Μεσημέρι Κυριακής, στην γύρω περιοχή όλα τα εργοστάσια είναι νεκρά και μόνο το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στην Εθνική Οδό έχει κόσμο, καμιά 30αριά άτομα στη μια είσοδο και καμιά 10αριά στην κεντρική. «Απεργούμε» γράφει το πανό στην πύλη. Οι εργαζόμενοι στην ΦΑΓΕ βρίσκονται σε απεργία, εδώ και λίγες μέρες και λίγα χιλιόμετρα δίπλα μας, παρόλα αυτά ελάχιστοι το γνωρίζουν. Τα ΜΜΕ «φρόντισαν» για αυτό.

Τώρα αυτοί, μετά άλλοι
Όλα ξεκίνησαν όταν η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζομένους στις αποθήκες ότι θα εργάζονται 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία. Ο λόγος; «Μειώθηκαν οι εξαγωγές, όπως ανακοίνωσαν, αλλά αυτό δεν ισχύει, τα κέρδη καλπάζουν και οι εξαγωγές πάνε πολύ καλά» μας λένε οι εργαζόμενοι.

Με την επιβολή του 4ήμερου οι εργαζόμενοι στις αποθήκες θα παίρνουν μειωμένο μισθό κατά 20%. Επίσης, η δουλειά θα πέσει σε λιγότερα άτομα, καθώς η διοίκηση, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, δεν εγγυάται την παραμονή 10 ατόμων που κάλυπταν τα ρεπό των υπολοίπων.

Ένας από την περιφρούρηση της πύλης τονίζει «δεν θα πούμε ψέμματα, μέχρι στιγμής πληρωνόμαστε στην ώρα μας και προνομιούχοι θεωρούμαστε, αλλά απεργούμε γιατί μετά από εμάς θα ακολουθήσουν κι άλλοι». Και ένας από τους νεότερους εξηγεί: «Άμα δει η διοίκηση ότι βγάζει το καλοκαίρι που είναι φουλ σεζόν με 4ήμερα, το χειμώνα που οι πωλήσεις πέφτουν θα περάσει πάλι σε απολύσεις».

Ο ίδιος θυμάται πριν κάποια χρόνια όταν είχε πρωτοέρθει στο εργοστάσιο δούλευαν 1.000 άτομα. Ο αριθμός τους μειώθηκε στο μισό, 560 δουλεύουν τώρα. Περισσότερη δουλειά σε λιγότερα χέρια δηλαδή. Και δύσκολη δουλειά, οι εργαζόμενοι στις αποθήκες σηκώνουν τόνους βάρη, πολλές φορές σε συνθήκες 3 βαθμών Κελσίου. «Οι περισσότεροι έχουν πρόβλημα στη μέση και στον αυχένα τους» λέει και προσθέτει «για να καταλάβετε πως έχουν τα πράγματα, κάποιες απολύσεις έγιναν πέρσι τον Μάιο με την δικαιολογία ‘εγώ θέλω ευχαριστημένους εργάτες και προτιμώ να έχω 500 καλοπληρωμένους και να ζούνε παρά να έχω 1000 και να τους έχω κόψει τα λεφτά’».

eisodosfage

Τα παιχνίδια της εργοδοσίας

Η εργοδοσία από την μεριά της με πρόσχημα την κρίση «ψαλιδίζει» μισθούς και προσωπικό. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητική στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου είπε «εμένα δεν με νοιάζουν τα λεφτά, εγώ θέλω να κυβερνάω. Τις αποφάσεις τις έχω γραμμένες».

Αποκορύφωμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας το χτεσινό επεισόδιο όπου εργαζόμενος και μη απεργός, μπήκε στο εργοστάσιο και ενώ δεν είχε καμία σχέση με τις αποθήκες γέμισε φορτηγό, έσπασε την αλυσίδα από είσοδο που δεν χρησιμοποιείται και βγαίνοντας χτύπησε με το φορτηγό έναν απεργό που επέβαινε σε μηχανάκι.

Ελπίζοντας στην νίκη

«Ο φόβος υπάρχει» μας λένε, προς το τέλος της συζήτησης, οι εργαζόμενοι. Παρόλα αυτά πολλοί εργάτες στηρίζουν την απεργία, γνωρίζοντας ότι η επιβολή του 4ημέρου είναι μόνο η αρχή και ότι στην συνέχεια θα έρθει η σειρά των υπολοίπων.

Δεν είναι μόνοι στον αγώνα, έχουν την στήριξη από τους απεργούς στην ΜΕΒΓΑΛ, από το σωματείο Κατσέλη, του ΜΟΡΝΟ, της TASTY, της ΝΟΥΝΟΥ, της ΕΒΓΑ και από τοπικές οργανώσεις της Μεταμόρφωσης. Σήμερα (27/5) θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, μέχρι τότε ελπίζουν ότι θα μπουν ξανά στο εργοστάσιο, νικητές.

* Φωτογραφίες: 3pointmagazine.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X