Ένα νέο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους θα κάνει πρεμιέρα στην πόλη την επόμενη εβδομάδα (13 – 15 Φεβρουαρίου) στον κινηματογράφο Τριανόν. Ονομάζεται Positively Different Short Film Festival και φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο ομάδες και άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο της κανονικότητας. Ξεκινώντας με πάνω από 3.000 ταινίες, οι εθελοντές και η κριτική επιτροπή επέλεξαν 44 ταινίες μικρού μήκους που θα διαγωνιστούν για δύο βραβεία, ενώ συμμετέχουν κινηματογραφιστές, ντοκιμαντερίστες, εικαστικοί καλλιτέχνες και σπουδαστές κινηματογράφου.

Το φύλο, η σεξουαλικότητα, η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια, είναι τα θέματα που το φεστιβάλ προσεγγίζει διαθεματικά, μέσα από ιστορίες ομάδων και ατόμων που βιώνουν καταπίεση. Στόχος του η ενδυνάμωση των «αοράτων» της σύγχρονης κοινωνίας και η προβολή της κοινωνίας όπως θα θέλαμε να είναι: πολύχρωμη, διαφορετική, πλούσια σε ιστορίες.

Άξονές του η διαθεματικότητα, οι διακρίσεις και η καταπίεση. Υλικά του η δημιουργικότητα, η δικτύωση και η διεκδίκηση δικαιωμάτων από τις καταπιεζόμενες ομάδες, που ως τώρα δεν είχαν εκπροσώπηση.

Το 3point magazine συνομίλησε με την Μελίνα Καλφαντή, μέλος της διοργανωτικής ομάδας, για την ανταπόκριση που έχει λάβει μέχρι τώρα το φεστιβάλ, τη δύναμη της κινούμενης εικόνας και τη διαθεματικότητα.

Τι είναι η διαθεματικότητα;

Η διαθεματικότητα -που αποδίδεται αλλιώς ως διασταυρούμενες διακρίσεις στα ελληνικά, από το αγγλικό intersectionality- είναι ένα θεωρητικό εργαλείο που στοχεύει να εξηγήσει πώς οι διακρίσεις και τα διαφορετικά συστήματα καταπίεσης (η φυλή, το φύλο, η σεξουαλικότητα, η τάξη, η σωματική ικανότητα κτλ) αλληλοδιαπλέκονται και λειτουργούν μαζί. Έχει αναπτυχθεί από μαύρες φεμινίστριες που θέλησαν να δείξουν πως η κυρίαρχη (δηλαδή, λευκή) φεμινιστική θεωρία παραβλέπει τις ιδιαίτερες καταπιέσεις που βιώνουν οι μαύρες γυναίκες λόγω και της φυλής και του φύλου τους. Επομένως, μιλώντας για διαθεματικότητα μιλάμε τόσο για τις πολλαπλές ταυτότητες που φέρει το κάθε άτομο, αλλά και για τις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων, τις κοινές πολιτικές και τις συμμαχίες που μπορούν να αναπτύξουν ομάδες που αντιμετωπίζουν διαφορετικές διακρίσεις.

Γιατί επιλέγεται ο κινηματογράφος ως μέσο επικοινωνίας των «αοράτων» της σύγχρονης κοινωνίας;

Κάνουμε αυτό το φεστιβάλ γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της κινούμενης εικόνας να επικοινωνήσει νοήματα, να συγκινήσει και να δείξει πλευρές λιγότερο ορατές της κοινωνίας μας. Εμείς δημιουργήσαμε απλώς το χώρο για να προβληθούν μαζί ταινίες που προσεγγίζουν διαφορετικές “αόρατες” πλευρές της κοινωνίας, πλευρές που παραβλέπονται συχνά. Πρόθεσή μας είναι να δείξουμε πως όχι μόνο υπάρχουν αυτές οι πλευρές, αλλά είναι τόσες που ίσως τελικά να είναι περισσότερες από τις “κανονικές”.

71 questions – Justine Léaux

 Τι ανταπόκριση έχει υπάρξει;

Προς το παρόν έχουμε κάνει μόνο μία προφεστιβαλική εκδήλωση, στο Exile Room στις 10 Ιανουαρίου (σ.σ. ακολούθησε μια δεύτερη την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στο AMoQA), όπου η προσέλευση ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία: δεν έμεινε ούτε μία ελεύθερη θέση στην αίθουσα! Και όχι μόνο ήταν μεγάλη αριθμητικά η συμμετοχή, αλλά ήταν και πολύ ενεργή. Ο κόσμος που ήρθε είχε διάθεση να συζητήσει, να συμμετάσχει στην διαδικασία επιλογής των ταινιών, να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του γι’ αυτό το φεστιβάλ. Αυτή η εκδήλωση μας έδωσε να καταλάβουμε ότι υπάρχει στην Αθήνα το κοινό που θέλουμε, που ενδιαφέρεται ενεργά, και αυτό μας έδωσε την ώθηση για να μπούμε στον τελευταίο μήνα πριν το φεστιβάλ με διάθεση και ενθουσιασμό.

Ποια θέματα θίγουν οι ταινίες που θα προβληθούν;

Τα θέματα που θίγουν οι ταινίες είναι σχεδόν όσα και οι ταινίες: έχουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία. Υπάρχουν ταινίες που μιλούν για την κοινωνία της κανονικότητας και για εκείνα τα υποκείμενα που αυτή αποκλείει. Υπάρχουν πολύ σκληρές ταινίες, που δείχνουν τη βία του σεξισμού, της ομοφοβίας, του ρατσισμού σε όλη της την ωμή αλήθεια. Υπάρχουν ταινίες αισιόδοξες, για τις συμμαχίες που κάνουμε με αυτές που δεν περιμέναμε ποτέ πως θα ενωθούν οι αγώνες μας, και μας δίνουν ώθηση. Έχουμε ταινίες για προσωπικές υπερβάσεις και για όσες και όσους βρίσκουν τον τρόπο να υπερβούν τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους – και έχουμε και ταινίες για τις στιγμές που αυτή η υπέρβαση δεν είναι δυνατή. Αρκεί μία γρήγορη ματιά στο αναλυτικό μας πρόγραμμα για να καταλάβει ο κάθε θεατής πως η ποικιλία είναι τέτοια, που θα βρει ταινίες που να τον ενδιαφέρουν και, ελπίζουμε, να τον συγκινούν.

Ficus – Andrey Volkashin

Πώς θα εκπληρωθεί η στόχευση του φεστιβάλ, αρκεί ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους για την καλυτέρευση των συνθηκών ύπαρξης αυτών των ομάδων;

Σίγουρα δεν αρκεί! Θα το θέλαμε πολύ, αλλά τα συστήματα καταπίεσης για τα οποία θέλουμε να μιλήσουμε είναι πολύ ισχυρά, τόσο που μερικές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα. Ίσως με το φεστιβάλ μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, να δώσουμε χώρο να ανοίξει ένας διάλογος, να δούμε πλευρές κάπως αόρατες και συνδέσεις που δεν έχουμε σκεφτεί. Αν αυτό πετύχει, θα έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο ελπίζουμε.

 

Positively Different Short Film Festival 2020
13 – 14 – 15 Φεβρουαρίου
Τριανον, Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101 – ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Είσοδος: 3ευρώ/ ενότητα

Πριν και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιούνται προβολές ερασιτεχνικών παραγωγών από περιθωριοποιημένες ομάδες, συναυλίες, ρεσιτάλ ποίησης, συζητήσεις και δρώμενα δημιουργών «από τα κάτω».

Αυτό, θα είναι ένα διαφορετικό φεστιβάλ. It’s not the same. It’s positively different.

Διοργάνωση: Inter Alia

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//