν να αγοράσουν ένα οικογενειακό εισιτήριο στην τιμή των 10 ευρώ, ενώ αν έχουν πέντε ή περισσότερα μέλη, τα… έξτρα μέλη πληρώνουν κανονικό εισιτήριο (για τις οκταμελείς οικογένειες δεν διευκρινίζεται αν μπορούν να αγοράσουν δύο οικογενειακά!).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]