Εναν αυστηρό «κόφτη» για το Airbnb, που αναμένεται να μπλοκάρει τη διάθεση 10.000 ακινήτων, μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, αποφάσισε να υιοθετήσει το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της EL PAIS, πρόκειται για ένα αυστηρό σχέδιο το οποίο θα θέτει αυστηρές προϋποθέσεις στους ιδιοκτήτες, θα θεσπίζει όριο 90 ημερών (μετά από αυτό θα θεωρείται εμπορική χρήση) και θα βασίζεται πάνω σε έναν χάρτη τριών ζωνών.

Πρώτη προϋπόθεση: Ξεχωριστή είσοδος και ασανσέρ

Μεταξύ άλλων, ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι τα διαμερίσματα, εντός του οικιστικού ιστού, που διατίθενται για ενοικίαση σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης διαμονής θα πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο από αυτή που χρησιμοποιούν οι ένοικοι -λ.χ. της πολυκατοικίας.

Επιπλέον, το κάθε ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε κτίριο όπου υπάρχει ξεχωριστό ασανσέρ για τους επισκέπτες, καθώς δεν θα επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα των ενοίκων.

Διαμέρισμα στη Μαδρίτη που διατίθεται στο Airbnb / Φωτογραφία: Facebook

«Κόβεται» το 95% των κατοικιών

Οπως αναφέρει η EL PAIS, με το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να μη λάβουν την ειδική άδεια για το Airbnb και τις συγγενείς πλατφόρμες πάνω από 9 στα 10 σπίτια -που σήμερα διατίθενται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση- και συγκεκριμένα το 95%.

Ο αριθμός αυτών των διαμερισμάτων και κατοικιών υπολογίζεται τις 10.000.

Το όριο των 90 ημερών

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης αποφάσισε επίσης να υιοθετήσει τον κανόνα των 90 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ενοικιάζει ακίνητα στο Airbnb για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών θα θεωρείται ότι ασκεί εμπορική δραστηριότητα και θα χρειάζεται νέα, πιο ειδική άδεια.

Στο σχέδιο – «κόφτη» περιλαμβάνεται και ένας χάρτης, στον οποίο η Μαδρίτης χωρίζεται σε τρεις δακτυλίους, που καλύπτουν, κυρίως, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Οι τρεις ζώνες του κέντρου της Μαδρίτης, όπως τις ορίζει ο νέος κανονισμός / Φωτογραφία: EL PAIS

Οι τρεις ζώνες του κέντρου της Μαδρίτης, όπως τις ορίζει ο νέος κανονισμός / Φωτογραφία: EL PAIS

«Ο μαζικός τουρισμός υποβαθμίζει τις πόλεις»

Ο δημοτικός σύμβουλος για τη Βιώσιμη Αστική ανάπτυξη, Χοσέ Μανουέλ Κάλβο, δήλωσε σχετικά ότι οι κανόνες αυτοί είναι απαραίτητοι επειδή ο «μαζικός τουρισμός δεν φέρνει προστιθέμενη αξία στις πόλεις, μάλλον αντίθετα, τις υποβαθμίζει».

«Στη γειτονιά του Sol, υπάρχουν δύο τουρίστες για κάθε κάτοικο. Στην περιοχή Cortes, ο λόγος είναι 1,3 τουρίστες για κάθε κάτοικο. Αυτό είναι γνωστό ως touristification» επεσήμανε ο Κάλβο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το οποίο ψήφισε υπέρ της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα από 15.000 ακίνητα που λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα στη Μαδρίτη και ότι πάνω από το 10% αυτών βρίσκονται στην κεντρική συνοικία Centro.

Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το οποίο καταψήφισε, κατέταξε το ποσό αυτό στα 10.467 με βάση τα υπάρχοντα περιφερειακά μητρώα. Αλλά αξιωματούχοι της πόλης αρνούνται να δώσουν αριθμούς, διότι η δραστηριότητα αυτή δεν ρυθμίζεται, όπως ανέφερε ο Κάλβο.

Τα ενοίκια αυξάνονται ετησίως κατά 8%

Παρά ταύτα, βάσει των τελευταίων υπολογισμών προκύπτει ότι τουλάχιστον 9.944 εγγεγραμμένα ακίνητα δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς, επιτρέποντας μόλις σε 524 ακίνητα να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η Μερσέντες Γκονζάλεζ, σύμβουλος με το PSOE, χαρακτήρισε ως επείγουσα ανάγκη την εν λόγω ρύθμιση προκειμένου να μη μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε «θεματικό πάρκο τουριστών» που διέπεται από τον «νόμο της ζούγκλας».

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, απαραίτητο για να ξεκινήσετε το περπάτημα προς μια διαφορετική πόλη, όπου οι κάτοικοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά», είπε στη συνέχεια η Γκονζάλεζ, προσθέτοντας ότι η έκρηξη των τουριστικών καταλυμάτων έχει σαφή αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων, όπου η τιμή του μισθώματος αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 8%.

Πηγή: iefimerida.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια