Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μίλησε στο 3pointmagazine για τη νέα παράσταση στην οποία ενσαρκώνει την ηρωίδα του Γουίλιαμ Γκίμπσον, Άννυ Σάλιβαν
Πρωταγωνιστείτε στο έργο του Γουίλιαμ Γκίμπσον, «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν». Ποια είναι η δική σας προσέγγιση ως προς το ρόλο της Άννυ;
Είναι η πρώτη φόρα που ενσαρκώνω ένα υπαρκτό πρόσωπο στο θέατρο και αυτό έχει εξαιρετικό υποκριτικό ενδιαφέρον. Η Άννυ Σάλιβαν υπήρξε μια γυναίκα – πρότυπο θέλησης, δύναμης και αφοσίωσης. Πάνω σε αυτούς του άξονες κινηθήκαμε και εμείς με την σκηνοθέτιδά μας, κ. Νικαίτη Κοντούρη, για ν’ αποδώσουμε και να προσεγγίσουμε τον ρόλο αυτό.
Υπάρχει κάποιο κομβικό σημείο στο έργο που βλέπουμε την πρώτη μεγάλη πρόοδο της μικρής Έλεν; Πώς θα χαρακτηρίζατε τις εκπαιδευτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η Σάλιβαν;
Κάποια στιγμή η Άννυ Σάλιβαν απαιτεί από τους γονείς της μικρής να της παραχωρήσουν ένα σπιτάκι για να δουλέψει αναπόσπαστη και ανενόχλητη με την μικρή ‘Ελεν. Αυτές οι δύο βδομάδες αδιάκοπης και ακούραστης εκπαίδευσης, νομίζω, υπήρξαν καθοριστικές στην εξέλιξη του παιδιού.
Εκεί η Άννυ προσάρμοσε τις μεθόδους που είχε διδαχθεί και η ίδια και τις εξέλιξε σεβόμενη την προσωπικότητα της μικρής και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου και το νόημα της ουσιαστικής παιδείας.
Το 1986 βγήκε στο σινεμά μια ταινία που είχε τεράστια απήχηση στο κοινό λόγω του θέματος και ο τίτλος ήταν «Παιδιά ενός κατώτερου θεού». Πιστεύετε ότι έχουμε απομακρυνθεί πλέον από τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς και οπτικές;
Δυστυχώς πιστεύω ότι ως κοινωνία παραμένουμε συντηρητικοί και ότι δεν έχουμε κάνει βήματα, ώστε να εντάξουμε τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ως ισότιμα μέλη στο κοινωνικό μας σύνολο.
Ποια είναι η αίσθησή σας για τη σημερινή αντιμετώπιση της χώρας μας απέναντι σε άτομα με κάποια αναπηρία; Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί;
Πιστεύω ότι μόνο αν εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά και την ευαισθητοποιήσουμε στο θέμα των ατόμων με αναπηρία θα βελτιωθεί σταδιακά στο μέλλον η ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών.
Το θέατρο Μεταξουργείο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας με περισσότερες από 30 επιλεγμένες παραστάσεις στο ενεργητικό του. Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο έντονο βίωμα δικό σας από όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με τον χώρο αυτό;
Έχω δεκάδες υπέροχες αναμνήσεις από τα 20 χρόνια αυτά. Δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάποια, θέλω όμως να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας για την θαυμάσια αυτή πορεία και φυσικά το κοινό που μας στηρίζει και μας ακολουθεί πιστά!
Οι άνθρωποι λέμε ότι χρειαζόμαστε τα «θαύματα» στη ζωή μας. Πιστεύετε στα θαύματα; Πώς η παραπάνω πρόταση έχει ενδεχομένως εφαρμογή στη δική σας ζωή;
Δανείζομαι μια φράση από το κείμενο που με εκφράζει απόλυτα για να απαντήσω στην ερώτησή σας:
“Μην πιστεύεις στα θαύματα.
Δεν γίνονται πια στην εποχή μας.
Απλώς τα δημιουργούμε. Εμείς!”
Όλοι γνωρίζουμε ότι προέρχεστε από μια οικογένεια με δύο γονείς, ιδιαίτερα αγαπητούς στον κόσμο. Είστε κι εσείς μητέρα ενός μικρού κοριτσιού. Πόσο σημαντικά είναι για την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός παιδιού τα πρότυπα που παίρνει από την οικογένεια του;
Το οικογενειακό μας περιβάλλον μας διαμορφώνει και μας καθορίζει, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Προσπαθούμε λοιπόν, σαν γονείς της μικρής Μαρίνας, να μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη που έκαναν οι δικοί μας, να γινόμαστε καλύτεροι και να μεγαλώνουμε με τις αξίες, που εμείς πιστεύουμε σωστές και ηθικές, το παιδί μας.
“Η ζωή, το πιο δυνατό σενάριο”
credit φωτογράφου: Ανδρέας Σιμόπουλος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το θέατρο Μεταξουργείο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Δύο δεκαετίες κατά τις οποίες ανέβηκαν περισσότερες από 30 προσεκτικά επιλεγμένες παραστάσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές. Η Άννα Βαγενά, πιστή στο όραμά της, αλλά και το όραμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη για τη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης και επικοινωνίας, γιορτάζει αυτή την επέτειο παρουσιάζοντας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, το εμβληματικό έργο «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Γουίλιαμ Γκίμπσον. Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, η δραματουργική επεξεργασία του Βασίλη Κατσικονούρη και η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.
Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019
Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν
Η ζωή, το πιο δυνατό σενάριο
«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σ’ όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες, δύο γυναίκες -πρότυπα θέλησης και πίστης- η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.
Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή, ενώ μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές.
Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, αλλά και να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινοτόμα παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.
Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι, λοιπόν, και βιογραφικό ντοκουμέντο, και συγκινητική ιστορία. Πρωτίστως όμως αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρώπινη θέληση και γνώση, στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις ίδιες του τις αδυναμίες.
Ταυτότητα παράστασης
Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν του Ουίλιαμ Γκίμπσον
Παίζουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή και Κατερίνα Κανάκη
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Ειρήνη Γεωργακίλα
Επιμέλεια Κίνησης: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Mουσική: Γιάννης Καραγιάννης
Video παράστασης: Στέφανος Παπαδόπουλος
video spot: Δημήτρης Κοκοτίνης
Φωτογραφίες παράστασης: Αντρέας Σιμόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη : Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will
Πού: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, τηλ.: 210 5234382.
Πότε: Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30
Την περίοδο των Χριστουγέννων έχουμε προγραμματίσει δύο έκτακτες παραστάσεις:
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου στις 20:00
Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα
Εισιτήρια: 20 € γενική είσοδος, 12 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
Κρατήσεις: Στο τηλέφωνο του θεάτρου, 210-5234382
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.